leibeuk
Living

Bomen kopen? Denk eens aan een leibeuk

Denk eens aan leibeuken als u bomen kopen wilt. Leibeuken nemen niet veel ruimte in en vormen een prachtige erfafscheiding. Omdat ze niet snel groeien, zijn ze ook geschikt voor kleinere tuinen. Maar waar een leibeuk echt om bekend staat, is natuurlijk de vorm. U kunt de takken van een leibeuk in diverse traditionele vormen laten groeien. Met een rij leibeuken creëert u bijvoorbeeld een bijzondere en gedistingeerde oprijlaan. Dat maakt gegarandeerd indruk.

Vormbomen kopen voor tuin en erf

Leibeuken zijn vormbomen. Dit houdt in dat de takken niet alle kanten opgroeien, maar in een bepaalde vorm geleid worden. Op deze manier blijft de boom platter dan wanneer hij zijn natuurlijke vorm zou aanhouden. Dit is ruimtebesparend, maar ook decoratief. Zo kunt u een rij bomen planten die u identiek leidt en snoeit en waardoor de bomenrij een harmonieuze eenheid vormt. U kunt online deze bomen kopen , eenjarig of meerjarig. Uw leibeuk is dan al voorgeleid.

Leibeuken en andere bomen kopen

Een boomkwekerij kweekt leibeuken op en leidt ze langs een leirek. Dit leirek heeft verschillende vormen die de uiteindelijke vorm van de leibeuk bepalen. Er zijn rechthoekige vormen in verschillende breedtes en hoogtes. Ook zijn er driehoekige en andere rekken voor alternatieve vormen. De boomkwekerij bevestigt het rek boven de stam aan de takken als de boom nog heel jong is en de stam nog dun. Bij Vinkbomen koopt u ook bomen die al wat ouder zijn. Het voordeel van meerjarig voorgeleide leibeuken is, dat de stam dikker is en het leirek meer vol gegroeid. 

Leibeuken aanplanten

Leibeuken kunnen vanaf oktober met de kluit in de grond gezet worden tot ver in het nieuwe jaar. In de zomer wordt de boom in een grote pot geleverd. Hij kan dan in het najaar in de volle grond. Zorg voor voldoende water zolang de boom in de pot staat, anders drogen de wortels uit. Vraag bij twijfel om een plantadvies waar en wanneer u bomen kopen gaat.

Bomen kopen voor een traditioneel ontwerp

Leibeuken zijn geschikte bomen om te kopen voor een tuin- of landschapsontwerp vanwege de mooie, strakke lijnen. U kunt een mooi weids landschap scheppen door het oog langs een rij leibeuken te leiden naar een ander punt in uw tuin of naar de horizon. Door jaarlijks te snoeien en de takken eventueel bij te leiden, blijven de strakke lijnen intact.  

Meer privacy met leibeuken

Een of meerdere leibeuken voor het huis verhinderen inkijk. Wanneer het leirek van de bomen vol gegroeid is, is inkijk vrijwel onmogelijk door de dichtheid van de takken. Bovendien verliezen veel van de leibeuken weinig blad in de winter. Het blad verkleurt wel, maar het valt niet af. In het najaar krijgt het talloze kleurschakeringen. De leibeuk biedt hierdoor een sfeervolle, intieme en natuurlijke bescherming tegen blikken van buitenaf.

Bomen kopen –  onderhoud van leibeuken

Het bijhouden van leibomen heet snoeien of scheren. Bij jonge bomen controleert u allereerst het leirek. Als dit nog niet volgroeid is, leidt u de takken langs dit rek. Uitstekende takken en twijgjes snoeit u. Oudere bomen scheert u eenvoudigweg. Dit kan gewoon met de snoeischaar. Ga hiervoor met de snoeischaar langs het rek en knip alle uitstekende takken af.

De goede eigenschappen van leibeuken

Leibeuken zijn bomen die van nature voorkomen in Nederland. Mede hierdoor passen ze goed op uw erf en in uw tuin. Ze worden al eeuwenlang traditiegetrouw aangeplant op Nederlandse erven. Het zijn goede bomen om te kopen, aangezien ze een aantal positieve eigenschappen hebben, waaronder:

Leibeuken zijn gezond en resistent tegen ziekten

Leibeuken zijn bomen die prima passen in het Nederlandse landschap en klimaat. Dit betekent dat ze zeer resistent zijn tegen de meeste hier voorkomende ziekten en dat ze optimaal aangepast zijn aan de omstandigheden in dit land. De langzame, maar gestage groei van leibomen versterkt deze eigenschappen.

Leibeuken behouden hun blad in de winter

Hoe ouder de leibeuk wordt, hoe meer blad hij behoudt in de winter. Het blad verkleurt in verschillende tinten en blijft zitten. Zo hoeft u niet de hele winter tegen kale takken aan te kijken.

Leibeuken zijn decoratief

Neem vooral eens een kijkje op een boomkwekerij en bekijk de leibomen. Bekijk ook de rekken als u bomen kopen wilt. Bij de eenjarige bomen ziet u nog duidelijk de vorm van het rek. Omdat er in een kwekerij meerdere bomen naast elkaar staan, kunt u zich makkelijk voorstellen hoe het effect op uw erf of in uw tuin zal zijn.

Leibeuken groeien niet snel

De langzame, maar gestage groei van de leibeuk is een groot voordeel in ons kleine landje. Zo bent u niet meteen uw hele tuin of plekje in de zon kwijt!

Reacties uitgeschakeld voor Bomen kopen? Denk eens aan een leibeuk