alpengrind
Living

Alpengrind – natuurlijk, duurzaam en decoratief

Alpengrind is een decoratieve grindsoort die je op veel manieren kan toepassen in je tuin. Het bestaat uit kiezeltjes van verschillende grootte. Voor de verkoop worden deze kiezelsteentjes gesorteerd in fijne, medium of grove assortimenten. Hiermee creëer je een gelijkmatige bodembedekking die voor jouw doel geschikt is. Tegenwoordig bestaat er naast natuurlijk gevormd ook machinaal gevormd grind. Alpengrind hoort hier (nog) niet bij. Voor zover nu bekend is al het alpengrind volkomen natuurlijk gevormd.

Het ontstaan van alpengrind

Alpengrind vindt zijn ontstaan in de rotsen en ander gesteente van de Alpen. In de loop van tientallen eeuwen slijten rivieren, watervallen en gletsjers dit grote gesteente af tot kiezelstenen. Deze eroderende werking slijt de stenen niet alleen af, maar schuurt en polijst de kiezelstenen in dezelfde beweging met gruis en zand. De kiezels van alpengrind krijgen zo elk hun eigen unieke vorm met afgeronde hoeken. Elk kiezelsteentje glanst en heeft zijn eigen zachte kleurschakering.

Gerold grind

Machinaal gevormd grind ontstaat niet door eeuwenlange erosie, maar door split te rollen in een speciale machine. Het basisproduct split is een soort hoekig gevormd grind dat uit steengroeven gewonnen wordt. Steenhouwers halen breukstenen uit een steengroeve. Dit gebeurt vaak met explosieven. In principe kan je grind maken van elke breuksteen door er eerst split van te maken. Dit gerolde grind is dus ook een natuurproduct. Dit maakproces lijkt vrijwel onmogelijk voor alpengrind, omdat dit grind niet uit één enkele breuksteen ontstaat. Alpengrind wordt ter plekke gewonnen in de Alpen.

Hoe ziet alpengrind eruit?

Grind bestaat uit meer kleurschakeringen dan split of gerold grind. De gerolde grindsoorten zijn meer eenkleurig omdat ze meestal uit dezelfde groeve of dezelfde breuksteen zijn geslagen. Dit heeft natuurlijk ook zijn charme. Tussen de gerolde soorten vinden we bijvoorbeeld kristalwit kwartsgrind en carreragrind in (licht)blauwe schakeringen. Alpengrind bestaat daarentegen uit ontelbaar veel verschillende, zacht gekleurde tinten. Onder deze kleurnuances vind je roze, grijs, lichtblauw, wit, donkergroen en beige. Deze kleuren vallen het beste op als het pas geregend heeft en de zon weer doorkomt. De schoongespoelde alpenkiezels glanzen en schitteren dan als halfedelstenen.

Duurzaam en milieuvriendelijk alpengrind

Natuurlijk is alpengrind duurzaam: het gaat honderden, misschien wel duizenden jaren mee. Als het heel erg ingelopen of ingereden is, stort je er gewoon wat grind bij. Het grootste voordeel van grind is echter dat je er een halfverharding mee creëert, in tegenstelling tot een algehele verstening met stoeptegels. Een halfverharding neemt het regenwater op, terwijl versteende tuinen de riolering overbelasten. Het gevolg van overbelaste rioleringen kennen we helaas: overstroomde straten en ondergelopen kelders. Alpengrind kopen is dus vele malen milieuvriendelijker dan je tuin volstorten met beton of tegels.

Alpengrind in de tuin

Omdat alpengrind uit zoveel verschillende kleuren bestaat, heeft het misschien wel de meest natuurlijke uitstraling die mogelijk is met grind of split. Grind gaat modderpoelen tegen en houdt het zand op zijn plaats. Gebruik grind daarom op tuinpaden, terrassen, parkeerplaatsen en oprijlanen. Maar alpengrind is niet alleen praktisch: het is ook decoratief en past uitstekend in een landschappelijk tuinontwerp.

Een landschappelijk tuinontwerp met alpengrind

Maak een miniatuurlandschap door verschillende landschapselementen te combineren. Deze elementen zijn: water, steen en planten. Zo creëer je harmonie in je tuin.

Planten

Alle planten, struiken en bloemen passen goed bij alpengrind. Voor een tuin die heel weinig onderhoud nodig heeft, zet je vetplanten en cactussen in potten tussen het grind. Haal de planten ’s winters wel binnen.

Water

Het element water mag niet ontbreken in je tuin. Dit kan een vijver zijn, maar ook een fontein of een vogelbadje. Zorg wel dat de buurtkatten niet op de drinkbak kunnen klimmen of springen. Zet de schaal water dus liever op een stenen dan op een houten pilaar.

Steen

Het element steen wordt vertegenwoordigd door het alpengrind. Let goed op de grootte. De zakken grind worden gesorteerd op gemiddelde grootte van de kiezelstenen. Kies fijner alpengrind voor een tuinpad, maar een grovere soort voor een oprit of als decoratie. Natuurlijk kan je fijn en grof grind ook decoratief met elkaar combineren. Een borderrand van grind is ook mooi. Opsluitbanden zijn dan handig, maar niet verplicht, om te voorkomen dat het grind wegrolt.

Alpengrind onderhouden

Een groot voordeel van grind is dat het makkelijk te onderhouden is, zeker als je er een anti-worteldoek onder legt. Dit bemoeilijkt het diep wortelen van zaadjes die er van bovenaf op vallen, en het opkomen van onkruid van onderaf. Het enige dat je dan nog hoeft te doen is het af en toe bijharken en er een paar sprietjes uittrekken.

Alpengrind kopen

Reken uit hoeveel grind je nodig hebt voor je tuin. Bestel veilig online en laat het alpengrind thuis bezorgen en ga niet zelf sjouwen. Een professionele chauffeur lost het grind waar jij het hebben wil.
Reacties uitgeschakeld voor Alpengrind – natuurlijk, duurzaam en decoratief