Gezelligheid in de Buurttuin
Een nieuwe trend, of eigenlijk moeten we zeggen ‘terug van weggeweest’, de buurttuin! Deze tuin vindt zijn oorsprong enkele tientallen jaren geleden. Maar ook sinds een tijdje is deze groene verbinding weer in opmars. We willen meer naar buiten en het weer is zacht. De ideale omstandigheden om lekker te tuinieren in de buurttuin!
Mocht je niet bekend zijn met dit fenomeen, dan eerst een korte uitleg. Een buurttuin is een gezamenlijke tuin, die collectief wordt aangelegd en onderhouden. Vaak liggen ze op privé terreinen en worden er onder andere bloemen en groenten verbouwd. Over de hele wereld zie je deze gemeenschapstuinen terug. Vaak staat er een tuinbank, of andere tuinmeubelen waarop je ondertussen even lekker kunt uitrusten na het harde werk.
Een aanleiding voor een buurttuin kan zijn: geen eigen tuin of groen, het houden van tuinieren of het opzoeken van gezelschap. Omdat je de tuin met meerdere mensen onderhoudt vormt zich een gemeenschappelijke interesse en wederzijds contact.
De plek is uit meerdere kleine plekken opgebouwd waarbij iedereen zijn eigen stukje grond heeft. Hier kun je in de grond verbouwen wat je maar wenst. Een voorbeeld hiervan is het aanleggen van een moestuin. De grond is goed onderhouden en daarom de perfecte plek voor wat lekkers in de grond.
Je kunt ervoor kiezen groenten zelf te verbouwen en wanneer ze rijp zijn deze mee te nemen naar huis. Maar tegenwoordig hebben we meer behoefte aan samen zijn en verbroedering. Het komt daarom dikwijls voor dat de groenten en fruit die zelf worden geoogst, samen met de tuinders uit de buurt worden opgegeten! Maak lekkere spiezen van diverse groenten en maak er een barbecue feestje van. Gezelligheid kent geen tijd.
Wellicht is de groep waarmee je tuiniert zo hecht geworden, dat je tezamen wilt investeren in de tuin. Plaats een kas voor een extra goede omgeving voor je groenten en fruit, of kijk naar een tuinset aanbieding om een lekker zitje in de tuin te creëren. Een fijne plek om even aan te zitten tussen het harde werken door.
Er zijn ook (deels) vrij toegankelijke buurttuinen te vinden. Vraag bij de gemeente na welke tuinen dit zijn in jouw stad of dorp. Vaak staan hier een aantal fruitsoorten en je vindt er veel plukbloemen terug. Ideaal om je eigen plukboeket samen te stellen. Een prachtig veldboeket, helemaal van deze tijd.
Ben je nu enthousiast geworden over dit welbekende fenomeen? Ga eens op zoek naar een buurttuin en laat je informeren naar de mogelijkheden! Veel tuinplezier gewenst!