Uitjes

Escaperoom-hype nog lang niet voorbij

Escaperooms, kamers van waaruit je door het oplossen van puzzels moet ‘ontsnappen’, schoten de afgelopen jaren in Nederland als paddenstoelen uit de grond. Escaperooms zijn hier zelfs zo populair dat Nederland momenteel de meeste escaperooms van de wereld per vierkante meter telt! In 2016 waren in Nederland meer dan 400 escaperooms te vinden op meer dan 200 verschillende locaties. Als je denkt dat de hype inmiddels wel een beetje weg is weggeëbd heb je het mis. In dit artikel een aantal opmerkelijke trends met escaperooms.

Dating in escaperooms

Een escaperoom in Eindhoven is begin dit jaar begonnen met een serie ‘escaperoomdates’. Hierbij worden de kandidaten in groepjes van zes mensen ingedeeld, nadat ze een omschrijving van zichzelf en de perfecte partner hebben opgegeven. Omdat een deel van het team een achtergrond heeft in HRM en psychologie weten ze wel het een en ander over het koppelen van mensen. Het idee erachter is dat je elkaar pas echt goed kennen als je opgesloten zit.

Ook het feit dat er tijdens de puzzels adrenaline vrijkomt werkt voordelig. Ons brein kan namelijk moeilijk onderscheid maken tussen omstandigheden, waardoor het niet weet of het om zenuwen of een gevoel van verliefdheid gaat.

Escapen voor goede doelen

Ook staan dit jaar verschillende escaperoom evenementen op de planning in het teken van een goed doel. Zo wordt er in Tilburg bijvoorbeeld begin februari een escaperoom event georganiseerd, waarbij de gehele omgezet van die dag in zal worden gelegd als sponsorgeld voor Stichting ALS Nederland.

Ook in het teken van bewustwording komt de gemeente Druten binnenkort met twee escaperooms, die ervoor moeten zorgen dat jongeren in maart hun stem gaan uitbrengen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het ludieke initiatief houdt in dat bezoekers binnen een uur een oplossing moeten verzinnen die ervoor zorgt dat de verkiezingen kunnen doorgaan. Dit allemaal terwijl ze zijn opgesloten in de kelder van het gemeentehuis en tegen worden gewerkt door hackers.

Escaperooms voor teamontwikkeling

Wanneer je van je bezoek aan een escaperoom vooral een leerzame trainingsactiviteit wilt maken ben je bij trainingsbureaus zoals Outing Holland op het juiste adres. Zij gebruiken escaperooms als krachtige instrumenten voor teamontwikkeling, waarbij naast het ontsnappen ook de samenwerking centraal staat. Het vertoonde gedrag in de escaperooms worden met de teamleden doelgericht nabesproken, waarbij steeds de koppeling wordt gemaakt naar de praktijk. Klik hier voor meer informatie.  

Reacties uitgeschakeld voor Escaperoom-hype nog lang niet voorbij