voordat je op vakantie gaat
Travel

3 zaken om te checken voordat je met de auto op vakantie gaat

Vakantie is natuurlijk een prachtig vooruitzicht, hoewel de mogelijkheden momenteel nog aardig beperkt zijn. Maar dat kan binnen enkele weken of maanden veranderen. Wellicht kunnen we in de zomer weer met de auto op vakantie naar een ander land in Europa. Dan is het verstandig om de volgende zaken te checken en regelen voordat je vertrekt.

Auto verzekeren tegen diefstal en met pechhulp

Zoals je weet moet je je auto verplicht verzekeren met minimaal een WA verzekering. Zo is in ieder geval de schade die je bij een ander veroorzaakt gedekt, maar niet je eigen schade. Ook diefstal is niet verzekerd. Je auto verzekeren voor diefstal is niet onverstandig wanneer je met de auto naar het buitenland gaat, want mogelijk heeft men het daar gemunt heeft op auto’s met een buitenlands kenteken. Daarnaast is het ook belangrijk om verzekerd te zijn voor pechhulp in het buitenland. Het is immers erg vervelend als je in het buitenland langs de weg komt te staan, en snelle hulp die je in het Nederlands kunt aanvragen en waar je niet veel geld hoeft neer te tellen is dan erg prettig.

Regels in andere landen

Verschillende EU-landen houden er hun eigen regels op na voor wat je bij moet hebben in je auto. Voldoe je hier niet aan en je wordt gecontroleerd, dan kun je tegen een forse boete aanlopen. In Nederland is het enige dat je verplicht aan boord moet hebben een gevarendriehoek, en dan dat is eigenlijk ook nog alleen als je alarmlichten niet naar behoren functioneren. In andere landen moet je echter veel meer bij je hebben in de auto. Rijd je bijvoorbeeld door België, dan moet je naast een gevarendriehoek ook een veiligheidshesje voor de bestuurder aan boord hebben. In Oostenrijk moet je bijvoorbeeld daar bovenop ook een verbanddoos bij je hebben. Het is daarom verstandig om voor vertrek de geldende regels in de landen waar je gaat rijden te checken op de website van de ANWB.

Profieldiepte van je banden

Uiteraard moet je auto zelf ook in orde zijn voordat je vertrekt. Wat je in ieder geval moet checken voor vertrek, is de profieldiepte van je banden. Je bent verplicht om je banden te vervangen als de profieldiepte minder dan 1,6 millimeter is, omdat je dan onvoldoende grip op het wegdek hebt. Maar eigenlijk is dat al te weinig profiel om veilig te kunnen rijden. Daarom is aan te raden om je autobanden te vervangen wanneer er nog maar twee millimeter profiel of minder op zit.

Genieten van je vakantie begint met zorgeloos naar je bestemming te kunnen rijden. Zorg dus dat je goed verzekerd bent, je geen lokale regels breekt en er voldoende profiel op je banden zit om veilig te kunnen rijden!

Reacties uitgeschakeld voor 3 zaken om te checken voordat je met de auto op vakantie gaat