DIY

DIY Ansichtkaarten, wel zo gemakkelijk!

Ansichtkaarten in de winkel kopen of zelf laten drukken? In de winkel vind je veel standaard kaarten. Leuke illustraties van een uil of ander dier met een saai tekstje eronder. Precies wat je niet zoekt! In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf kaarten kunt ontwerpen en drukken zodat je écht toffe ansichtkaarten krijgt.

Stap 1: Zorg voor de benodigdheden

Allereerst begin je met de basisspullen. Pak je laptop, papier, potloden, pennen en andere zaken zodat je alles bij de hand hebt. Je laptop heb je nodig om digitaal te kunnen ontwerpen. Handig is om hiervoor de programma’s van Adobe te gebruiken, zoals Adobe Illustrator, InDesign en Photoshop. Deze programma’s waren tot een aantal jaren geleden alleen voorbehouden aan grote ontwerpbureaus, en kostten gerust meer dan 2000,- voor een compleet pakket. Tegenwoordig zijn het programma’s met een abonnementsdienst, en als je goed zoekt online vind je vaak al snel een link zodat je het abonnement met een paar euro korting kunt afsluiten. Het papier, de pennen en potloden zijn vooral bedoeld om inspiratie te krijgen en je ideeën alvast een beetje te schetsen als je dat handig vindt.

Stap 2: Zoek inspiratie

Inspiratie is misschien wel de moeilijkste stap uit deze tips. Inspiratie krijg je vaak niet zomaar, en vaak moet je er iets voor doen. Kijk rond in de kamer, zie je iets dat je echt heel mooi vindt? Lukt dit niet, ga dan naar buiten en loop rond door de stad of tussen de weilanden. Neem wel papier en pennen of potloden mee zodat je direct aan de slag kunt. Laat alles los en kijk naar de mooie zaken zoals een zonsopgang, zonsondergang, een kudde koeien, de bladeren aan de bomen, de vogels in de bomen etc. Zie je iets wat je mooi vindt? Zet dit dan ruw op papier, en neem een foto met je telefoon. Zo kun je thuis terughalen wat je mooi vond aan die plek of het onderwerp, en daarmee verder werken. En mocht de inspiratie toch verdwenen zijn, kan je altijd op Pinterest kijken voor nieuwe inspiratie.

Stap 3: Ontwerp de kaarten digitaal

Als je inspiratie hebt, en in “the zone” bent, ga dan snel naar huis gewapend met schetsen en foto’s, en ga aan de slag. Klap de laptop open, open het juiste programma en ontwerp je ansichtkaarten. Bekijk tutorials over de ontwerpprogramma’s om er goed mee te leren werken. Lukt het niet in 1 keer? Ga dan gewoon door, vaak is het eerste ontwerp een “inkomertje” en worden de ontwerpen daarna enkel beter. Is de ansichtkaart klaar, en wil je deze zo snel mogelijk in huis hebben? Je kunt natuurlijk naar een copyshop gaan, maar daar krijg je zelden de juiste uitstraling. Een printer thuis geeft vaak hetzelfde effect, of nog slechter. Je kan ook kiezen voor een online drukker die je ansichtkaarten voor je drukt en naar je opstuurt. Zo heb je de kaarten vaak de volgende dag al in huis, en kan het versturen beginnen. 

Stap 4: Versturen maar!

Als alles klaar is kunnen de kaarten verstuurd worden. Afhankelijk van de grootte van de kaarten en het papiergewicht is het belangrijk het juiste aantal postzegels op de kaarten te plakken. Op die manier weet je zeker dat de kaarten goed aankomen bij vrienden, familie en kennissen. De volgende keer als je bij de ontvanger bent kan je dan weer opnieuw genieten van je eigen ontwerp, op de schoorsteenmantel bij een ander!

Reacties uitgeschakeld voor DIY Ansichtkaarten, wel zo gemakkelijk!