DIY

3D-printen: met deze tips kun jij het ook

Ben jij creatief en zou je zelf allerlei gebruiksvoorwerpen willen creëren? Dan is 3D-printen de ideale hobby voor jou! Stel je voor: je wilt een nieuw pennenbakje voor op je bureau. Dan kun je natuurlijk een winkel instappen of online shoppen, maar je kunt ook een pennenbakje printen met je eigen 3D-printer. Zo kun je zelf bepalen welk ontwerp je wilt gebruiken en welke kleur je kiest. Met een uniek object, dat je elke dag weer kunt gebruiken, als resultaat. Hoe leuk is dat?!

Spreekt dit je aan? Of heb je recent een 3D-printer aangeschaft en ben je op zoek naar handige tips om de kwaliteit van je prints te verbeteren? Dan ben je aan het goede adres. In deze blog geven we allerlei advies over het gebruik van je 3D-printer en filament. Lees snel verder!

3D-printer tips

We beginnen bij het begin. Om te 3D-printen heb je een 3D-printer nodig. Heb je al een printer aangeschaft? Dan kun je dit kopje natuurlijk skippen en alvast verder lezen. Als je wel voor het eerst naar 3D-printers gaat kijken, denk je waarschijnlijk dat de aanschaf van een dergelijke printer aardig in de kosten loopt. En dit kan inderdaad zo zijn, maar het hoeft absoluut niet. Als je net begint met 3D-printen kun je uitstekende beginnersmodellen voor goede prijzen kopen. 

Een goed model voor beginners is de Creality 3D Ender-3. Deze compacte printer past gemakkelijk op een tafel, zonder teveel ruimte in te nemen. Bovendien is deze 3D-printer al grotendeels in elkaar gezet bij ontvangst. Hierdoor hoef je zelf nog maar een half uurtje aan de printer te sleutelen, voordat het model compleet is en je aan de slag kunt met je eerste print. Ideaal!

3D-filament tips

3D-printen doe je met 3D-filament. Doordat dit materiaal beschikbaar is in allerlei verschillende soorten, met allemaal andere eigenschappen, is het goed om te weten wat je nodig hebt voor je project. Het filament dat het meest verkocht en het meest gebruikt wordt, is PLA. Dit type is gemakkelijk om mee te printen en een goede keuze voor beginners.

PETG filament is, in tegenstelling tot PLA, geschikt om in combinatie met etenswaren te gebruiken. Wil je van of uit het geprinte object kunnen consumeren? Dan is PETG de juiste keuze voor je project. Bovendien is dit materiaal niet alleen waterafstotend, maar ook beter bestand tegen open vuur dan andere typen filament. Het printen met PETG kan ook met een 3D-printer zonder heated bed en gaat gemakkelijk en geurloos. Tip: om de eerste laag filament goed te laten hechten, kun je 3D-printstickers op de glasplaat plakken. 

SLA resin tips

Ben je eraan toe om een andere manier van 3D-printen te proberen? Dan kun je printen met een resin 3D-printer. Deze printer maakt gebruik van de SLA (stereolithografie) printtechniek, waarbij een object wordt gerealiseerd door een uv-laser en vloeibare hars. Met deze techniek kun je voorwerpen met veel details creëren. Tip: dampen van SLA resin kunnen giftig zijn, dus zorg ervoor dat je deze niet inademt. We raden je aan om altijd goed te ventileren bij gebruik van een resin 3D-printer.

Aan de slag met 3D-printen

Met deze tips kun jij je eerste stappen in de 3D-wereld zetten. Experimenteer met verschillende soorten filament, probeer de verschillende settingen van je printer en ontdek wat de mooiste resultaten geeft. Veel plezier!

Reacties uitgeschakeld voor 3D-printen: met deze tips kun jij het ook