must see rhodos
Travel

Dit zijn de plekken op Rhodos die je moet bezoeken!

Dorpen doordrenkt met de geur van jasmijn, een magische middeleeuwse oude stad die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, prachtige stranden met glinsterend water: er zijn honderden redenen om naar Rhodos te komen. Als grootste van de Dodekanesos-eilanden in de zuidelijke Egeïsche Zee, heeft Rhodos een architectuur die nergens anders in Griekenland te vinden is en die stamt uit de Middeleeuwen. Op Rhodos kun je ook op zoek naar een veel oudere geschiedenis, op de Akropolis van Lindos, beroemd om zijn rotstekeningen, maar ook de Akropolis van Rhodos en de ruïnes van de stad Kameiros zijn het bezoeken meer dan waard. Tijd voor een overzicht van mooie bezienswaardigheden op Rhodos.

De oude stad van Rhodos

Het middeleeuwse centrum van Rhodos lijkt rechtstreeks uit een film te komen en is omgeven door een halvemaanvormig fort. Stap door de poorten en begeef je op kronkelende straten, terwijl je onder gewelfde doorgangen en luchtbogen doorgaat. Het is een plek waar je de weg kwijt mag raken, en het loont de moeite om een kijkje te nemen in de prachtige binnenplaatsen, achter de houten deuren.

Paleis van de Grootmeester van de Ridders van Rhodos

Dit kasteel, een van de weinige voorbeelden van gotische architectuur in Griekenland, behoort tot het werelderfgoed en heeft wortels die teruggaan tot de 7e eeuw toen het een Byzantijnse citadel was. De hoogtijdagen van het kasteel liggen in de 14e eeuw toen de ridders het fort veranderden in hun basis en een luxe verblijfplaats voor de grootmeesters van de orde werd. Toen Rhodos in de 20e eeuw onder Italiaanse controle stond, werd de schade door een 19e-eeuwse explosie gerepareerd en koos Benito Mussolini het kasteel als residentie. Tegenwoordig is het paleis een museum, en de eeuwenoude architectuur van de Grote Zaal en de binnenplaats met arcaden tentoonstelt.

Akropolis van Lindos

Op de steile rots ten oosten van het dorp Lindos ligt een plek die werd bewoond en vereerd door verschillende beschavingen. De geschiedenis van deze plek gaat terug tot de Myceners in de 7e eeuw voor Christus, die de eersten waren die zich hier vestigden, terwijl de Byzantijnen, de Ridders van Sint Jan en de Ottomanen hen in de eeuwen hierna volgden. Wat heden ten dage overblijft is een spannende mengelmoes van oude ruïnes en het 14e-eeuwse kasteel van de Ridders van Sint-Jan. Er is teveel wat je moet zien in de Lindos Akropolis en de overblijfselen van de Dorische tempel van Athenia Lindia uit de 4e eeuw voor Christus.

Lang voordat Rhodos-stad werd gesticht, was Kameiros een van de grootste stedelijke centra op het eiland, bewoond vanaf de prehistorie door de Myceners. De ruïnes van de stad liggen aan de noordwestkust van Rhodos aan de voet van de berg Akramytis.

Op een terras bovenaan bevindt zich de acropolis, met de overblijfselen van een tempel voor Athena Kameiras, twee rijen Dorische zuilen en een reservoir dat 600 kubieke liter water kan bevatten, met terracotta pijpen om het naar de woonvertrekken te leiden. Daarnaast vind je er ook de latere Hellenistische tempel, een fontein huis, agora en een muur gegraveerd met boodschappen aan goden als Zeus, Poseidon en Artemis.

Prasonisi

In het uiterste zuiden van Rhodos ligt een stuk kust dat anders is dan alle andere kusten op het eiland. Prasonisi is een getijdeneiland dat door een lange zandbank met het vasteland is verbonden. In de winter, als het tij hoog is, kan dit volledig onder water komen te staan, waardoor Prasonisi niet meer te bereiken is. Hierdoor heeft het wat weg van de mooie en verborgen stranden in Spanje.  In de zomer bezoeken mensen deze plek om te wandelen op het eiland, een natuurgebied. De meer beschutte oostflank heeft uitnodigend ondiep water en is ook populair bij minder ervaren watersportliefhebbers, zoals windsurfers en kitesurfers.

Reacties uitgeschakeld voor Dit zijn de plekken op Rhodos die je moet bezoeken!