boeken die aanzetten tot zelfreflectie
Books

Toe aan een stukje zelfreflectie? 5 Boeken die jou hiermee kunnen helpen

In tijden van Corona kun je je vrije tijd maar beter zo goed mogelijk indelen. Wij zien om ons heen dat vele mensen nieuwe hobby’s ontdekken of oude hobby’s juist weer oppakken. Het zijn rare tijden, maar tegelijkertijd zijn het tijden van bezinning en berusting. Een perfect moment voor een stukje zelfreflectie! En laat het nou zo zijn dat over zelfreflectie ontzettend veel interessante boeken zijn geschreven. Wij zetten een aantal van onze favoriete voor je op een rijtje!

Het boek van de vreugde – Dalai Lama, Desmond Tutu, Douglas Abrams

Een prachtig boek waarin twee oude vrienden en Nobelprijswinnaars samen terug kijken op een lang en bewogen leven. Met veel humor, speelsheid en bevlogenheid delen Bisschop Desmond Tutu en de Dalai Lama hun waardevolle inzichten en wijsheden met elkaar en met de lezer. Het leest als een gesprek tussen de twee, waardoor het lijkt alsof je met de mannen aan tafel zit te kletsen. Het boek is prachtig weergegeven met foto’s. De aanstekelijke levensvreugde van de twee spat zowat van het boek af, waardoor je continu geïnspireerd wordt om het leven en alles wat daarbij hoort te waarderen in alle vormen.

Liefdesbang – Hannah Cuppen

Wil je graag een relatie maar trekt de ander zich steeds terug? Heb je alles op orde maar gaat het steeds mis in de liefde? Of heb je de neiging de ander op afstand te houden als die voor jou wil gaan? Mis je in je relatie de intimiteit? In Liefdesbang legt Hannah Cuppen uit dat dit allemaal met verlatings- en bindingsangst te maken heeft. Nederland telt meer dan twee miljoen singles. Het blijkt niet eenvoudig de prins of prinses op het witte paard tegen te komen. En staat die opeens wél voor je deur, dan is het lastig de teugels uit handen te geven. Vervelende ervaringen of verlies hebben je misschien liefdesbang gemaakt. Hannah Cuppen, zelf ervaringsdeskundige, laat in Liefdesbang zien hoe je je hart weer kunt openen voor jezelf en daarna voor de ander. Cuppen durfde zich kwetsbaar op te stellen en schreef dit boek vanuit haar jarenlange zelfonderzoek. Ook interviewde ze vele mensen over hun ervaringen met verlatings- en bindingsangst. Deze authentieke verhalen maken samen met de inzichten en tips van Cuppen Liefdesbang tot een oplossingsgericht boek, zodat de liefde weer een eerlijke kans krijgt. Liefdesbang , winnaar van Beste Spirituele Boek 2015, is verkrijgbaar in twee kleuren, in blauw en in roze, maar de inhoud van beide boeken is identiek!

De moed van imperfectie – Brené Brown

Brené Brown beschrijft in De moed van imperfectie hoe moed, compassie en verbondenheid een belangrijke plek in je leven kunnen krijgen. Op basis van haar jarenlange studie kwam ze tot tien stellingen over een ‘bezield leven’: leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. Op haar eigen, eerlijke, warme en grappige manier moedigt ze de lezer aan om perfectionisme te laten varen, stress als leefstijl los te laten, te vertrouwen op intuïtie en creativiteit de ruimte te geven. Dit boek gaat over de levenslange reis van ‘Wat zullen anderen wel niet denken?’ naar ‘Ik ben goed genoeg’.

Get your guts – Hilde A.J. Bolt

Iemand met Guts is een persoon met lef, met ballen. Maar heeft lef te maken met de darmen (‘gut’ = ‘darm’), met onze buik? Een heleboel. Ons buikgebied bevat veel meer wijsheid dan we denken. Guts heeft een dubbele betekenis: de signalen uit het buikgebied zijn het instrument, het kompas van waaruit je kunt leven. En Guts is de kracht die je nodig hebt om hiernaar te handelen.
Get your Guts is een wake-up call, een herinnering aan je eigen oorsprong. De wijsheid van je lichaam, je buikgebied geeft je de mogelijkheid om oeroude instinctieve en verborgen kennis weer tot leven te brengen.
Get your Guts is een boek voor mensen die zelf guts willen ontwikkelen, maar ook een boek dat iedere therapeut, coach of hulpverlener gelezen moet hebben.

Vrij van gedachten – Jan Geurtz

In deze praktische gids laat Jan Geurtz – bekend van Verslaafd aan liefde -zien hoe de vicieuze cirkel van negatieve gedachten en gevoelens te doorbreken is. Het zijn onze gedachten die een pijnlijke scheiding creëren tussen onszelf, de ander en de wereld, en die telkens weer dezelfde levensproblemen veroorzaken. Vrij van gedachten biedt een praktische methode om de versluiering die onze gedachten veroorzaken, op te heffen.
Deze is afkomstig uit de ‘geheime’ Dzogchentraditie in het Tibetaanse boeddhisme en vertaald naar de noden van de moderne westerse mens. Ook vertelt Jan Geurtz over zijn inspirerende en soms bizarre avonturen op het spirituele pad, tijdens eenzame retraites in de bergen van Zuid-Frankrijk en bij zijn Tibetaanse leraar.

Reacties uitgeschakeld voor Toe aan een stukje zelfreflectie? 5 Boeken die jou hiermee kunnen helpen