tips tegen koude voeten
Tips

10 tips tegen koude voeten

Brrr, heb jij ook vaak last van koude voeten? Je bent zeker niet de enige. De temperaturen buiten dalen steeds meer en dat voel je ook aan je koude voeten. Sommige mensen hebben niet alleen buitenshuis koude voeten, maar zelfs binnen met de verwarming aan hebben ze koude klompjes. Vaak heeft dit te maken met een verminderde bloedsomloop. Gelukkig zijn er een aantal manieren om je voeten lekker warm te houden. In dit artikel geven we tien tips tegen koude voeten.

1. Beweeg voldoende

Bewegen is één van de beste tips tegen koude voeten. Door de spieren van je benen in beweging te zetten, help je de bloedsomloop vooruit en krijg je het sneller warm. Probeer iedere dag minstens een halfuur te wandelen of te fietsen. Je kan natuurlijk ook een sport beoefenen die je leuk vindt. Regelmatig bewegen is niet alleen goed tegen koude voeten, maar het helpt ook tegen een herfstdip. Werk je op kantoor en zit je de hele dag? Maak dan van je pauzes gebruik om je benen te strekken en een wandelingetje te maken. Neem zoveel mogelijk de trap in plaats van de lift om je benen in beweging te houden. 

2. Ga niet met je benen over elkaar zitten

Vooral vrouwen hebben de gewoonte om met hun benen over elkaar te gaan zitten. Echter zorgt dit ervoor dat je sneller koude voeten krijgt. Doordat de aderen in deze zithouding worden afgekneld, heb je geen goede doorbloeding meer. Naast dat dit koude voeten veroorzaakt, kan het op termijn ook voor spataders zorgen. Vanaf nu ga je dus beter zitten met je benen naast elkaar. 

3. Neem wisselbaden

Niets is heerlijker dan met je voeten in een warm voetbadje te zitten. Echter is een warm voetbad niet goed voor je bloedsomloop. De beste manier om je bloedsomloop te stimuleren is met een wisselbad. Door je voeten af te wisselen in een koud en warm bad, zorg je ervoor dat je bloedvaten zich vernauwen en verwijden. Ook je hart gaat hiervan sneller kloppen en je bloed gaat hierdoor sneller door je lichaam stromen. Hierdoor krijg je het sneller warm en heb je geen last meer van koude voeten. Voor het snelste resultaat hou je je voeten twee à drie minuten in een badje met warm water. Daarna twee tot drie seconden in koud water en vervolgens weer in het warme bad. Herhaal deze stappen totdat je voeten zijn opgewarmd.

4. Kies voor warme voeding

Als je een koukleum bent, kies je beter niet voor dranken die net uit de koelkast komen. Maak liever een lekker warme thee voor jezelf. Ook soep is een aanrader om op te warmen. Je kan zelfs makkelijk een thermos soep meenemen naar je werk. Sommige kruiden en specerijen werken ook verwarmend, onder andere kaneel, rozemarijn, zwarte peper, cayennepeper en gember. Je kan ook gember gebruiken voor je  schoonheidsverzorging én je kan er thee van maken, het is dus multifunctioneel!

5. Eet voldoende magnesium

En hé, nu we het toch over voeding hebben… Wist je dat magnesium een belangrijke rol speelt bij een goede bloedsomloop? Het is dus belangrijk dat je voldoende voeding eet met dit mineraal. Magnesium moet namelijk doorlopend aangevuld worden omdat het niet lang wordt opgeslagen in je lichaam. Vrouwen hebben dagelijks 300 mg magnesium nodig en mannen 400 mg. Voeding met magnesium is onder andere avocado, cacao, schelpdieren, sojabonen, noten, volkoren producten, bananen, groene bladgroenten, vette vis en magere yoghurt of kwark. 

6. Masseer je benen en voeten

Of nog beter: laat je masseren door je partner! Dit is niet alleen romantisch, het masseren van je benen en voeten stimuleert ook de bloedsomloop. Ideaal tegen koude voeten dus. Het beste resultaat krijg je met een olie. De olie legt namelijk een dun isolerend laagje op de huid waardoor de warmte minder snel verloren gaat. Extra tip: warm de olie voor het masseren even op. Genieten maar!

7. Ga regelmatig naar de sauna

Nog iets wat je alleen of met je partner kan doen: ontspannen in de sauna. De sauna is de perfecte plek om de bloedsomloop te verbeteren en het lekker warm te krijgen. Door het afwisselen van koude en warmte stimuleer je de bloedvaten, net als bij een wisselbad. Aangezien het bijna Kerst is kan je jezelf en je partner misschien verwennen met een sauna bon als beauty cadeau!

8. Smeer je voeten in met vaseline

Heb jij vooral ‘s avonds koude voeten en kan je hierdoor moeilijk in slaap vallen? Tegenwoordig bestaan er speciale crèmes die je voeten opwarmen, maar eigenlijk hoef je er niet veel geld aan uit te geven. Je voeten en tenen insmeren met vaseline werkt namelijk net zo goed! Vaseline isoleert en hierdoor blijven je voeten langer warm. Wil je graag beter slapen? Smeer voor het slapengaan je voeten en tenen in met vaseline en je zal merken dat je binnen de kortste keren in slaap valt met warme voeten. 

9. Draag warme sokken

Als je last hebt van koude voeten, doe je er goed aan om warme sokken te dragen. Kies voor wollen of katoenen sokken, deze natuurlijke materialen zorgen voor heerlijk warme voeten. Een tip voor de echte koukleumen: draag twee paar katoenen sokken over elkaar heen. Tussen de sokken vormt zich dan een laagje warme lucht waardoor je langer kan genieten van warme voeten.

10. Leg een kruik neer in bed

Tenslotte nog een tip voor als je koude voeten hebt in bed: leg een warme kruik neer waar je voeten komen te liggen in bed. Leg je kruik ongeveer tien minuten voordat je gaat slapen in bed, zo heb je binnen een mum van tijd warme voeten. Probeer het eens, je zal snel merken dat je niet meer zonder kruik kan!

Reacties uitgeschakeld voor 10 tips tegen koude voeten