huis kopen
Tips

Een woning kopen: wat zijn belangrijke aandachtspunten?

De huizenmarkt staat er voor kopers slechts voor. Het aanbod is veel te klein waardoor de prijzen onvoorstelbaar hoog zijn. Iedereen die de huizenmarkt een tijdje niet heeft gevolgd schrikt bij het zien van de prijzen. In dit blog geven we je een paar handige tips om je droomhuis te vinden en te besparen op de kosten. 

  1. Reageer direct wanneer een woning wordt aangeboden

Huizen gaan als warme broodjes over de toonbank. Zelfs nu we door de crisis in economisch zwaar weer zitten. Een woning die online wordt aangeboden krijgt binnen luttele uren talloze reacties. Door de enorme vraag stopt een aanbieder op een gegeven moment met het lezen van de reacties. Je komt op een wachtlijst te staan en zit niet bij de eerste groep die de woning mag komen bekijken. Dat betekent ook dat je niet in staat bent om een bod uit te brengen. Stuur wanneer je een woning ziet direct een bericht. Zelfs wanneer je niet helemaal zeker bent over het aangeboden eigendom. 

  1. Bekijk zoveel mogelijk woningen

Dit punt haakt in op wat hierboven staat. Het is namelijk altijd verstandig om huizen te bekijken. Zelfs als je niet van plan bent om een huis te kopen. Zoek uiteraard wel woningen in de juiste prijsklasse en dezelfde locatie. Hierdoor krijg je een veel beter indruk van wat er beschikbaar is en bepaal je wat voor jou wel of niet zo belangrijk is. 

  1. Besteed zo weinig mogelijk geld aan randzaken

Bij het kopen van een woning dien je met van alles en nog wat rekening te houden. De aankoopprijs van het huis is bijvoorbeeld lang niet de enige kostenpost. Hoewel het gelukkig wel verreweg de grootste is. Denk bijvoorbeeld aan de kosten die je maakt voor de verhuizing. Alles zelf verplaatsen scheelt al een hoop geld. Maar de meeste mensen komen niet onder het huren van een bus of vrachtwagen uit. Verder heb je voor het goedkeuren van een hypotheek en het officieel overdragen van een woning een notaris nodig. Kies voor de goedkoopste notaris bij jou in de buurt en gebruik dat geld om je nieuwe huis nóg mooier te maken. 

  1. Is geld besparen door een oude woning te kopen verstandig?

Oudere woningen staan goedkoper op de markt dan nieuwbouwhuizen. Is het daarom een goed idee om je vooral hierop te focussen? Dat ligt met name aan wat jij belangrijk vindt. De isolatie van een oude woning is meestal lang niet zo goed. Bovendien is de verwachting dat er veel meer onderhoud nodig is. Niet alleen voor en tijdens de verhuizing, maar ook in de komende jaren en zelfs decennia. In de laatste plaats heeft een oudere woning vaak een wat minder voordelige indeling. Er is bijvoorbeeld geen rekening gehouden met een moderne badkamer, een wc op de bovenverdieping of een woonkeuken. 

  1. Een oudere woning heeft ook voordelen

Naast de prijs heeft een klassiek woonhuis een aantal voordelen. Ze hebben bijvoorbeeld vaak meer sfeer. Er is veel meer aandacht besteed aan de architectuur en de details. Denk bijvoorbeeld aan een klassieke schouw, hoge plafonds, glas in lood ramen of vloeren met een prachtig mozaïekpatroon. Wanneer je een handige klusser bent is het kopen van een oude woning daarom helemaal zo gek nog niet. 

Reacties uitgeschakeld voor Een woning kopen: wat zijn belangrijke aandachtspunten?