Baby kamer inrichten
Living

8 leuke ideeën voor de babykamer

Er is al veel geschreven over de inrichting van babykamers. Hoe het veiliger kan, op welke wijze je de inrichting praktisch kan maken voor de ouders en nog veel meer. Maar hoe maak je een babykamer leuk voor de kleine én voor andere gezinsleden? Met deze acht leuke ideeën transformeer je iedere babykamer tot een ware beleving!

1. Thema inrichting per seizoen

Wordt het blauw, roze of neutraal? Zelfs wanneer je het geslacht weet hoef je echt niet te kiezen voor een standaard kleurstelling. Wist je dat roze een eeuw geleden de stoere keuze was voor jongens? In plaats van te kijken naar de baby, laat de baby binnen genieten van de buitenwereld! Richt de babykamer in met vrij neutrale tinten en verander per seizoen een aantal elementen. Denk aan bruintinten in de herfst, wit en lichtblauw in de winter, groen in de lente en oranje-geel in de zomer. Met decoratieve elementen zoals een poster of een slinger kom je al heel ver, zo laat je de kleine op jonge leeftijd al wennen aan de seizoenen.

2. Muurstickers of een muurposter

Deze tip sluit mooi aan bij de vorige tip; muurstickers of (verwijderbare) muurposters laten je de babykamer eenvoudig van karakter veranderen. Er zijn speciale stickersets te koop met bloemen, dieren of andere afbeeldingen die verwijderbaar zijn. Dit zijn losse plakplaatjes die je naar eigen inzicht kunt aanbrengen ter decoratie. Een muurposter bedekt een groter oppervlak, er zijn exemplaren die je zonder behanglijm kunt aanbrengen. Grote fotoprints ophangen kan uiteraard ook.

3. Lamp met kleurtemperatuur en dimmer

Daglicht heeft een grotere hoeveelheid blauw, in de avond maakt geel licht ons moe. Vandaar dat er tegenwoordig een avondstand aanwezig is op mobiele telefoons en tablets. Er zijn ook dimbare lampen die van tint kunnen veranderen. Dus niet regenboog kleuren maar alleen een subtiel wisselende kleurtemperatuur. Zo kun je een dag- nachtritme aanwennen waar jouw kinderen de rest van hun leven profijt van zullen hebben.

4. Elektrische verduisterende rolgordijnen

In aanvulling op de verlichting in de vorige tip adviseren we in de babykamer elektrische verduisterende rolgordijnen van PoweredBlinds op te hangen. Een rolgordijn hangt strak, wanneer deze netjes aansluit op het raamkozijn en gemaakt wordt van een verduisterend materiaal ben je voortaan heer en meester over het licht in de ruimte. Kies voor een systeem dat fluisterstil is, zo kun je de raamdecoratie ook in werking stellen wanneer de baby rustig ligt te slapen. Rolgordijnen met elektronische bediening op basis van wifi kun je vanuit iedere ruimte in huis bedienen, dat is ook heel praktisch.

5. Slimme luidsprekers

Tegenwoordig zijn luidsprekers niet alleen meer om geluid te produceren, ze kunnen ook luisteren naar jouw vragen en daarop handelen. Zo kun je met een spraakcommando de lichten dimmen of de rolgordijnen sluiten, of start de favoriete babymuziek playlist. Wanneer één van de ouders moet overwerken kun je toch even met de baby praten via de intercom functie. Smart speakers zijn koppelbaar en je kunt ze door de gehele woning installeren.

6. Variabele mobiel figuren

Een mobiel boven het babybed is vrij standaard, maar welke moet je kiezen? Bekende poppetjes van de televisie, of iets heel anders? Je kunt er ook andere figuurtjes aan hangen, bijvoorbeeld gehaakte poppetjes door oma. Dit past ook weer mooi bij het seizoenen idee, pas de figuren aan op basis van de omgeving buiten. Of wil je een genie-in-de-dop creëren? Hang er dan cijfers of letters aan van vilt en maak er een educatieve mobiel van! Bonus tip: Hang de decoraties horizontaal in plaats van verticaal, dan kan de baby ze beter zien!

7. Tijdlijn wandplanken

Als ouder zul je al snel leren dat je spulletjes op veilige hoogte moet plaatsen. Wanneer baby’s leren staan en lopen is er niets onder pakweg een meter hoogte veilig voor die grijpgrage handjes. Wandplanken zijn dan ideaal, ook vanwege het overzicht en de bereikbaarheid. Wat dacht je van wandplanken rondom waar je een chronologische tijdlijn van maakt. Begin met een geboortekaartje, dan een handafdruk van het babyhandje, de eerste speen en tussendoor mooie foto’s in een lijstje. Zo ontstaat er een tijdlijn vol met mooie herinneringen.

8. Ontdekhoek

Moet je even luiers uit de verpakking halen of kleren zoeken, maar kun je die energieke baby geen moment rustig houden? Richt een ontdekhoek in, een plekje waar jouw baby veilig enkele minuten kan spelen. Het hoeft geen groot oppervlak te zijn, als er maar voldoende activiteit te vinden is om de baby af te leiden terwijl jij in dezelfde kamer bezig bent met andere zaken. Dit kan een box zijn, een hek of iets dergelijks, zolang je zicht hebt op het kind en de baby er niet zelf uit kan kruipen. Maak het gezellig en leuk, dan ervaart de kleine deze ruimte niet als straf maar juist als een leuke omgeving om even alleen te spelen.

Hoe meer de ouders het naar hun zin hebben op de babykamer, hoe meer de baby’s op hun gemak zullen zijn. Richt de babykamer dus niet alleen in voor de baby, maar ook voor de ouders.

Reacties uitgeschakeld voor 8 leuke ideeën voor de babykamer