gewoonten om je dag mee te beginnen
Health

5 makkelijke gewoonten om je dag mee te beginnen

Ben je op zoek naar tips om je dag goed te beginnen? De start is vaak bepalend voor de rest van de dag. Wat te doen tegen een ochtendhumeur? Lees hier meer over routines die je helpen om de dag energieker en positiever te starten.

Gun jezelf voldoende slaap

Je nachtrust beïnvloedt, onder andere, je geestelijke fitheid, je geheugen, je immuunsysteem en je creativiteit. Of je nu een avondmens of ochtendmens bent, streef naar 8 uur slaap per nacht. Stop op tijd met beeldschermen. Het blauwe licht van je smartphone verstoort de aanmaak van melatonine. Melatonine zorgt er, normaal gesproken, voor dat je je slaperig voelt worden als het donker wordt. Neem je telefoon niet mee naar bed. Zorg voor een donkere en koele slaapkamer. Het helpt om 7 avonden per week rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en de volgende dag rond hetzelfde tijdstip op te staan. Een slaaptekort kun je niet inhalen door uit te slapen in het weekend. Voldoende slaap geeft je energie en helpt tegen een ochtendhumeur. Gun jezelf die energie.

Drink een groot glas water

Drink jij 1,5 tot 2 liter vocht per dag? Als je weleens last hebt van een vage hoofdpijn, kan het zijn dat je niet genoeg vocht binnenkrijgt. Vul elke dag een literfles (of tweeliterfles) met water en probeer een tijdje bij te houden of de fles leeg is aan het einde van je dag. Water speelt een belangrijke rol bij de regulering van je lichaamstemperatuur, de opname van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen.

Beweeg bewuster

Natuurlijk is het goed om hard te lopen of te zwemmen. Door actief te sporten komt het gelukshormoon endorfine vrij. Maar lichaamsbeweging krijg je ook door de fiets te nemen in plaats van de auto, of de trap in plaats van de lift. Stap een bushalte eerder uit en ga lopend verder. Probeer elke ochtend te bewegen, al zijn het rek- en strekoefeningen in je slaapkamer. Het zijn goede gewoonten om je dag mee te beginnen.

Denk je sterker

Je gedachten vormen je emoties. Buig eventuele nare gedachten om naar iets positiefs. Denk aan de dingen die je het liefste doet en die je blij maken. Wat geeft je voldoening? Wie of wat maakt jou gelukkig? Sta er vaker bij stil.

Maak een lijstje

Neem in de ochtend even de tijd om te bedenken wat je die dag moet en wil doen. Misschien helpt het om een lijstje te maken? Zet het belangrijkste of vervelendste bovenaan. Werk je lijstje af. Gedaan is gedaan en afvinken is heerlijk. Op deze manier ben je productiever en voel je je ook beter.

Hopelijk heb je iets aan deze tips om je dag goed te beginnen. Succes!

Reacties uitgeschakeld voor 5 makkelijke gewoonten om je dag mee te beginnen