wijnliefhebber
Tips

De vijf regels die elke wijnliefhebber zou moeten kennen!

Je beschouwt jezelf als een echte wijnliefhebber en kan intens genieten van een glaasje wijn met blokjes kaas of bij een steak diner. Toch begrijp je niet goed waarom die rode wijn deze week niet zo goed smaakt als de vorige keer toen je schoonouders op bezoek waren. Dit artikel verschaft behalve het antwoord op deze vraag ook een aantal andere belangrijke wijnfeiten. Lees verder voor de vijf regels die elke wijnliefhebber zou moeten kennen op een rijtje. 

Regel nummer 1: Koel wijn op de juiste temperatuur

Iedere wijn is het lekkerst bij een bepaalde temperatuur. Rode wijn, bijvoorbeeld, smaakt het best bij een temperatuur tussen 17 en 19 graden Celsius. Nu begrijp je dat de hete zomeravond naar alle waarschijnlijkheid de smaak van je rode wijn heeft veranderd! 

Goede witte wijnen zijn het lekkerst bij 11-12 graden Celsius. Ga dus altijd op de wijnfles na welke optimale drinktemperatuur wordt geadviseerd. En met een wijnkast zorg je ervoor dat je wijn altijd op de juiste temperatuur is!

Regel nummer 2: Bewaar wijn voor de juiste duur

Niet alle wijnen kunnen jarenlang bewaard worden met het doel het verder te doen rijpen en kwalitatief beter te maken. Wijnen die voldoen aan een bepaalde combinatie van de juiste hoeveelheid zuren, suiker, alcohol en tannine, gekoppeld aan de kwaliteit van de wijn, die mede bepaald wordt door de wijnmaker, de druifsoort en de oogsttijd van het jaar, spelen allemaal een rol hierin. Raadpleeg betrouwbare bronnen zoals speciale wijn websites die informatie verschaffen over welke wijnen met de jaren beter worden. 

Regel nummer 3: Wals voor meer smaak

Walsen doe je niet alleen op de dansvloer, maar ook in je wijnglas. Walsen duidt op het zachtjes ronddraaien van wijn in je wijnglas om de wijn vlak voor of tijdens het drinken meer in aanraking te laten komen met zuurstof, waardoor bepaalde smaken beter tot hun recht komen. Je merkt deze ontwikkeling in de aroma’s wanneer je aan de wijn ruikt voor het walsen en het vergelijkt met de geuren na het walsen.

Regel nummer 4: Bewaar de fles liggend of schuin 

Wijn bewaar je het liefst liggend of schuin, omdat de kurk daardoor niet uitdroogt en zo voorkomt dat de wijn uit de fles verdampt of van smaak gaat veranderen door teveel zuurstof die de wijn binnendringt. 

Regel nummer 5: Bewaar wijn in het donker 

De vijfde regel is dat wijn het liefst in het donker bewaard kan worden, omdat licht chemische reacties in de wijn teweeg brengt die de smaak kunnen verpesten. 

Hoe geniet je het meest van diverse wijnen?

Nu je ingewijd bent in de vijf regels die elke wijnliefhebber moet kennen, vraag je je op basis van de eerste regel af hoe je dan al je witte en rode wijnen optimaal moet koelen. Daarvoor is er heus wel een oplossing. Naast voornoemde wijnkast, die maar een temperatuurzone heeft, en dus de keus bij uitstek is voor wijnliefhebbers die de voorkeur geven aan een soort wijn, kun je liever een wijnklimaatkast aanschaffen. Wijnklimaatkasten hebben meerdere temperatuurzones en zijn de perfecte keus voor wijnliefhebbers die voor iedere gelegenheid wel een ander wijntje lusten. 

Reacties uitgeschakeld voor De vijf regels die elke wijnliefhebber zou moeten kennen!