boekje
Tips

De voordelen van een huishoudboekje bijhouden

Het huishoudboekje klinkt veel mensen ouderwets in de oren, maar het is een uitstekende manier om overzicht te houden over je financiën. Jij weet wat er in komt en eruit gaat en wordt niet langer verrast door onverwachte kosten. Je kunt jouw huishoudboekje natuurlijk ook digitaal bijhouden. Dit zijn drie voordelen van het huishoudboekje.

Impulsieve uitgaven voorkomen

Wanneer jij overzicht hebt in je inkomsten en uitgaven, kan dit houvast bieden als je veel impulsaankopen doet. Loop jij vaak de winkel uit met iets wat je eigenlijk niet nodig hebt? Dat zoveelste paar schoenen omdat het toch sale is of weer een leuk topje terwijl er nog een paar ongedragen exemplaren in de kast liggen. Het kan erg verleidelijk zijn. Met een huishoudboekje zie jij precies waar je geld naartoe gaat en weet je hoeveel je daadwerkelijk te spenderen hebt wanneer nog niet alle vaste lasten betaald zijn. Als je het moeilijk vindt om het overzicht te houden, kan het goed helpen om vooraf het bedrag te pinnen dat je gereserveerd hebt voor bijvoorbeeld shoppen of boodschappen. Je ziet de inhoud van je portemonnee slinken, waardoor contant betalen veel ‘echter’ voelt dan jouw aankoop even snel pinnen.

Zie waar je kunt besparen

In je huishoudboekje zie je de vaste lasten op een rij staan. Sommige kosten, zoals de hypotheek of huur, kun je niet op besparen. Op andere vaste lasten, zoals je telefoonabonnement, zorgverzekering of energiekosten, wellicht wel. Met energie vergelijken zie je in een oogopslag of jouw energiekosten naar beneden kunnen. Hetzelfde geldt voor het vergelijken van verzekeringen. Is het een optie om over te stappen op een goedkoper sim only-abonnement of zijn er abonnementen die je zelfs helemaal niet nodig hebt? Door de uitgaven voor jezelf inzichtelijk te maken, valt direct op welke posten hoog zijn en waar je misschien wat op kunt besparen. Die paar tientjes per maand tellen op jaarbasis flink op. Sluit dit direct door naar je spaarrekening voor een leuk spaarpotje.

Vast bedrag sparen

Wil jij een verre reis maken, een nieuwe badkamer of heb je over een paar jaar een nieuwe auto maken? In je huishoudboekje kun je hier een categorie voor opnemen. Sparen schiet er al snel bij in. Door een spaardoel aan te maken motiveer je jezelf om iedere maand een vast bedrag apart te zetten. Bij wisselende inkomsten kun je ook kiezen voor een vast percentage van je inkomen. Spaar direct wanneer jouw inkomen op je bankrekening wordt gestort en zie dit als een vaste last. Het makkelijkst is om het bedrag in te stellen in jouw internetbankieren, zodat je zeker weet dat je niet vergeet om te sparen.

Reacties uitgeschakeld voor De voordelen van een huishoudboekje bijhouden