sterke-nagels-
Fashion

Dé do’s en don’ts voor gezonde en sterke nagels

Wie wil er nu geen lange, gezonde en sterke nagels zonder scheuren, breuken of haken? Een mooie set nagels aan je vingers zorgt voor een verzorgde look en een zelfverzekerd gevoel. Maar hoe zorg je daarvoor? Wij geven je een aantal do’s én don’ts om je nagels sneller te laten groeien.

Niets zo vervelend als een gescheurde nagel, vooral als je nét had gespaard voor de lengte die je al zo lang wilde. We kennen het helaas allemaal wel. Soms lijkt het zelfs eeuwen te duren voordat die ene afgebroken nagel weer een normale lengte heeft bereikt. Wist je bijvoorbeeld dat een gemiddelde nagel zo’n 3,5 millimeter per maand groeit? Bij de een gaat het sneller dan bij de ander. Misschien bijt jij wel nagels of denk je dat jij gewoon pech hebt en niet verzekerd bent van mooie handen, maar geen zorgen! Iedereen kan namelijk lange, gezonde en sterke nagels kan krijgen, als je er maar je best voor doet. Wij zetten de do’s en don’ts voor je op een rijtje!

Hydratatie is key

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: hydrateren is zo belangrijk. Niet alleen voor je huid en haar, maar ook voor gezonde nagels. Goed gehydrateerde nagels resulteren in sterke nagels. Hoe je dat doet? Natuurlijk op de eerste plaats door genoeg water te drinken gedurende de dag, maar het kan ook op een andere manier: smeren! Als je je handen dagelijks insmeert met handcrème, kom je al een heel eind. In deze speciale crèmes zitten namelijk vaak bestanddelen die je nagels goed verzorgen. Ook nagelriemolie is een goede optie, die boost de groei en zorgt voor een gezonde glans. Je kunt ook natuurlijke olies, zoals castorolie (ook wel wonderolie genoemd) of amandelolie. Deze hydraterende middeltjes zijn relatief goedkoop en niet geparfumeerd, waardoor ze niet schadelijk zijn voor de gevoelige huid. 

Gebruik geen aceton of desinfecteermiddel

Aceton en handdesinfecteermiddel op basis van alcohol zorgen voor uitdroging. Je zult zo niet alleen droge handen krijgen, maar ook broze en zwakke nagels. En dat wil je nu net niet! Let er dus op als je nagellakremover of desinfectiemiddel koopt dat je de variant zonder alcohol koopt. Natuurlijk is het logisch dat je door de coronapandemie je handen vaker desinfecteert met alcohol, maar daarom is het juist zaak om extra te hydrateren in deze tijd! Uitdroging van de handen en nagels kun je in de winter ook voorkomen door altijd handschoenen te dragen. Kou is namelijk schadelijk voor je nagels (en huid!). Ook te heet water is een boosdoener. 

Eet meer gezonde vetten en vitamines

Dat gezonde voeding een positief effect op de buitenkant van je lichaam kan hebben, weten we inmiddels. Je huid, haar én nagels hebben baat bij de juiste vitamines, mineralen en gezonde vetten. Wist je bijvoorbeeld dat jouw nagels gemaakt zijn van eiwitten? Ze hebben daarom veel vitamines nodig. En die kun jij ze bieden door middel van voeding. Eet veel groenten, fruit, vette vis, noten, zaden en avocado’s. Deze producten zitten boordevol goede stofjes om jouw nagels een gezonde look te geven. Ook vitaminepilletjes met biotine hebben een positief effect op de gezondheid van je nagels. Als je deze supplementen dagelijks slikt, zul je binnen een mum van tijd verschil zien. Deze pilletjes helpen trouwens ook voor een gezonde huid en glanzend haar. Ze helpen je lichaam om essentiële vetten en eiwitten om te zetten en zorgen ervoor dat voedingsstoffen beter in je lichaam worden opgenomen. 

Haal af en toe je nagellak eraf

Nagellak én nagelverharders zijn niet altijd goed voor je nagels. Vooral niet als je deze producten te vaak draagt. Je nagels hebben af en toe ademruimte nodig. Dermatologen zeggen zelfs dat je nagelverharders eigenlijk beter kunt vermijden. Ook al beloven ze je nagels sterker te maken, ze zouden een chemisch stofje bevatten dat zorgt voor uitdroging. Ook gewone nagellak is niet altijd goed voor de gezondheid van je nagels. Ze hebben daglicht nodig om te groeien. Haal af en toe je nagellak eraf (met een remover zónder aceton) en geef ze even een pauze en een beetje daglicht. Je zult zien dat ze zo veel sneller gaan groeien en minder snel afbreken.

Gebruik je vijl op de goede manier

Je nagels vijlen of knippen kunnen ervoor zorgen dat ze sneller gaan groeien, maar kunnen ook een negatieve invloed hebben op het groeiproces. De vijl op de goede manier gebruiken is erg belangrijk. Veel mensen doen dit verkeerd. Als je de vijl gewoon op en neer beweegt, kunnen je nagels scheuren en rafelen. Dat is niet wat je wil! Probeer in één richting te vijlen en je zult je nagels beschermen tegen afbrokkelen. Zo blijven ze veel sterker. Ook kun je het beste voor een glasvijl kiezen of een vijl die niet al te grof is. Grove korrels zijn veel te heftig voor je nagels. 

Reacties uitgeschakeld voor Dé do’s en don’ts voor gezonde en sterke nagels