
De lekkerste gezonde borrelhapjes
Borrelhapjes kunnen een gezellige avond nóg gezelliger maken. Helaas is het niet altijd even gezond om dit te doen omdat deze borrelhapjes vaak ongezond zijn. Dat hoeft echter helemaal niet zo te zijn, er zijn genoeg gezonde varianten voor borrelhapjes. Daarom lees je hieronder alles over de lekkerste gezonde borrelhapjes.
Chips en dippen
Nacho chips met dipsaus? Liever niet als je op je gewicht let. Chips zitten namelijk vol met koolhydraten en ongezonde vetten, die de vetopslag stimuleren. Maak daarom een gezonde groentedip van reepjes wortel en komkommer. De dip maak je op basis van Griekse yoghurt waar je olijfolie en kruiden aan toevoegt. Bijvoorbeeld een combinatie van peterselie en bieslook of mosterd, kerriepoeder en paprikapoeder. Ook lekker is het om noten aan je dip toe te voegen. Dan zorg je er bovendien voor dat je sneller vol zit.

Zoete groentechips of aardappelchips
Iets knapperigs bij de borrel? Maak dan eens chips van zoete aardappel. Schaaf daarvoor dunne plakjes met een dunschiller, doe deze in een kom en besprenkel met wat olijfolie en paprikapoeder. Verdeel de schijfjes over een bakplaat en bak de chips ongeveer 12 tot 15 minuten in de oven op 170 graden. Keer de chips na 10 minuten om, zodat beiden kanten goed bakken. Laat goed afkoelen, hierdoor worden de chips lekker knapperig.

Een garnalencocktail met avocado
Wil je graag vis bij je borrel? Borrelhapjes zoals krabkoekjes zijn natuurlijk super lekker, maar zitten vol met snelle koolhydraten die niet goed voor je zijn. Kies daarom liever voor een gezonde garnalencocktail met avocado. Voor 4 personen: snijd twee avocado’s in tweeën en haal de pitten eruit. Haal het vruchtvlees uit de schillen en zorg dat de schillen heel blijven. Maak vervolgens blokjes van het vruchtvlees en doe hier 250 gram gepelde garnalen bij. Sprenkel er dan wat sap van een halve citroen over en breng het geheel op smaak met Himalaya zout en cayennepeper. Vul de avocado schillen met het avocado-garnalen mengsel. Je kunt ook meer kleinere porties maken door de garnalencocktail over kleine glaasjes te verdelen, bijvoorbeeld borrelglaasjes.

Tapas is altijd een mooie aanvulling voor de zaterdagavond, zeker als er veel lekkernijen van verschillende soorten op tafel komen. Tapas zijn eigenlijk kleine hapjes die je van allerlei ingrediënten kunt maken. Maak voor de verandering eens allemaal tapas gemaakt van groenten door bijvoorbeeld kleine komkommers, tomaatjes, strookjes paprika, radijsjes en andere lekkernijen te serveren met een groene dipsaus.
Een gezonde pizza
In plaats van vettige pizza’s te serveren, kun je het over een hele andere boeg gooien. Maak een pizza van ei door een ei te bakken met verschillende ingrediënten. Deze kun je in punten snijden en serveren bij de borrel.
Frisse hapjes met meloen
Zeker in de zomer zijn hapjes zoals meloen zeer in trek. Snij 1 of verschillende soorten meloenen in stukjes en leg er een stukje feta op. Prik deze vast met een saté prikker en rijg zo om en om blokjes feta en meloen aan het stokje.

Zelf gezonde popcorn maken
Popcorn is bij veel mensen in trek en kan eenvoudig gemaakt worden. Voordeel van dit gezonde borrelhapje is dat je het binnen een handomdraai op tafel kunt zetten! Je zou denken dat dit een klusje is maar niets is minder waar. Deze zelfgemaakte popcorn heb je in no time op je salontafel staan. het enige wat je nodig hebt is pofmaïs (zak met maïskorrels), een scheutje olie en eventueel kruiden. Doe een scheutje olie in de pan en zet dit op laag vuur, wacht tot de olie heet genoeg is en doe ongeveer 50 gram maïs in de pan. Schud de pan even heen en weer zodat de olie verdeeld wordt over alle maïskorrels. Doe een deksel op de pan en laat op laag vuur de maïskorrels poffen (laag vuur is belangrijk, anders brandt de maïs makkelijk aan). Haal de pan van het vuur als je klaar bent met poffen & klaar is je popcorn! Voor een hartige variant kun je iets chili(vlokken), rozemarijn of peper toevoegen.

Een combinatie van olijven en noten
Olijven gaan er altijd wel in, zeker tijdens de borrel. Maak een plankje waarop je verschillende soorten olijven serveert in combinatie met verschillende soorten noten. Dit hapje zorgt voor een lekkere hartige bite tijdens de borrel.

Gezonde gevulde tomaatjes
Kleine tomaatjes kun je altijd serveren als en lekker borrelhapje. Als je iets verrassends op tafel wilt zetten, dan kun je de tomaatjes halveren en het binnenste eruit lepelen. Je vult de halve tomaatjes vervolgens met hüttenkäse voordat je ze serveert.

