Dit zijn de 4 meeste duurzame kledingstoffen
Als je op het kledinglabel van een broek, bloes of trui kijkt, kom je steeds vaker stoffen tegen als hennep en bamboe. Om je een idee te geven, zetten we hier de vier meest duurzame kledingstoffen op een rijtje:
1. Bamboe
Bamboe is een natuurlijke vezel die van de bamboeplant wordt gemaakt. De stof is zijdeachtig van textuur, ongelooflijk duurzaam en heeft vochtregulerende eigenschappen. Daarom is hij heel geschikt voor ondergoed. Ook dames- en herensokken van bamboe zitten heerlijk zacht. Bovendien vraagt bamboe zeer weinig water en geen meststoffen of pesticiden om te groeien. Daarnaast is deze basis voor duurzame kleding ook nog biologisch afbreekbaar.
2. Hennep
Hennep is een veelzijdige plant die je terugvindt in voedingsmiddelen, kleding, woonaccessoires van natuurlijke schoonheidsproducten. De hennepplant heeft niet veel water nodig en kan twee tot drie keer zoveel vezels produceren als katoen. De plant verrijkt de grond waarin hij groeit in plaats van voedingsstoffen eruit te halen. De stof is bovendien biologisch afbreekbaar en hij voldoet aan alle eisen voor een goede kledingstof. Zo is hennep ademend, verwarmend, vochtregulerend en antibacterieel. Wat betreft duurzaamheid staat hennep daarmee op de eerste plaats.
3. Linnen
Linnen is gemaakt van vlas en wordt al jaren geprezen vanwege zijn duurzaamheid. De plant heeft veel minder water nodig dan katoen en daarnaast kan hij zonder chemische meststoffen of pesticiden. Bovendien is hij als stof biologisch afbreekbaar. Net als hennep voldoet linnen aan alle eisen voor een goede kledingstof. Daarnaast is linnen bestand tegen motten en verkoelend in de zomer. Daarmee heeft de stof een streepje voor op katoen.
4. Katoen
Hoewel katoen een natuurlijke vezel is die aan het einde van zijn levensduur biologisch afbreekbaar is, is dit één van de meest milieubelastende gewassen op aarde. De katoenindustrie is goed voor zo’n 25 procent van alle insecticiden en 10 procent van alle pesticiden die wereldwijd gebruikt worden.
Katoenplanten hebben een enorme hoeveelheid water nodig om te groeien, wat op zijn beurt een aanzienlijke belasting voor het milieu betekent. Biologische katoen is op zich prima, maar lost het waterprobleem niet op. En hoewel biologisch katoen niet wordt geteeld met behulp van pesticiden en herbiciden, is het vaak zo duur dat veel mensen zich kleding van deze stof niet kunnen veroorloven.
Wil je weten wat het verschil is tussen duurzaam en organic, lees dan dit artikel.