dim sum
Food

De voordelen van dim sum: leuk, gezellig en gezond

De laatste jaren zijn er in Nederland en in de ons omringende landen steeds meer restaurants die een dim sum menu aanbieden. De populariteit en de bekendheid van dit uit China afkomstige concept is dan ook groeiende. Bij dim sum draait het allemaal om verschillende kleine hapjes en gerechtjes die je met je tafelgenoten deelt. Dergelijke kleine gerechten kun je in principe op elk moment van de dag eten. De meeste Chinezen ‘dim summen’ echter het liefst ergens rond het middaguur, rond lunchtijd dus.

Hoe ontstond het dim sum concept?

Naar verluidt stamt de Chinese dim sum traditie al van zo’n 2.500 jaar geleden. Waar in China dit precies voor het eerst ontstond is niet met zekerheid te zeggen. Wel is bekend dat het rond die tijd gebruikelijk werd dat er kleine, exclusieve hapjes speciaal voor de keizer en de rijkste mensen werden bereid.

Later zou dim sum onder een breder deel van de bevolking populair worden. Dit omdat er overal langs de welbekende zijderoute (door onder meer het zuiden van China) theehuizen ontstonden. Deze theehuizen vormden voor de vele handelaren als ideale rust- en ontmoetingsplaatsen. Aldaar werden er dus ook diverse dim sum gerechtjes aangeboden.

Wat maakt dim sum eigenlijk zo leuk en gezellig?

Veel mensen die besluiten een bezoek te brengen aan een dim sum restaurant doen dat mede vanwege het sociale aspect. Net als bij het uit Spanje afkomstige tapas concept, is het bij dim sum namelijk gebruikelijk dat er in het midden van de tafel verschillende schaaltjes met hapjes worden geplaatst. Het is dan de bedoeling dat deze hapjes onder de tafelgenoten gedeeld worden. Hierbij draait het dus niet alleen om het stillen van de honger, maar ook om samen delen, proeven en beleven.

Om deze redenen is dim sum gezond

Wanneer je twijfelt over een Aziatische keuken en ook graag op het gezondheidsaspect let, dan komen dim sum restaurants zeker in aanmerking. Als je het op een handige manier aanpakt kan een dim sum menu namelijk prima aansluiten op je gezonde voedingspatroon. Dit vanwege de volgende redenen:

  • Een belangrijk kenmerk van een gezond eetpatroon is veelzijdigheid en variatie. Welnu, als je ergens gevarieerd kunt eten, dan is het wel in een dim sum restaurant.
  • Een aanzienlijk deel van de dim sum hapjes is gestoomd. Dit is een van de meest gezonde manieren om een gerecht te verhitten. Op deze manier blijven namelijk de vitaminen en mineralen zo goed mogelijk behouden. Bovendien blijft de authentieke smaak intact.
  • Er zijn vele gerechten op basis van groenten, rijst en mager vlees die goed in een gezond voedingspatroon passen.
  • Dim sum staat er om bekend dat men zo veel mogelijk onbewerkte ingrediënten gebruikt.
  • Er wordt zo min mogelijk zout toegevoegd aan de gerechten. In plaats daarvan gebruikt men liever natuurlijke smaakmakers zoals gember, sesam en soja.
  • Bij dim sum gerechten wordt traditioneel thee geschonken. Dit is goed voor de spijsvertering.
Reacties uitgeschakeld voor De voordelen van dim sum: leuk, gezellig en gezond