plisse gordijnen
Interior

De voordelen van plisségordijnen in huis

Tegenwoordig zijn er veel opties voor de raamdecoratie die je kiest. Waar lange tijd gordijnen veruit het populairste waren, met lamellen op de tweede plek, zijn de laatste jaren plisse gordijnen enorm populair geworden. Zeker omdat je ook plissegordijnen op maat kunt laten maken. Maar wat zijn plissé gordijnen nu eigenlijk precies?

Hoe werkt een plisségordijn?

Gewone top-down gordijnen werken hetzelfde als een rolgordijn, terwijl je top-down/bottom-up plissé gordijnen zowel van onder naar boven, als van boven naar onder kunt trekken.Daarnaast maken we onderscheid tussen enkele plissegordijnen en dupli. Enkele plisségordijnen bestaan uit één laag stof, terwijl dupli (honeycomb) plisségordijnen bestaan uit twee stoflagen. Enkele plisségordijnen zijn daardoor uitermate geschikt voor semi-transparante stoffen, terwijl dupli plisségordijnen zowel kunnen verduisteren als isoleren.

Goede isolatie

Als je voor plissé gordijnen kiest, blijft het in de zomer een stuk koeler in huis, terwijl de gordijnen in de winter de warmte binnen houden. Dit komt omdat plisse gordijnen goed isoleren en het hele raam kunnen afsluiten, waardoor er geen kier hoeft te zijn zoals bij normale gordijnen of lamellen. Plisségordijnen zijn er in allerlei uitvoeringen, en er zijn er ook met verduisterende stof, waardoor er geen zonlicht doorheen kan.

Wat zijn de meest voorkomende plissegordijnen?

De meest voorkomende plisse gordijnen zijn de eerder genoemde top-down/bottom-up variant. Deze werken verticaal als een accordeon, waardoor je de gordijnen zowel van boven naar beneden als van beneden naar boven kunt vouwen. Zo kun je de lichtinval precies zo regelen zoals je wil, en heb je ook totale controle over je privacy. Meestal bedien je dit soort gordijnen met een koord en koordrem.

Dag en nacht plisses ook erg populair

De dag en nacht uitvoering is ook een erg populaire variant van de plisse gordijnen, en eigenlijk een twee in één oplossing. De bovenzijde heeft namelijk een verduisterende stof, terwijl de onderzijde transparant is. Hierdoor kun je perfect de lichtinval bepalen, terwijl je je privacy behoudt.

Verduisterende honingraat plisses met zijgeleiding

Wil je de ruimte totaal donker hebben? Dan zijn verduisterende honingraat plisses met zijgeleiding de ideale oplossing. De verduisterende stof zorgt dat er geen licht door kan en door het u-profiel zijn er geen kieren aan de zijkanten. Doordat de lichtinval bij deze gordijnen minimaal is, wordt zij vaak gebruikt voor in de slaapkamer.

Reacties uitgeschakeld voor De voordelen van plisségordijnen in huis