Enkele heerlijke recepten met portobello’s
In onze zoektocht naar nieuwe recepten stuiten we deze week op de portobello. Deze ‘reuze champignon’ is heerlijk, gezond en kun je op veel verschillende manieren klaar maken. Zo kun je een gevulde portobello op allerlei verschillende manieren klaar maken. De portobello leent zich hier erg goed voor, omdat hij zo groot is en de moeite van het vullen dus meer dan waard is. Je kunt er dan bijvoorbeeld rijst, pasta of een salade bij maken en je hebt een volledige maaltijd. Vandaar onze 3 favoriete gerechten met portobello’s hieronder.
Portobello’s op zijn Nederlands, met boerenkool
Ingrediënten:
4 portobello’s
100 gr boerenkool
100 gr geitenkaas
scheutje balsamicoazijn
1 uitje
2 eetlepels hazelnoten, grof gehakt
4 eetlepels geraspte kaas
peper en zout
Zorg dat de oven op 180 graden wordt voorverwarmd. Snijd de uit fijn en fruit deze in de olijfolie aan. Voeg de boerenkool toe en roerbak deze korte tijd mee. Giet een scheutje balsamicoazijn er bij en roer door. Brokkel de geitenkaas er bij. Leg de portobello’s in een ovenschaal. Vul ze met het boerenkool-geitenkaas mengsel. Schep de kaas en hazelnoten door elkaar en bestrooi de grote champignons hier mee. Zet ze ongeveer 15 minuten in de oven. Wil je de portobello’s als hoofdgerecht eten, serveer er dan bijvoorbeeld wat pasta of quinoa bij en ga uit van 2 stuks per persoon.
Portobello’s op zijn Mexicaans
Ingrediënten:
- 4 portobello’s
- 1 klein blikje mais
- 1 klein blikje kidneybonen
- 1 kleine rode ui
- 50 gr geraspte mozzarella kaas
- 125 ml tomatensaus
- Snuf komijn
- Snuf gerookt paprikapoeder
- Klein snufje chili
- 125 ml zure room
- Verse koriander of peterselie
Zorg dat je de oven voorverwarmd op 200 graden. Snijd de steeltjes uit de portobello’s en maak de portobello hol met een lepel, zodat je deze kunt vullen. Maak een ovenschaal vet met een beetje olie en doe dit ook op de portobello’s. Voeg de komijn, paprikapoeder en chili toe aan de tomatensaus. Laat de maïs en bonen uitlekken en schep door de tomatensaus samen met de fijngehakte rode ui. Vul de grote champignons ermee en bestrooi met kaas en zet ze ca. 10 minuten in de oven tot de kaas mooi gesmolten is. Schep er een beetje zure room op en bestrooi eventueel met wat peterselie of koriander. Heerlijk met bruine rijst of tortilla chips!
Portobello’s op de bbq
Ingrediënten:
6 portobello’s
300 gr roomkaas naturel (bv monchou) op kamertemperatuur
1 rode paprika
2 eetl pijnboompitten
1 teentje knoflook, fijn gehakt
Peper en zout
3 eetlepels geraspte parmezaanse kaas
Hol de portobello’s uit, maar houdt wat je eruit haalt apart. Snijd de paprika in kleine blokjes en bak deze samen met de knoflook en de stukjes potobello 3 min in een koekenpan. Breng op smaak met een beetje peper en zout. Meng het paprika mengsel door de roomkaas en vul de portobello’s hiermee. Strooi hier wat pijnboompitten en wat geraspte Parmezaanse kaas overheen en leg de portobello’s op een stuk aluminiumfolie op de BBQ. Op 200 graden in de oven kan ook! Bak de portobello ongeveer 10 -12 minuten op de BBQ of in de oven.