Eucalyptus-in-huis
Interior,  Living,  Tips

Eucalyptus in huis of in de tuin: mooi én gezond

De plantsoort is het lievelingseten van koala’s, werkt goed om spoken te verjagen en verspreidt een heerlijk frisse mentholgeur. Eucalyptus! Met de prachtige grijsblauwe bladeren staat deze plant heel mooi als boeket in een vaas, in de tuin of in een pot. 

Een vers boeketje eucalyptus in huis verspreidt, vooral de eerste dagen, een heerlijk frisse geur in huis. Eucalyptus is dus een goedkope luchtverfrisser en werkt perfect tegen nare geurtjes. Na een tijdje wordt die geur minder, maar de plant blijft nog wekenlang mooi. Het enige dat de takjes nodig hebben, is een beetje water. Wil je er nóg langer plezier van? Lees dan snel verder. Wij geven de leukste tips en weetjes over deze prachtige blikvanger voor in huis of in de tuin.

Culinaire koala’s

Deze plant is oorspronkelijk een bewoner van het verre Australië. Daar behoort die tot de mirtefamilie. Een familie die bestaat uit wel honderden soorten. De plantsoort staat hier vooral bekend als het favoriete maaltje van koala’s. Deze dieren zijn gek op de blaadjes van eucalyptusbomen. Maar niet álle eucalyptusblaadjes, vooral die van een paar soorten gombomen. Een culinair kieskeurig diertje dus, die koala. 

Eucalyptus in Nederland

De eucalyptusboom die we in Nederland kennen, is de boom met de naam ‘Azura’. Het is een winterharde soort die best wel tegen kou kan. Dat moet ook wel in ons frisse landje. De naam van deze boom komt van de azuurblauwe bladeren, die langzaam wat meer grijsgroen worden. Iets wat je niet veel ziet bij planten! 

Takken laten drogen

Heb je een paar takken in een boeketje bloemen zitten, geplukt uit de tuin of gewoon in de winkel gekocht? Dan kun je de levensduur van de eucalyptustakken gemakkelijk zelf verlengen. Door de takken te drogen, verandert de groenige kleur in een grijsblauwe tint. Helemaal Instagram-waardig! Je kunt de takken zelf drogen door ze op de kop aan een touwtje te hangen. Knoop het touwtje aan het uiteinde van de tak en hang in een warme ruimte, zoals op zolder of in het washok. Na verloop van tijd voelen de bladeren wat broos aan en is de kleur veranderd. Je kunt de takken nu in een vaas (zonder water) zetten en er maandenlang van genieten.

Eucalyptusplant in huis

Wil je liever een eucalyptusplant als kamerplant in huis? Dan is een verpotte versie de goede keuze. Eucalyptus is een erg makkelijke plant. De plant komt oorspronkelijk natuurlijk uit Australië en is daarom een echte zonaanbidder. Houd qua standplaats dus rekening met voldoende licht en zon. Zet de plant dichtbij het raam, het liefst op het zuiden. Let er wel op dat de plant niet te dicht bij de verwarming staat, want dan kunnen de bladeren verbranden. De plant is tevens een snelle groeier. Zet de eucalyptus daarom in een ruime pot. Als je ‘m hebt gekocht in een klein plastic potje, verpot de plant dan na aanschaf of in het voorjaar naar een grotere, bijvoorbeeld terracotta, pot. Kies voor een hoge pot, zodat de wortels genoeg ruimte hebben om te groeien. De eucalyptus houdt van een scheutje water, het liefst iedere week. De potgrond mag in ieder geval niet uitdrogen. Steek je vinger in de pot om te checken of de grond nog vochtig genoeg is. De plant kan wel tegen droogte, maar te veel is niet goed. Ook te veel water vindt die niet fijn, want dan kan er wortelrot ontstaan.

Eucalyptusboom in de tuin

Een eucalyptusboompje in de tuin zorgt voor een heerlijk zomerse sfeer in de tuin. De plant kan prima vertoeven in pot, mar je kunt ‘m ook in de volle grond zetten. Kies het liefst een plek in de volle zon. Heb je die niet? Dan voldoet halfschaduw. De plant houdt in ieder geval van een beetje warmte, dan groeit die een stuk sneller. De plant heeft niet veel water nodig in de tuin, omdat de bladeren niet veel vocht verliezen. De plant is vooral in de winter gevoelig voor ‘natte voeten’, dus geef de eucalyptus in de winter geen water als die in de tuin staat. De eucalyptus is een groenblijvende boom die best groot kan worden met de juiste verzorging. Let wel op met vorst. Laat de plant bij koud weer overwinteren in huis, in de schuur of in de garage. Snoeien kun je het beste doen aan het einde van de winter of aan het begin van de lente. 

De gezondheidsvoordelen van eucalyptus

  • Helpt bij verkoudheid
  • Helpt bij keelpijn
  • Helpt bij hoofdpijn
  • Helpt bij spierpijn

Als je aan een eucalyptusplant ruikt, zal de geur je vast bekend voorkomen. Deze medicinale plant is al decennialang hét middeltje tegen een verstopte neus of keelpijn. Zet ‘m in de slaapkamer en wordt de volgende dag helemaal fris wakker. De olie uit deze plant is tevens een middeltje tegen hoofdpijn, spierpijn én werkt tegen muggen en vliegen. Een druppeltje etherische olie van deze plant is ook een heerlijk natuurlijk wasmiddeltje en zou schimmels en bacteriën op afstand houden. En: heb je concentratieproblemen tijdens een dagje werken of studeren? Dan is eucalyptus de oplossing! De geur die van deze plant afkomt, zou je concentratievermogen verhogen en je energiegevoel vergroten. 

Gek op plantjes? Wist je dat je ook je eigen avocadoplant kunt stekken? Hier lees je hoe je dat doet. 

Reacties uitgeschakeld voor Eucalyptus in huis of in de tuin: mooi én gezond