Tips

Een uitvaart om nooit te vergeten!

Het is misschien wel een van de minst voor de hand liggende onderwerpen in het leven om inspiratie voor op te doen; je eigen uitvaart. Velen van ons denken daar eigenlijk liever niet over na. Toch zijn er genoeg redenen om dit wél te doen. Allereerst om je nabestaanden te ontzorgen. Als je zelf al over je uitvaart nagedacht hebt en je wensen tijdig kenbaar hebt gemaakt, neem je hen werk en zorgen uit handen in een tijd waarin zij het al moeilijk genoeg hebben. Daarnaast kun je er zelf zo ook voor zorgen dat je de uitvaart krijgt die bij jou past. Wat kun je zelf nu al regelen voor een uitvaart die je nabestaanden, in positieve zin, nooit zullen vergeten?

Een passende uitvaartverzekering

Vooraf is het wel even belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de mogelijkheden van je uitvaartverzekering. Je kunt speciale wensen hebben, maar als de uitvaartverzekering deze niet dekt, dan worden je nabestaanden opgezadeld met aanvullende kosten en regelwerk. Bij sommige verzekeringen is er bovendien ruimte voor persoonlijke inbreng en kunnen je nabestaanden ervoor kiezen om af te wijken van jouw wensen. Ga je een uitvaartverzekering afsluiten, let dan dus goed op de voorwaarden en de mogelijkheden en of deze aansluiten bij jouw wensen voor je uitvaart. 

Ook is het goed om in kaart te brengen of je een uitvaartverzekering nodig hebt. Gemiddeld kost een uitvaart tussen de 5.000 en 8.000 euro. Is dat geld aanwezig én kunnen je nabestaanden daar binnen enkele dagen over beschikken, dan is een verzekering misschien niet nodig. Is dat geld er niet of niet snel genoeg beschikbaar voor je nabestaanden, dan moeten zij jouw uitvaart betalen of in elk geval voorschieten als je geen uitvaartverzekering hebt. Je kunt natuurlijk zelf sparen, maar bedenk dat het saldo op jouw bankrekening na je overlijden niet zomaar direct wordt vrijgegeven voor je nabestaanden.

Bijzonder uitvaartvervoer

We zijn gewend dat uitvaarten in een uitvaartcentrum plaatsvinden en dat het vervoer daarbij meestal met de auto gebeurt. Dat we dit gewend zijn, betekent niet dat dit altijd zo moet! Zo zijn er mensen je voorgegaan die hun lichaam met een bakfiets hebben laten vervoeren. Ook is het mogelijk om je laatste reis te maken op een schip, of om met paard en wagen te worden vervoerd. 

uitvaartverzekering

Passende locatie voor de dienst

Een uitvaartcentrum is niet de meest persoonlijke plek om afscheid te nemen van een dierbare. Een voordeel is wel dat alles er tot in de puntjes is geregeld, maar zo vertrouwd als thuis zal het er natuurlijk nooit voelen. Als alternatief kun je er ook voor kiezen om de uitvaart op een andere locatie te organiseren. Dan kan bijvoorbeeld zijn in je eigen achtertuin, als dat een plek is waar je graag bent. Maar het kan bijvoorbeeld ook in je stamcafé, of op de tennisbaan waar je altijd speelde. 

Uitvaart in het donker

Waarschijnlijk alle uitvaarten die je tot nu toe ooit hebt bijgewoond, hebben overdag plaatsgevonden. Maar wist je dat het ook mogelijk is om ’s avonds in het donker een uitvaart te houden? Je kunt het dan extra sfeervol en memorabel maken, met bijvoorbeeld fakkels en vuurkorven. Helemaal als ook de stoet naar de uitvaartlocatie met fakkels wordt verlicht. 

Na de dienst

Koffie, een plak cake en een rij om te condoleren. Zo sluiten we doorgaans een uitvaart af. Maar ook hier geldt; dit hóeft niet. Ook dit deel van de uitvaart kan naar eigen wens worden ingevuld. Maak je er liever een knalfeest van ter nagedachtenis aan jouw leven, dan kan dat ook. Je kunt zelfs overwegen om na de dienst spullen uit een eigen verzameling beschikbaar te stellen en iedereen daarvan iets mee naar huis te laten nemen. Denk aan een boekencollectie of een muziekcollectie die je op deze manier deelt met nabestaanden.

Kortom, er is heel erg veel mogelijk en het gaat aanzienlijk verder dan alleen de keuze voor een kist of urn. Het is de moeite waard om eens helemaal out of the box na te denken over je eigen uitvaart, maar ook over waar en hoe de uitvaart van een dierbare plaatsvindt. Dit is immers hét moment voor een persoonlijk afscheid. En als dit afscheid volledig aansluit bij de overledene, is dat misschien wel de mooiste manier om diens leven af te sluiten.

Reacties uitgeschakeld voor Een uitvaart om nooit te vergeten!