Broze nagels versterken
Tips

Broze nagels versterken: 7 manieren

Heb jij last van broze nagels die snel afbreken of splijten? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan een vitaminetekort, hormonale veranderingen, blootstelling aan bepaalde producten of het gebruik van nagel- of gellak. Bovendien is de sterkte van je nagels deels genetisch bepaald. Gelukkig kan je broze nagels versterken op een aantal manieren. Met deze tips maak je jouw nagels weer mooi, gezond en sterk!

1. Broze nagels versterken: de juiste voeding

Je bent wat je eet en dat geldt ook voor je nagels. Om je nagels sterker te maken, kan het helpen om de volgende stoffen wat vaker op het menu te zetten.

– Proteïne: je lichaam heeft deze stof nodig om te kunnen omzetten in keratine, waar je nagels en haren van gemaakt zijn. Als je lichaam hier niet genoeg van binnenkrijgt, krijg je een soort van rustfase waardoor je nagels broos worden en je haar dunner wordt en uitvalt. Je vindt proteïne onder andere in rood vlees, bonen, zalm, eieren, amandelen en kokosolie.

– Antioxidanten: deze beschermen je lichaam tegen vrije radicalen, die ervoor zorgen dat sommige cellen in je lichaam minder goed werken. Die verstoring zorgt dan weer voor stress en dat is een grote boosdoener voor de sterkte van je nagels. Antioxidanten zitten onder andere in fruit en groenten. Vooral blauwe bessen, kiwi en bananen zijn goede antioxidanten.

– Zink: je lichaam heeft zink nodig voor verschillende processen, vooral voor de aanmaak van keratine. Je vindt zink onder andere in oesters en havermout.

– Calcium: dit is belangrijk voor sterke botten en tanden, alsook voor gezonde nagels. Je vindt calcium onder andere in melk, kaas en yoghurt.

2. Nagels sterker maken: een voedingssupplement

Om je nagels een boost te geven, kan je overwegen om een voedingssupplement in te nemen. Biotine (vitamine B8) komt voor in volkoren granen en brood, zalm en noten, maar wordt van nature niet zo goed opgenomen door je lichaam. In dat geval is een supplement een goed idee. Weet wel dat gezonde en gevarieerde voeding nog steeds het allerbelangrijkste is. 

Body & Fit 24HR Beauty Essentials
Interesse in Body & Fit 24HR Beauty Essentials? Klik dan hier!

3. Gebruik een nagelvijl

Wanneer je je nagels met een nagelknipper knipt, zet je veel druk op je nagels. Doordat je nagels uit drie lagen bestaan, kunnen de laagjes door het knippen van elkaar loskomen. Hierdoor kunnen je nagels sneller afbreken en splijten. Als je broze nagels hebt, is het verstandig om een (glazen) nagelvijl te gebruiken. Vermijd zigzaggen want dit maakt de nagelplaat kwetsbaar, maar vijl telkens één kant op. Voor het mooiste resultaat vijl je van de rand naar binnen toe.

4. Vermijd chemische producten

Ook agressieve zepen, alcoholgels, schoonmaakproducten en afwasmiddelen kunnen je nagels broos maken. Let er daarom op dat je een milde zeep gebruikt en rubberen handschoenen draagt tijdens het schoonmaken en afwassen. 

5. Verzorg je handen en nagelriemen

Dat nagelbijten slecht is voor je nagels, spreekt voor zich. Ze worden broos en scheuren snel af waardoor ze zich moeilijk kunnen herstellen. Trek ook niet aan de velletjes rondom, dit ziet er onverzorgd uit en maakt je nagels kwetsbaar. Verwen je handen en nagelriemen met een vochtinbrengende handcrème en nagelriemolie. Uit sterke nagelriemen groeien sterke nagels omdat ze beter beschermen.

6. Nagels lakken? Breng eerst een basecoat aan

Na een heerlijke manicure mag een laagje nagellak natuurlijk niet ontbreken. Het is immers de kers op de taart! Een laagje nagellak is prima, maar breng wel eerst een transparante basecoat aan. Deze transparante basislaag beschermt je nagelplaat, zorgt ervoor dat je nagels niet geel worden en houdt je nagellak langer mooi! 

Geef je nagels ook regelmatig een pauze van nagellak om ze optimaal te laten herstellen. Als je toch graag een kleurtje op je nagels hebt, kies dan voor een nagellak met een verzorgende formule. Hieronder een paar voorbeelden!

7. Gebruik een nagellakremover zonder aceton

Wil je de nagellak verwijderen? Gebruik dan een nagellakremover zonder aceton. Aceton verwijdert vlot je nagellak, maar stript ook de natuurlijke oliën van je nagels. Hierdoor drogen je nagels uit, worden ze broos en breken ze sneller af. Een nagellakremover zonder aceton is veel milder en werkt net zo goed!

Zo, dit zijn zeven manieren om broze nagels sterker te maken. Je leest het: met gezonde en gevarieerde voeding kom je al een heel eind, eventueel aangevuld met een voedingssupplement. Wanneer je jouw nagels en nagelriemen dan ook nog flink verzorgd en oplet met nagellak(remover), heb je binnen no time mooie, gezonde en sterke nagels!

Reacties uitgeschakeld voor Broze nagels versterken: 7 manieren