lasklem
DIY

Advies over het gebruik van een lasklem

Met de opkomst van pinterest en instructievideo’s op Youtube gaan steeds meer mensen zelf klussen. Vaak begint dit klein, met materialen die goed bewerkzaam zijn, zoals een klein kastje van OSB. Hoe meer je echter gaat maken, hoe beter het klussen gaat en hoe uitgebreider de klus kan worden. Zo zien we dat steeds meer mensen leren lassen en kabels trekken om elektriciteit ergens naar toe te transporten. Beide zaken werden vroeger als een ‘mannending’ gezien, terwijl er tegenwoordig door iedereen gelast kan worden (en is het niet meer voorbehouden aan zware beroepen in bijvoorbeeld de bouw of autogarages.) Dit geldt ook voor elektriciteitskabels aanleggen. Als je dat gaat doen, krijg je te maken met lasklemmen. Misschien weet je nog niet hoe je die moet gebruiken, daarom leggen we dat hieronder aan je uit.

Een verbinding maken tussen verschillende elektriciteitsdraden

Ga je een lasklem kopen, zodat je een verbinding kunt maken tussen verschillende elektriciteitsdraden, dan moet je weten hoe je deze gebruikt. Aangezien dit goed moet gebeuren zodat het veilig is, zullen we nu stap voor stap de handelingen doornemen, zodat jij veilig je kabels kan koppelen en bijvoorbeeld eindelijk eens die leuke verlichting aan het plafond van je zolder kan aansluiten.

Haal de stroom ervan af!

Als eerste moet je bij werken met elektriciteit zorgen dat er geen stroom meer op de kabels staat. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je een stroomstoot krijgt. Zorg dan ook dat je de stroomtoevoer uitzet in de stoppenkast. Doe dit voor de plek waar je werkt, maar liever nog in het hele huis.

Strip de uiteinden van de kabels

Om de elektriciteitskabels aan te kunnen sluiten op een lasklem, moet je de uiteinden van de kabels strippen van het plastic omhulsel. Laat je dit zitten, dan wordt de elektriciteit niet doorgegeven, omdat plastic niet geleid. Heb je de uiteinde gestript, dan moet je die tot het rubber in de lasklem duwen.

Check of het goed is gegaan

Als de draad in de lasklem zit, dan kun je die in de klem vastmaken door het hendeltje naar beneden te duwen. Let hierbij goed op dat je de juiste kleuren bij elkaar houdt. Hierna kun je de stroom er weer op zetten en door het test gat, kun je eventueel checken of het is gelukt. Let op, je moet een lasklem echt alleen gebruiken om verschillende kabels met elkaar te verbinden, gebruik zo’n klem nooit om bijvoorbeeld een lamp op te hangen.

Reacties uitgeschakeld voor Advies over het gebruik van een lasklem