7 tips om te stoppen met nagelbijten
Ben jij een nagelbijter? Je bent heus niet de enige! Heel wat mensen lijden aan onychofagie, ook wel bekend als nagelbijten. Vaak is het een dagelijkse gewoonte die je al jaren doet. Door verveling, stress, perfectionisme of angst kan je je handen niet met rust laten. Echter is nagelbijten onhygiënisch en slecht voor je tanden en nagels. Bovendien zien die afgekloven nagels, velletjes, haakjes en kapotte nagelriemen er écht niet uit. Wil jij komaf maken met die onverzorgde nagels en dus stoppen met nagelbijten? Wij helpen je graag een handje met deze zeven tips!
1. Stoppen met nagelbijten: wat is de oorzaak?
Voor je probeert te stoppen met nagelbijten is het belangrijk om te achterhalen waarom je eigenlijk op je nagels bijt. Doe je het op je werk omdat je stress hebt of vooral ‘s avonds op de bank omdat je je verveelt? Ben je een perfectionist of ben je bang voor iets? Wanneer je weet wat de oorzaak is, is het veel makkelijker om die specifiek aan te pakken. Mocht je hier zelf niet uitkomen, is het wellicht een goed idee om professionele hulp in te schakelen. Een psycholoog of therapeut kan de onderliggende reden van het nagelbijten aanpakken.
2. Schakel de hulp van je omgeving in
Ook is het een goed idee om hulp van je omgeving in te schakelen. Wie al probeerde te stoppen met roken kent dit trucje waarschijnlijk wel: vertel aan zoveel mogelijk mensen in je omgeving dat je wil stoppen met nagelbijten. Vraag dat ze je erop moeten aanspreken als je toch weer toegeeft. Door het aan vrienden, familie en collega’s te vertellen, zal je minder in de verleiding komen om te bijten.
3. Vervang je nagels door iets anders
Vaak is nagelbijten een dagelijkse gewoonte geworden die je al jaren doet en waar je dus verslaafd aan bent. Als je wil stoppen met nagelbijten doe je er goed aan om je nagels door iets anders te vervangen. Neem bijvoorbeeld een kauwgom om op te kauwen in plaats van je nagels als je de drang voelt opkomen.
4. Knip je nagels
Door ervoor te zorgen dat je nagels kort blijven, is er niets om af te bijten of af te trekken. Knip je nagels daarom elke paar dagen bij. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je nagels er verzorgd uitzien, knip ze dus ook niet te kort. Heb jij snel last van droge en broze nagels waardoor je juist aan je velletjes en nagelriemen gaat trekken? Smeer je handen en nagels dan in met een voedende handcrème en breng een verzorgende nagelriemolie aan. Als je handen niet meer droog zijn, zal je ook minder de neiging hebben om eraan te zitten.
5. Laat regelmatig je nagels doen
Door nagelbijten zien je handen er onverzorgd uit. Je nagels krijgen geen tijd om te herstellen omdat je er iedere dag aan bijt. Wellicht blijf jij doorgaan met nagelbijten omdat je denkt dat je er toch niets mooier meer van kan maken. Je kan nagelbijten afleren door regelmatig een manicure te laten doen. Slecht smakende nagellak is een goed begin, maar gelnagels of acrylnagels werken nog beter. Zo zien je nagels er meteen mooi en verzorgd uit. Door de vieze smaak is de kans klein dat je aan deze nagels zal bijten. Gel- en acrylnagels kosten echter wat geld, maar misschien is dat voor jou net een goede motivatie om vol te houden. Je kan je nagels natuurlijk ook zelf verlengen en nageltips kopen.
6. Download een app
Tegenwoordig bestaat er voor vrijwel alles een app en dus ook om het nagelbijten aan te pakken. In de app store vind je meerdere apps voor stoppen met nagelbijten. Met Streaks kan je bijvoorbeeld bijhouden hoeveel dagen op rij je al niet gebeten hebt. Daarnaast geeft de app ook tips voor activiteiten die je kan doen als je zin hebt om aan je nagels te bijten. Deze app werkt trouwens ook voor als je wil stoppen met andere ongezonde gewoontes zoals roken of ongezond eten.
7. Beloon jezelf
Wees tenslotte niet te streng voor jezelf. Een gewoonte afleren vraagt nu eenmaal tijd. Verwacht niet dat je er van de ene op de andere dag vanaf bent, want dan is de teleurstelling des te groter. Ben je al een tijdje gestopt met nagelbijten? Beloon jezelf dan met een cadeautje, bijvoorbeeld een parfum. Dat kan je een nieuwe positieve impuls geven om te blijven volhouden. Blijf dit ook doen om jezelf te motiveren. Veel succes!