auto kopen of leasen
Tips

Auto kopen of leasen: wat is de beste keuze?

Ben jij toe aan een (nieuwe) auto en twijfel je of je het beste kunt kopen of leasen? De goedkoopste optie is om jouw nieuwe auto met je eigen kapitaal te financieren. Als je weinig spaargeld hebt, kan het leasen van een auto echter een betere oplossing zijn. Zo rij jij in een nieuwe auto voor een vast maandbedrag.

Nieuw of tweedehands auto kopen

Voor het kopen van een nieuwe auto heb je flink wat spaargeld nodig. Zo betaal je rond de € 20.000 voor een klein model. De auto is dan wel helemaal van jou en op een gegeven moment verkoop je deze weer en kun je de restwaarde bijleggen om weer een andere auto te kopen. Vind je een nieuwe auto te duur? Dan is er ook een ruime keuze aan occasions. Het grootste bezwaar tegen het kopen van een tweedehands auto is dat je mogelijk te maken krijgt met onvoorziene hoge reparatiekosten. Een lease auto is in dit geval een goede optie, omdat je geen eigen kapitaal nodig hebt om deze aan te schaffen om wel in een nieuwe auto te kunnen rijden. In veel gevallen is leasen voordeliger dan een lening afsluiten om een nieuwe auto aan te kunnen schaffen.

Vast bedrag per maand

Bij een lease auto weet je precies welk bedrag je per maand kwijt bent aan je auto. Dit is makkelijker in te schatten dan bij bijvoorbeeld een tweedehands auto. Je hoeft je geen zorgen te maken over het onderhoud, want dit wordt geregeld door de leasemaatschappij. De wagen wordt zelfs voor onderhoud bij je thuis opgehaald en vervolgens weer bij je teruggebracht. Ook bij schade wordt de auto opgehaald en gerepareerd. Na de reparatie ontvang je deze weer netjes bij je thuis en in de tussentijd krijg je de beschikking over vervangend vervoer. Uiteraard betaal je wel voor al deze diensten. De kosten worden opgenomen in de maandelijkse termijn. Brandstof en eventuele verkeersboetes zijn altijd voor je eigen rekening.

Verschillende leasevormen

Er zijn verschillende vormen van private lease. De leasevorm waarbij alle kosten zijn inbegrepen, is de zogeheten operational lease. Je kunt ook kiezen voor financial lease. In dit geval betaal je een maandelijks bedrag alleen voor de auto. Het voordeel is dat je economisch eigenaar van de auto bent en dus bijvoorbeeld aanpassingen kunt doen aan de wagen, zoals het plaatsen van betere speakers of andere velgen. Ook biedt deze leasevorm meer vrijheid als je wilt reizen met jouw auto. De kosten voor onderhoud, autoverzekering en de wegenbelasting komen in dit geval nog bovenop het leasebedrag. Het autobedrijf blijft juridisch eigenaar en kan dus bepalen dat jij al het onderhoud bij een bepaalde garage uit moet laten voeren.

Reacties uitgeschakeld voor Auto kopen of leasen: wat is de beste keuze?