Hip and happening

De e-MTB: revolutie in MTB land

E-MTB’s worden steeds populairder. Steeds meer MTB’ers geven hun fietsavontuur een extra dimensie. Wat is een e-MTB en wat kan je ermee?

Wat is een e-MTB? 

Iedereen kent de gewone elektrische fiets, waarbij een motor zorgt voor extra ondersteuning tijdens het fietsen. De accu levert energie, zodat de motor ervoor kan zorgen dat je lichter trapt. Zo werkt een elektrische mountainbike ook. Je vindt hier dezelfde onderdelen als op een gewone elektrische fiets, maar dan gemonteerd op een mountainbike frame. Zo heb je ook op een e-MTB te maken met een motor, een accu en een display met bediening. Dit zorgt er wel voor dat een elektrische MTB zwaarder is dan een gewone mountainbike. 

Dit gaat wel iets ten koste van je sportieve prestaties: bochten en andere technische stukken moet je anders aansnijden door het extra gewicht dat je meeneemt. Je kunt bij een elektrische mountainbike kiezen uit een elektrische hardtail of een elektrische full-suspension mountainbike.

Voordelen van een elektrische MTB

Lange tijd vonden fanatieke mountainbikers de e-MTB maar niets. Een mountainbike met trapondersteuning werd toch een beetje als valsspelen gezien, mountainbiken doe je op eigen fysieke kracht. Maar zeiden we dat jaren geleden ook niet van de gewone elektrische fiets? 

Met een elektrische mountainbike kun je verder gaan dan je op eigen kracht kunt: je kunt bijvoorbeeld nét die ene steile klim halen. Of rij je vaak in een groep en heb je moeite om je fietsmaten bij te houden? Dan is de e-MTB ook een uitkomst. Kortom: een elektrische mountainbike zorgt ervoor dat je genoeg kracht overhoudt om meer kilometers te kunnen rijden. Extra plezier dus!

Voor wie is een e-MTB geschikt?

Wij zien vooral twee doelgroepen die plezier beleven aan een e-MTB. De eerste groep zijn de mountainbikers die op zoek zijn naar meer snelheid en uitdaging. Daarnaast is de e-MTB in trek bij de ‘veteranen’, met name mannen die tot een paar jaar geleden met veel plezier door de bossen fietsten, maar nu lichamelijk wat ondersteuning nodig hebben. Dit is – net zoals bij een normale e-bike – niets om je voor te schamen! 

Een e-MTB zelf ervaren?

Ben je benieuwd hoe een e-MTB fietst? Maak een afspraak bij een e-bike specialist en ervaar de e-MTB zelf!

Reacties uitgeschakeld voor De e-MTB: revolutie in MTB land