pvc vloer
Interior,  Living

Een pvc vloer leggen op hout doe je zo

Een pvc vloer kun je in allerlei kleuren en variaties vinden. Zo is er een matzwarte variant, maar ook een zogenaamde pvc houtlook. Zo’n pvc vloer is hoe dan ook behoorlijk dun, veel dunner bijvoorbeeld dan een laminaat vloer. Dit heeft een hoop voordelen, maar betekent wel dat je moet zorgen dat de ondergrond helemaal egaal is. Is de ondervloer dat niet, dan zie je de oneffenheden, dat na verloop van tijd ook kan zorgen voor scheuren in het pvc. Zo kan een pvc vloer erg makkelijk gelegd en verlijmd worden op tegels. Verlijmen op een houtenvloer als ondergrond is ook mogelijk. Dit is iets moeilijker, maar met onderstaande tips kan iedereen dat.

Zorg voor een egale ondergrond

Het is dus erg belangrijk om te zorgen voor een egale ondergrond, ook als die van hout is. Je moet dan ook zorgen dat je deze houten vloer eerst schuurt en gelijk maakt. Kom je gaten tegen, vul die dan voor je begint met schuren. Bij grote oneffenheden zul je met een schuurmachine aan de slag moeten. Als je houten ondergrond al behoorlijk glad is, kun je volstaan met een licht schuurbeurt met de hand.

Maak de vloer goed stofvrij

Heb je dit gedaan dan is het zaak de vloer helemaal stofvrij te krijgen. Stofzuig dan ook grondig en doe dit eventueel meerdere keren, met ruime pauzes daartussen. Stof gaat namelijk zweven en zodoende kan er na een paar uur na de eerste stofzuigbeurt al weer stof op de vloer liggen.

Zorg voor een geschikte ondervloer

Je kunt ervoor kiezen om de pvc vloer op de houten vloer te verlijmen, maar dan moet deze zo ontzettend goed geëgaliseerd zijn, dat dat bijna altijd door en professional gedaan moet worden. Beter neem je een goede, niet te dikke ondervloer, die je op de houten vloer legt en waar je dan weer de pvc vloer op legt. Als je een geschikte ondervloer hebt gevonden, kun je deze makkelijk zelf leggen. Snijd de stroken met een scherp mes op maat en leg ze los op de vloer. Een goede ondervloer dempt geluid, houdt vocht tegen en zorgt voor een egale basis om je pvc vloer op te leggen.

Verlijmen of kliksysteem

Een pvc vloer hoeft bij de juiste ondervloer niet verlijmd te worden. Je kunt dan een pvc vloer met kliksysteem nemen, die je makkelijk zelf kunt leggen. Dit doe je eigenlijk hetzelfde als met kliklaminaat. Leg hierbij de pvc planken, of tegels, niet te strak tegen de muur aan. Dit omdat het materiaal gaat uitzetten. Als je bovenstaande tips volgt, moet het leggen van een pvc vloer geen probleem zijn.

Reacties uitgeschakeld voor Een pvc vloer leggen op hout doe je zo