plekken om met haaien te zwemmen
Monthly Bucketlist,  Travel

De mooiste plekken om met haaien te zwemmen

De zee is een mysterieuze plek, erg veel van de oceanen op de wereld is er namelijk nog niet ontdekt. Dit maakt de zee met zijn ongelofelijke diepten en aparte dieren voor sommige mensen een angstige plek… en haaien zijn daar vaak de reden voor. Vooral na de film ‘Jaws’ heeft dit dier een plek gekregen in ons bewustzijn als we de zee in gaan. Tijd om die angst bij de horens te vatten en te zien wat die angst inhoudt en je bucket list af te werken. Geen betere manier om dat te doen, dan zelf met haaien te gaan zwemmen. Onder begeleiding natuurlijk, maar waar kun je dat eigenlijk doen? Hieronder de mooiste plekken om met haaien te zwemmen.

Jaws, de angst film uit de jaren 70 die nog steeds indruk maakt

In 1975 was er ineens die bijzondere film ‘Jaws’ die iedereen duidelijk maakte dat een mens kansloos is tegen de verschrikkelijk kaken van de witte- of mensenhaai. Natuurlijk toonde de film een gedrag van de haai dat wetenschappers als niet natuurlijk beschouwden. Maar de belangstelling voor dit bijzondere dier nam enorm toe. Dat was omdat een deel van de toeschouwers spontaan besloot zich verre te houden van gebieden waar haaien van deze soort voorkwamen. Een kleiner deel ging zich interesseren voor deze bijzondere dieren. Zelfs het zwemmen met haaien om ze van dichtbij te zien werd populair. Als er sprake is van gevaar voor de zwemmer wordt er gebruik gemaakt van een kooi. Maar er zijn ook vele soorten haaien die geen gevaar vormen voor mensen en dus zonder kooi kunnen worden bekeken. 

zwemmen met haaien

De mooiste plekken om met haaien te zwemmen: de Middellandse Zee

Veel mensen denken dat ze naar de andere kant van de wereld moeten om met haaien te kunnen zwemmen, maar wist je dat er in de Middellandse Zee meer dan 45 soorten haaien leven? Daarnaast komen er soms ook nog andere haaien over uit de Atlantische Oceaan. De grootste haai in de Middellandse Zee is de Spaanse- of blauwe haai en deze kan door zijn omvang af en toe voor enige paniek zorgen. In feite is er echter geen enkel gevaar voor zwemmers in dit deel van de zee. In de afgelopen 400 jaar zijn er twee meldingen geweest van mensen die gewond waren geraakt door contact met haaien. Zwemmen met haaien is hier dus mogelijk zonder kooi en door het vaak heldere water een echte aanrader.

mooiste plekken om met haaien te zwemmen

Haaien in Nederland

Zwemmen er haaien in de Noordzee? De grootste haai die in de Noordzee kan voorkomen is maar liefst 12 meter lang en heet dan ook niets voor niets de reuzenhaai. Deze haai komt als gast uit de Atlantische Oceaan af en toe een bezoekje brengen aan de Noordzee en kan dichter bij de kust komen dan je misschien zou denken. Er komen in de Noordzee in totaal 11 verschillende soorten haaien voor. De doornhaai is daarbij de meest voorkomende soort. Het is in Nederland dus beslist mogelijk om met haaien te zwemmen, soms zonder dat je het zelf weet. Trouwens al die haaien zijn ongevaarlijk voor de mens. De reuzenhaai, de grootste haai die in de natuur voorkomt, is een onschuldige planktoneter en moet niets hebben van vlees.

met haaien te zwemmen

Het Bluereef Aquarium in Neeltje Jans

Minder onschuldig zijn de haaien waarmee je in contact kunt komen in het Bluereef Aquarium Zeeland bij de Neeltje Jans. Iedereen van jong tot oud kan hier echter zwemmen met haaien onder professionele begeleiding en met gebruikmaking van een duikkooi die speciaal is ontworpen met het oog op de veiligheid van de bezoekers. Hierdoor is het zelfs mogelijk om de haaien te voeren, wat natuurlijk een heel bijzonder spektakel is. Er is ook veel te leren over haaien, waardoor deze wellicht minder zullen overkomen als de bloeddorstige monsters waarvoor wij ze vaak houden. Ook over roggen kun je hier veel te weten komen en leer je alles.

De mooiste plekken om met haaien te zwemmen

Het zwemmen met haaien in België

Het aantal haaien dat voor de kust voorkomt is in België uiteraard hetzelfde als die in Nederland. Dat betekent dat er 11 soorten zijn die niet gevaarlijk zijn voor de mens en door duikers regelmatig worden gespot. Er is in de afgelopen jaren ook nooit een incident met haaien geweest aan de Belgische kust. Aan de Deense kust werd een aantal jaren geleden melding gemaakt van de aanwezigheid van een hamerhaai. Dit berust echter op een misverstand. Wil je in België de spanning voelen van het zwemmen met gevaarlijke haaien, dan kan dit in Antwerpen in het aquarium onder professionele begeleiding.

Reacties uitgeschakeld voor De mooiste plekken om met haaien te zwemmen