Gelukkig zijn? Gedeeltelijk genetisch bepaald of niet?
We willen het allemaal, gelukkig zijn. Maar wat is gelukkig zijn eigenlijk. Betekent dit gewoon dat je tevreden bent over situatie, of blij bent met jezelf? Of kun je het samenvatten als een staat van zijn waarin je het idee hebt dat je alles hebt wat je hartje begeerd?
De Dikke Van Dale omschrijft het woord gelukkig als volgt: voorspoedig, door het lot begunstigd. Het is een van de manieren om het te omschrijven. Toch is deze betekenis voor elke persoon toch net weer even anders. De meeste mensen zien het ook als iets waar ze naar toe kunnen leven. Een wens die leidt tot ‘het gelukkig zijn’ in de toekomst.
Gelukkig zijn is voor iedereen verschillend
De betekenis van het woord gelukkig wordt namelijk veel gekoppeld aan termen als angst of een stress vrij bestaan waarin de vooropgestelde doelen behaald zijn. Voor de ene is dit het binnenhalen van die nieuwe baan, voor de andere het vinden van ware liefde. Hoe je zelf ook woord of betekenis mag naar vertalen, een ding lijken we met zijn allen gemeen te hebben, we lijken er allemaal naar te zoeken. Al ware het de pot van goud aan het einde van de regenboog. Voor de ene lijkt die pot al snel gevonden en voor de andere lijkt er geen einde te komen aan die regenboog. We koppelen het gelukkig zijn daarmee ook aan karakters van anderen of hoe we ons zelf zien. Hierbij lijkt de ene persoon altijd gelukkig en blij te zijn en de ander altijd pessimistisch of somber. Waarom lijkt die mate van gelukkig zijn dan per persoon zo verschillend? Zou dit voor een deel al in de genen vastgelegd liggen? Het is een vraag die verschillende onderzoekers zichzelf al jarenlang stellen.
Slechts 10% van ons geluksgevoel komt voort uit relaties
Meike Bartels een VU-hoogleraar vroeg zich dit ook af en besloot een groot onderzoek te starten. De uitkomst was zowel verrassend als geruststellend, ze ontdekte namelijk dat inderdaad een groot deel al vast ligt in onze genen, zo is te lezen in haar documentatie van de jarenlange studie. Ze zag hierin een duidelijk verband tussen iemands DNA-structuur en hoe deze kunnen bijdragen aan gevoelens van geluk of juist depressiviteit. Naar schatting zou dit rond de 40 a 50% kunnen zijn bepalen van het totale geluksgevoel. Slechts 10% van het geluk zou maar voortkomen uit andere eigenschappen zoals: een positief zelfbeeld, een duurzame relatie of vriendschappen. De laatste 40% zou vooral tussen de oren zitten en te maken hebben met de eigen mindset. De invloed van de genen lijkt dus groter te zijn dan gedacht.
Als je benieuwd bent naar de kosten van een DNA test, bekijk dan eens onze link. Je vult zien dat je je voor een redelijke prijs al veel over jezelf te weten kunt komen.