Boost je vetverbranding met intermittent fasting
De aandacht voor hoe je je voedingspatroon zo gezond mogelijk vorm kunt geven is de laatste jaren onverminderd hoog. Voor met name mensen met een (te) hoog vetgehalte is het hierbij aan te raden om de vetverbranding eens wat meer te stimuleren. Je moet je namelijk beseffen dat een mensenlichaam altijd eerst glycogeen verbrandt. Pas als de glycogeenvoorraad verbruikt is zal je lichaam vetvoorraden aanspreken.
Als je ervoor wilt zorgen dat je vet voorraden slinken en je dus kunt afvallen, dan zul je je vetverbranding moeten bevorderen. Naast voldoende beweging is je voedingspatroon hierbij een cruciale factor. Als het gaat om het geven van een boost aan je vetverbranding is het dan niet eens zo zeer essentieel wat je precies eet. Het belang schuilt ‘m meer in wanneer je eet. Hierbij geldt intermittent fasting als een ideale methode. Hieronder lees je eerst wat de belangrijkste kenmerken zijn van intermittent fasting. Daarna gaan we in op mogelijke eetschema’s die hierbij passen en de gevolgen van dit eetpatroon.
De belangrijkste kenmerken van intermittent fasting
Bij intermittent fasting is het gebruikelijk dat je in een relatief korte periode op een dag al je maaltijden neemt en de rest van de dag niets consumeert. Of althans, geen producten waar calorieën in zitten. Je kunt tijdens het vasten dus nog wel water, thee en koffie nemen, mits je daar geen toevoegingen als suiker in doet. Door urenlang geen calorieën in te nemen dwing je je lichaam op een gegeven moment effectief aan vetverbranding te doen.
Mogelijke schema’s om aan te houden
Het meest bekende en waarschijnlijk ook het meest gehanteerde schema bij intermittent fasting is het zogeheten 16:8 schema. Dit schema houdt in dat je elke dag zestien uur lang geen calorieën inneemt en al je maaltijden en tussendoortjes dus gedurende acht uur zult moeten consumeren. Mensen die iets verder willen gaan vasten één of twee dagen per week een heel etmaal. Je zou ook bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een detox sapkuur van 5 dagen, waarbij je alleen vast tot het avondeten.
Zestien uur of langer per dag vasten vraagt zeker in het begin veel van je lichaam, discipline en doorzettingsvermogen. Daarom is het aan te raden om de periode waarin je vast langzaam op te bouwen. Begin bijvoorbeeld met twaalf uur en breid dit vervolgens langzaam uit naar zestien uur of langer.
Wat zijn de gevolgen van dit voedingspatroon?
Tijdelijk of structureel aan intermittent fasting doen kan diverse grote voordelen voor de gezondheid met zich meebrengen, te weten:
- Je zorgt ervoor dat je op een langzame maar verantwoorde manier van je overgewicht af komt, mits je tijdens de uren waarin je mag eten niet overdreven veel calorieën inneemt.
- Je darmen krijgen dagelijks veel rust, waardoor ontstekingen en andere problemen minder vaak voorkomen en/of sneller herstellen.
- Je hormoonhuishouding raakt beter in balans.
- Je lichaamscellen verouderen minder snel.
- Wanneer je het intermittent fasting goed aanpakt en uitvoert kun je de kans op het ontwikkelen van tal van ziekten verkleinen.