Geld lenen voor een nieuwe verbouwing
Met een eigen woning ben je nooit klaar: een nieuwe keuken of aanbouw staat alweer op de planning. Hoe zit het met geld lenen voor een nieuwe verbouwing wanneer je al eens eerder een lening hebt afgesloten? Gelukkig is (bijna) alles mogelijk, ook met betrekking tot het financieren van een tweede of derde verbouwing.
Een nieuwe lening of bijlenen
Voor het financieren van een verbouwing zijn er twee mogelijkheden: een nieuwe lening afsluiten of bijlenen. Bij het afsluiten van een nieuwe lening laat je de bestaande lening ongemoeid, terwijl dit bij bijlenen er heel anders uitziet. Overigens heeft bijlenen de voorkeur, we zullen uitleggen waarom.
Meerdere leningen zijn duurder
Vaak is het zo dat je bij een grote lening minder rente betaalt. Eigenlijk krijg je een soort korting op de rente. Daarom zie je bij kredietaanbieders altijd een vanaf-rente staan: dit is de laagst mogelijke rente. Deze lage rente geldt alleen wanneer je vanaf een bepaald bedrag leent.
Leen je meerdere kleine bedragen? Dan betaal je een hogere rente. Je kunt je voorstellen dat meerdere kleine leningen duurder zijn dan een grote lening. Wil je geld lenen voor een nieuwe verbouwing en heb je al een bestaande lening? Dan is het niet verstandig om een tweede of derde lening af te sluiten.
Lening oversluiten en bijlenen een stuk voordeliger
Beter is het om voor bijlenen te kiezen. Dat is er uiteraard alleen mogelijk wanneer je al een bestaande lening hebt lopen (persoonlijke lening of doorlopend krediet). Hoe gaat dit in zijn werking, dat bijlenen?
De kredietverstrekker zorgt voor aflossing van je huidige lening, waarna deze wordt omgezet naar een nieuwe lening. Dit noem je ook wel de lening oversluiten. Tegelijkertijd heb je de mogelijkheid om geld bij te lenen. Zo ontstaat er financiële ruimte voor een volgende verbouwing.
Het samenvoegen van de oude en nieuwe lening heeft twee voordelen. Ten eerste zit je niet met twee verschillende leningen en waarschijnlijk ook twee verschillende rentes te kijken. Bovendien ligt de kredietrente een stuk lager dan een aantal jaren terug. De kans is dan ook groot dat de oude lening goedkoper wordt.
Weet hoeveel je leent
Het is verstandig om nooit meer te lenen dan echt nodig is. Met de persoonlijke lening ontvang je het leenbedrag in één keer op je rekening. Dus is vooral praktisch bij een goed geplande verbouwing, waarmee je alles nu of later financiert. Geen idee wat de verbouwing gaat kosten? Vraag dan eerst wat offertes bij aannemers of klusbedrijven aan.
Soms is het lastig inschatten wat een verbouwing daadwerkelijk kost of hoe lang dit gaat duren. Een doorlopend krediet is een mogelijke oplossing, hiermee creëer je extra financiële ruimte. Reeds afgeloste bedragen zijn bij het doorlopend krediet opnieuw opneembaar (tot aan de maximale kredietlimiet). Laat je bij het oversluiten van een lening en bijlenen wel goed informeren over het type lening, deze moet immers wel bij jouw persoonlijke situatie passen.
Kijk bij een lening oversluiten ook even goed naar de looptijd: een korte looptijd betekent minder aan rente betalen maar wel wat hogere maandlasten.