snacks voor een goede nachtrust
Food

10 x snacks voor een goede nachtrust

Je kent het vast wel: dat late-night hongergevoel dat je doet snakken naar een lekkere snack. Je probeert er niet aan toe te geven om vervolgens toch een reep chocolade naar binnen te spelen. Wij hebben dé oplossing voor jou! Er bestaan namelijk ook snacks voor een goede nachtrust én waarvan je niet aankomt. Oké, het is geen chocolade, maar er zit wel genoeg anders lekkers tussen. Lees mee!

1. Snacks voor een goede nachtrust: amandelen

Amandelen zijn rijk aan magnesium en magnesium zorgt voor een goede nachtrust. Als je lichaam te weinig magnesium binnenkrijgt, lig je vaker midden in de nacht wakker. In amandelen zit ook een stofje tryptofaan. Je lichaam zet dit stofje om in melatonine wat de slaap bevordert. Dit stofje zit trouwens niet alleen in amandelen, maar eigenlijk in alle soorten noten en zaden. 

2. Bruin brood

Je verwacht het misschien niet, maar ook het eten van brood bevordert de slaperigheid. Vooral bruin brood draagt hier aan bij. Dit komt doordat er in brood veel koolhydraten zitten. Koolhydraten in combinatie met tryptofaan en melatonine zijn rustgevend en gezond. Samen zorgen ze voor de aanmaak van serotonine, een stof waar je rustig van wordt. Als je ‘s avonds nog honger hebt, kan je dus gerust een snede brood eten.

3. Kip en kalkoen

Een snede brood zonder iets op is natuurlijk droog. Gelukkig is een sneetje kipfilet of kalkoenfilet ideaal voor het slapengaan. Ook in gevogelte zit tryptofaan, een stofje dat door je lichaam wordt omgezet naar melatonine en slaapverwekkend werkt. Het spreekt voor zich dat je geen volledige kipfilet naar binnen moet spelen. Een grote maaltijd zet juist je spijsvertering aan het werk waardoor je slechter slaapt. Maar een paar sneetjes kipfilet of kalkoenfilet zijn prima!

4. Kaas

Kaas bevat calcium en dit helpt je lichaam bij de opname van tryptofaan. Een lekker kaasplankje is dus ontzettend goed voor het slapengaan. Eet er een paar amandelen bij voor de tryptofaan en je zit helemaal goed! Als je geen zin hebt in een kaasplankje, kan je ook een stuk brood met kaas eten. Lust je geen kaas? (Warme) melk drinken draagt ook bij aan een goede nachtrust. 

5. Ontbijtgranen

Ja, je leest het goed: ontbijtgranen behoren tot de beste snacks voor een goede nachtrust! Een kommetje cornflakes bestaat uit melk (calcium) en ontbijtgranen (koolhydraten) waardoor dit een dubbele slaap booster is. Het is dus best een beetje gek dat we dit als ontbijt eten. Uiteraard is het belangrijk om niet voor de meest ongezonde, suikerrijke ontbijtgranen te kiezen. Ook handig om te weten is dat er goede en slechte suikers zijn. 

6. Bananen en kersen

Fruit is gezond en draagt ook bij aan goede slaap. Zo bevat een banaan veel kalium en dat helpt om de spieren te ontspannen. Bovendien bevat een banaan ook magnesium en tryptofaan om beter te slapen. Eet je liever een handje kersen? Prima! Kersen bevatten ook magnesium en melatonine. Natuurlijk kan je beide ook combineren voor een dubbele werking. 

7. Honing

Je hebt het vast al eens gehoord: doe een beetje honing in je thee of in je warme kop melk. In honing zit een stofje dat ervoor zorgt dat je hersenen niet blijven malen. Let wel op dat je slechts een beetje honing gebruikt. Honing is namelijk een vorm van suiker en suikers zorgen er net voor dat je actief blijft. Leuk om te weten: met honing kan je zelf een hydraterend gezichtsmasker maken!

8. Kamillethee

Over thee gesproken… De beste thee voor een goede nachtrust is kamillethee. Dit is namelijk het perfecte drankje om te ontspannen. Deze thee zorgt voor een hogere dosis van het stofje glycine. Dit stofje zorgt ervoor dat je spieren helemaal ontspannen. Groene thee vermijd je beter want die bevat cafeïne, een stof die je net wakker en alert maakt.

9. Humus

Vind jij hummus op crackers ook zo lekker als lunch? Heb jij even geluk! Vanaf nu mag je dit ook eten als late night snack! Kikkererwten zijn een bron van tryptofaan en na het lezen van dit artikel weet je inmiddels wel dat dit helpt bij in slaap vallen. Ze bevatten ook vitamine B6 dat helpt bij de aanmaak van melatonine. 

10. Zalm en tonijn

Je staat misschien niet te springen om een visfilet te bakken in het midden van de nacht. Echter helpen zalm en tonijn om meer melatonine in je lichaam aan te maken. Deze vissoorten bevatten ook een hoog gehalte vitamine B6. Heb je geen zin in humus op je crackers? Dan kan je er ook zalm of tonijn bij eten!

Zo, dit zijn tien snacks voor een goede nachtrust. Natuurlijk is het nog altijd beter om een paar uur voor het slapengaan niets meer te eten zodat je spijsvertering tot rust komt. Maar als je toch honger hebt of gewoon zin hebt in iets lekkers, dan kies je dus best iets uit dit lijstje. Geef toe, niet verkeerd hè?

Reacties uitgeschakeld voor 10 x snacks voor een goede nachtrust