graszoden leggen
Living

De beste omstandigheden om met graszoden een nieuw gazon aan te leggen

Wil jij graag met graszoden een nieuw gazon aanleggen maar weet je eigenlijk niet helemaal zeker wat daarvoor de beste periode is? In deze blog geven we je toelichting op wanneer je het beste de graszoden kan leggen en waarom. Zo weet je precies wanneer jouw moment is voor het leggen van de graszoden en kom je niet voor onvoorziene verrassingen te staan. Lees snel verder! 

Belangrijke factoren

In principe kun je het hele jaar aan de slag met het leggen van de graszoden. Toch doe je er goed aan om wel rekening te houden met de periode van het jaar en met bepaalde factoren. De omstandigheden van de temperatuur, de vochtigheid en de ondergrond spelen allemaal een belangrijke rol in de aanleg van jouw gazon. Wanneer je rekening houdt met deze factoren heb je de meeste kans dat je optimaal kunt genieten van een mooi, volgroeid, groen gazon.  

De juiste temperatuur

In een ideale situatie is de temperatuur in ieder geval boven de 10 graden. Een temperatuur van boven de 10 graden betekent namelijk dat het gras kan groeien. Deze temperaturen zien we in Nederland vaak tussen maart en oktober. Dit is toevallig ook gelijk aan het groeiseizoen. Wanneer het warmer is dan 10 graden is de bodemtemperatuur hoog genoeg voor de wortels om vrij te kunnen groeien en worden ze niet tegengehouden door de kou. 

Genoeg water is belangrijk

Gras heeft, net als iedere plantensoort, voldoende water nodig om goed te kunnen groeien. Om genoeg vochtigheid voor het gras te garanderen doe je er goed aan om het gras goed te besproeien. Dit is vooral in de zomermaanden extra belangrijk wanneer de temperaturen stijgen en de vochtigheid in de grond door de warmte daalt. Door te sproeien hou je de vochtbalans op peil en droogt je net aangelegde gazon niet uit. 

Let goed op de ondergrond

De laatste factor die een grote rol speelt bij het leggen van graszoden is de ondergrond waarop je de graszoden legt. Bekijk goed of je ondergrond niet drassig is en je niet in een periode zit waarin het heel veel regent. Het gras heeft zeker vocht nodig om goed te groeien maar een teveel aan vocht zorgt er juist voor dat de zoden verzuipen en ze niet goed groeien. Tot slot is het van belang om goed te controleren of de grond waarop je van plan bent de graszoden te leggen wel bewerkbaar is. 

Reacties uitgeschakeld voor De beste omstandigheden om met graszoden een nieuw gazon aan te leggen