Bijenwaskaarsen maken voor licht en sfeer
Bijenwaskaarsen maken als hobby
Tegenwoordig hebben we wel de luxe van elektrische verlichting, maar bijenwaskaarsen brengen meer sfeer in huis. En zelf bijenwaskaarsen maken is nu een van de allerleukste hobby’s. Een hobby die niet alleen leuk is, maar ook heel interessant. Laten we eens kijken naar de achtergrond en hoe het allemaal begon.Hoe wordt bijenwas gemaakt?
Bijen onderhouden zowel honingraten als broedraten. In de eerste slaan de bijen hun honing op en in de tweede legt de bijenkoningin haar eitjes. Al deze raten zijn gemaakt van was. De imker geeft zijn volk vaak een beginnetje met bijenwas. Vervolgens bouwen de honingbijen de kunstraten uit met zelfgemaakte was in driedimensionale raatvormige patronen. *
Honingbijen houden – ambacht of hobby?
Dat mensen bijen gingen houden, gaat terug tot de oertijd. Volgens oude bronnen zag men de bij als een heilig insect dat kon voorzien in een zeldzaam product: honing. Op een respectvolle manier vroegen onze voorouders de bijen het nest tijdelijk te verlaten en de volle honingraten af te staan. Dit ging met een ritueel waarin men rook gebruikte.
De simpelste manier om de honing te consumeren, was door een stuk van de honingraat af te breken en in de mond te stoppen. Je kauwt dan op het stuk honingraat, net zolang de honing eruit is en je een stuk was overhoudt. Dit was lang geleden een heel kostbaar restproduct.
Het gebruik van bijenwas
Al 9000 jaar geleden gebruikten de toenmalige jager-verzamelaars bijenproducten, volgens een onderzoek uit 2015 van de universiteit van Bristol. Bewijzen hiervan vonden ze in Anatolië in Turkije. Deze en andere oermensen gebruikten bijenwas voor onder meer:
- Het waterdicht maken van potten. Jager-verzamelaars sleepten geen potten met zich mee, dus daar is pas bij andere volkeren bewijs van gevonden.
- Als brandstof. Wanneer gingen de allereerste mensen bijenwaskaarsen maken? Dat is helaas niet bekend.
- Voor het vullen van gaatjes in kiezen. Bij het kauwen is de bijenwas zacht, maar later wordt het toch weer hard en kan je met je bijenwasvulling eten.
- Als cosmetisch ingrediënt. Onze voorouders maakten al heel vroeg zeepjes met bijenwas en geurstoffen.
- In religieuze ceremonies. In het British Museum in Londen vind je afbeeldingen en resten van deze rituelen.
Bijenwaskaarsen maken en korven vlechten
Het duurde natuurlijk niet lang voor onze voorouders erachter kwamen dat ze beter zelf bijen konden houden, dan steeds weer op zoek te gaan. Ze gingen hiervoor bijenkorven vlechten van stro. Deze simpele methode wordt nog steeds gebruikt. Dit geldt ook voor het maken van bijenwaskaarsen.
Wat heb je nodig voor bijenwaskaarsen maken?
De simpelste bijenwaskaars maak je met bijenwaspastilles en kleine waxinelontjes. Leg wat waspastilles en een lontje op een vuurvast schaaltje of in een cupje en klaar is je kaars.
Een andere makkelijke bijenwaskaars
Rol een kunstraat om een lange lont. Met een doe het zelf pakket kun je ook leuk aan de slag op bijvoorbeeld een (kinder)feestje, omdat je de kids iets mee kan geven voor thuis. Zorg wel dat ze niet met vuur gaan spelen!
Bewerkelijke bijenwaskaarsen maken
Een hobby is natuurlijk pas een echte hobby als het een beetje moeilijker wordt. Voor meer bewerkelijke kaarsen gebruik je gietmallen en een wasgietkan. Natuurlijk kan het wasgieten ook met een oud pannetje, maar een wasgietkan werkt net weer wat preciezer. Gietmallen zijn in allerlei vormen te koop als je zelf kaarsen gaat maken. Als je wat meer ervaring hebt, maak je natuurlijk je eigen gietvormen en –mallen. Experimenteer gerust om tot de meest creatieve resultaten te komen.
Het grootste voordeel van je hobby
Het grootste voordeel van je hobby bijenwaskaarsen maken, is dat er altijd een cadeau is voor verjaardagen en feestdagen. Jij geeft een zelfgemaakte bijenwaskaars cadeau!