wijntrends
Hip and happening

De belangrijkste wijntrends van 2022

Wijntrends variëren over de hele wereld. Europa, Amerika en Azië kennen allemaal hun eigen wijn tradities en daarbij behorende ontwikkelingen. We zien trends in een versneld tempo voorbij komen, zoals het online shoppen, maar ook breder gedeelde duurzaamheidstrends, zoals de toename van biologische wijnen en het bewust verpakken van wijn. Kortom: de wijn branche is continu in beweging en als echte wijnliefhebber stellen we je in dit artikel op de hoogte van de belangrijkste wijntrends van 2022. 

Steeds meer online verkoop

Een van de belangrijkste trends die we in 2022 zien is de verschuiving van offline naar online. De grootste reden hiervoor is de pandemie. Consumenten waren genoodzaakt om hun aankopen online te doen en hebben het gemak hiervan ervaren. We zien daarmee dat de verschuiving versneld plaats heeft gevonden en het vergt van wijnhandelaren de vaardigheden om zich online te profileren. Onze beste tip hierbij is om de offline winkelervaring door te vertalen naar de online winkel. Probeer de wensen van de klant hierbij altijd voorop te stellen.

Duurzame verpakkingen

De wereld wordt steeds duurzamer en we zijn ons bewuster van onze voetafdruk op de planeet. Deze trend zien we terug in de wijnbranche, waarbij er steeds bewuster wordt gekeken hoe wijn het beste verpakt kan worden. Dit heeft geleid tot een toename van wijn in blikverpakking. Iets wat we eerder zagen bij de bierindustrie, doet nu zijn intrede tot de wijnsector. 

Wijn met een laag alcoholgehalte

Steeds meer consumenten kiezen voor een alcoholvrije of laag in alcohol wijnsoort. Dit omdat het de gezondheidseffecten sterk bevordert. We zien hierbij steeds meer Europese wijngebieden hun alcohol produceren met lagere alcoholgehaltes. Iets wat de komende jaren naar verwachting wereldwijd zal doorbreken.

Steeds minder verspilling van wijn

Waar er voorheen met wijn in overvloed werd geschonken, denken we nu beter na over hoeveel wijn er uit een fles gedronken kan worden. Dit komt door enerzijds de bewuste consument die een steentje bijdraagt aan de planeet, maar anderzijds ook door de hogere rekeningen die we als consument moeten betalen. Het zuinig omgaan met wijn kan op verschillende manieren. Bekijk van tevoren hoeveel flessen je open moet maken voor het aantal gasten. Vacumeer open flessen direct wanneer je ze in de koelkast legt en maak gebruik van een wijn ijskast. Dit zorgt ervoor dat de wijn in optimale conditie blijft en je niks zomaar hoeft weg te gooien. 

Als wijnliefhebber wil je natuurlijk als eerste op de hoogte blijven van de wijntrends. De toename van online verkoop, het produceren van duurzame verpakkingen en het zuinig en bewust omgaan met wijn, zijn de belangrijkste trends van 2022. De branche is continu in ontwikkeling en we kijken nu al uit naar wat 2023 ons te brengen heeft.

Reacties uitgeschakeld voor De belangrijkste wijntrends van 2022