ik wil geen herfstdip
Health

5 tips tegen een herfstdip

We hebben lang van het zonnetje mogen genieten, maar nu is het toch echt herfst geworden. Dat betekent dat het weer de tijd is van vallende blaadjes, pompoenen en warme chocolademelk. Ondanks dat dit heerlijk klinkt, zien veel mensen op tegen de korte en donkere dagen. Voor sommigen is dit zelfs zo erg dat ze in een herfstdip of depressie terechtkomen. Voel jij je ook moe en lusteloos nu de dagen korter worden? Heb je geen zin om uit je warme bed te komen? En lijkt alles je teveel? Misschien heb jij ook wel last van een herfstdip. In dit artikel geven we vijf tips om de koude maanden een stuk blijer en energieker door te komen! 

1. Vang zoveel mogelijk daglicht op

Je lichaam heeft natuurlijk daglicht nodig om cortisol aan te maken. Het hormoon dat je wakker, aandachtig en stressbestendig houdt. In de herfst zijn de dagen korter waardoor de hoeveelheid daglicht daalt. Ben je de hele dag aan het werk? Dan is de kans groot dat je in het donker uit huis gaat en in het donker terugkomt. Een ideaal moment om toch wat daglicht op te vangen is je middagpauze. Blijf niet binnen zitten, maar ga een kleine wandeling maken. In het weekend kan je een heerlijke wandeling in het bos maken. Je ziet er misschien tegenop, maar achteraf zal je blij zijn dat je naar buiten bent geweest. Als er iets je energie geeft, dan is het wel de frisse buitenlucht. 

2. Vermijd suikers en kies voor gezonde voeding

In de herfst maak je het graag gezellig in huis. Kaarsjes, een dekentje op de bank en lekker eten. Echter grijp je in het najaar ook sneller naar ongezonde voeding. Chocolade, koeken, snoep en gebak mogen dan wel lekker zijn, maar het zijn ook echte energievreters. Ze zorgen even voor een energieboost, maar daarna zullen ze je alleen uitputten. Ook de cafeïne uit koffie geeft slechts een kortstondige energieboost. Het zorgt voor de aanmaak van adrenaline, maar ook voor een energiedip achteraf. Af en toe een koekje kan heus geen kwaad, maar probeer verder zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten. Zet veel fruit en groenten op het menu. Deze bevatten veel vitamine C en dat is goed voor je weerstand.

tips tegen een herftsdip

3. Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is het hele jaar door belangrijk, en al helemaal in het najaar. Verduister je slaapkamer, zo wordt er ‘s nachts voldoende van het slaaphormoon melatonine aangemaakt. Dit zorgt voor de nodige cortisolproductie gedurende de dag. Om goed te slapen drink en eet je beter niets meer de laatste twee uur voordat je naar bed gaat. Anders zet je je spijsverteringsstelsel aan het werk waarvoor je energie nodig hebt. Slapen dient om te recupereren en niet om voeding te verteren. Zorg tevens voor acht uur slaap per dag. Ga op tijd naar bed en sta op tijd weer op, regelmaat is erg belangrijk. Door onregelmatig te slapen, raakt de stofwisseling verstoord waardoor je minder energie hebt.

4. Ga sporten

Het is wellicht niet het eerste dat in je opkomt in de herfst, maar trek je sportkleding aan en ga sporten. Sporten heeft namelijk een positief effect op een herfstdip en depressie. Door te sporten maken je hersenen endorfines vrij die goed zijn voor lichaam en geest. Het werkt ontspannend en geeft je een energieboost. Of je nu gaat hardlopen, fitnessen of zwemmen maakt niet uit. Kies een sport die jij leuk vindt en waar jij veel voldoening uithaalt. Ga bij voorkeur sporten met een vriend(in) of collega. Samen sporten is leuker dan alleen. Door gezellig te praten en te lachen gaat de tijd veel sneller voorbij. Bovendien heb je zo ook een stok achter de deur. Als je samen afspreekt om te gaan sporten, dan moet je eigenlijk wel gaan. Je kan het niet maken om hem of haar te laten zitten. Gewoon gaan sporten dus!

5. Plan leuke dingen in je agenda

In de zomer onderneem je veel: een terrasje, een dagje strand of een spontane avondwandeling. In de herfst heb je meer de neiging om de gordijnen dicht te houden, op de bank te kruipen met een dekentje en de hele dag series te kijken. Af en toe is dat zeker heerlijk, maar plan ook leuke dingen buitenshuis. Schrijf deze plannen in je agenda zodat je altijd iets hebt om naar uit te kijken. Ga bijvoorbeeld een namiddagje shoppen of ontspannen in de sauna. Heb je wat meer vrije tijd? Ga dan een weekendje weg of ga lekker genieten van de herfst- en winterzon in Gran Canaria. Doe in ieder geval dingen waar jij heel blij van wordt! 

vitamine in de herfst

Reacties uitgeschakeld voor 5 tips tegen een herfstdip