hoe je slaapt beïnvloedt je humeur aanzienlijk
Health

De manier waarop je slaapt beïnvloedt je humeur aanzienlijk

Je slaap kan je humeur en levensvreugde meer beïnvloeden dan wat de gegevens van een slaaptracker je zullen vertellen. Uit een nieuwe studie is gebleken dat slaap perceptie invloed heeft op het welzijn en de stemming. De bevindingen suggereren dat onze perceptie van slaapkwaliteit belangrijker is voor de stemming en het welzijn dan wat onze slaapregistratie-apparaten zeggen. Experts zeggen dat de waargenomen slaapkwaliteit wordt beïnvloed door verschillende fysiologische, psychologische en emotionele factoren. In deze blog gaan we hier verder op in!

Hoe beoordeel je een goede nachtrust? 

Je kunt een tracker gebruiken en jouw slaapgegevens van de avond ervoor zien, of misschien meet je gewoon hoe uitgerust en opgeladen je je voelt als je wakker wordt. Nieuw onderzoek suggereert dat niet alleen hoe goed je slaapt, je humeur en welzijn de volgende dag kunnen beïnvloeden, maar ook hoe je de kwaliteit van je slaap waarneemt. Uit het onderzoek van de Universiteit van Warwick bleek dat hoe mensen over hun slaap denken, een grotere invloed heeft op hun welzijn dan wat slaapregistratie technologie zegt over hun slaapkwaliteit.

Gedurende twee weken hielden 100 deelnemers van 18 tot 22 jaar een slaapdagboek bij, waarin ze documenteerden hoe laat ze naar bed gingen en zich klaar maakten om in slaap te vallen, hoe lang het duurde voordat ze in slaap vielen, hoe laat ze wakker werden, hoe laat ze uit bed kwamen en hoe tevreden ze waren met hun slaap in het algemeen. Deelnemers werd ook gevraagd om hun positieve en negatieve emoties te beoordelen en hoe tevreden ze waren met hun leven de volgende dag.

Tijdens het onderzoek droegen ze ook een actigraaf om hun pols om hun beweging, slaappatroon en rust cycli te meten. Onderzoekers vergeleken de actigraph-gegevens met de waarnemingen van de deelnemers van hun slaap om erachter te komen hoe hun slaapkwaliteit verband hield met hun humeur en tevredenheid met het leven de volgende dag. Uit de resultaten bleek dat hoe jonge mensen hun eigen slaap evalueerden, consistent verband hield met hoe ze zich voelden over hun welzijn en levenstevredenheid. Wanneer deelnemers meldden dat ze beter sliepen dan normaal, ervaren ze meer positieve emoties en hadden ze de volgende dag een hoger gevoel van tevredenheid over hun leven. 

De actigrafie-afgeleide maatstaf voor slaapkwaliteit, die slaapefficiëntie wordt genoemd, was echter helemaal niet geassocieerd met het welzijn van de volgende dag. Het onderzoek liet zien dat jouw perceptie van slaapkwaliteit belangrijker is voor je humeur en welzijn dan wat je slaap apparaten zeggen. Een slaapregistratie apparaat kan zeggen dat je slecht hebt geslapen, maar als je perceptie van hoe goed je hebt geslapen positief is, ben je die dag waarschijnlijk in een beter humeur.

manier waarop je slaapt beïnvloedt je humeur aanzienlijk

Waarom de perceptie van jouw slaapkwaliteit ertoe doet

Moderne technologie voor het volgen van slaap, hoewel nuttig, kan alleen bepaalde aspecten van slaap kwantificeren, maar kan de persoonlijke, kwalitatieve ervaring niet vastleggen. Zoals bij veel andere gezondheidsgerelateerde zaken, speelt perceptie vaak een belangrijke rol. Je moet je slaaptracker echter nog niet weggooien. Ze zijn een objectieve maatstaf voor fysieke manifestaties van slaap, zoals beweging, wat nuttig kan zijn, maar ze schieten tekort als het gaat om het meten van zaken als je humeur bij het ontwaken, dromen die je misschien hebt gehad, of gewoon hoe klaar je bent om aan de dag te beginnen.

Deze nuances kunnen niet worden vastgelegd door een apparaat, wat de discrepantie tussen actigrafie gegevens en persoonlijke slaap evaluaties in dit nieuwe onderzoek enigszins verklaart. Onze perceptie van slaapkwaliteit wordt beïnvloed door vele factoren, waaronder stressniveaus, dagelijkse ervaringen en onze vooroordelen over slaap. Psychologisch onderzoek heeft consequent de kracht van iemands overtuigingen en percepties over verschillende aspecten van het leven, waaronder slaap en welzijn, benadrukt, dus het spreekt voor zich dat als iemand gelooft dat hij een goede nachtrust heeft gehad, hij wakker kan worden met een positieve instelling , wat leidt tot een beter humeur en levensvreugde gedurende de dag.

Omgekeerd, zelfs als de slaaptracker voldoende slaap aangeeft, kan iemands negatieve perceptie van zijn slaap emotioneel leiden tot een minder bevredigende dag. Slaap is een complex fenomeen waarbij niet alleen fysiologische, maar ook psychologische en emotionele aspecten betrokken zijn. Sommige mensen kunnen moeite hebben om in slaap te vallen of in slaap te blijven vanwege stress, angst of negatieve gedachten, en deze factoren kunnen van invloed zijn op hoe ze zich voelen over hun slaapkwaliteit, zelfs als ze voldoende uren rust krijgen. 

De manier waarop je slaapt beïnvloedt je humeur aanzienlijk

Hoe krijg je een betere nachtrust? 

Wat kun je doen als je niet de rust krijgt die je nodig hebt? Je moet een consistent slaapschema opstellen door elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en wakker te worden… ja, zelfs in het weekend. Het is ook een goed idee om een ​​kalmerende bedtijd routine te creëren door een boek te lezen, naar zachte muziek te luisteren of ontspanningstechnieken te oefenen. “zorg ervoor dat je slaapkamer een slaap vriendelijke omgeving is. Houd het donker, stil en op een aangename temperatuur… en overweeg indien nodig oordopjes, een oogmasker of een witte-ruis machine te gebruiken!

Reacties uitgeschakeld voor De manier waarop je slaapt beïnvloedt je humeur aanzienlijk