Health

Hardlopen: zo doe je het veilig

Hardlopen is een makkelijke sport die voor veel mensen een belangrijke manier van lichaamsbeweging is. Daarom is het cruciaal dat je weet hoe je veilig en gezond kan hardlopen zonder eventueel een blessure op te lopen of een gevaar te vormen in het verkeer. Dan kan je verantwoord je favoriete sport beoefenen.

Hardlopen in het verkeer

Loop aan de kant van de weg waar je tegen het verkeer in loopt. Op deze manier zie je makkelijker wie er op je af komt en kan je daarop anticiperen. Vooral bij bochten kijk je best even extra uit. Hoewel het heel verleidelijk is laat je je oortjes met muziek beter thuis. Daardoor kan je immers minder horen en dit is gevaarlijk, omdat het verkeer je op die manier kan overvallen. Waar het druk is ben je best extra alert. Als het nodig is loop je op het voetpad of zelfs in de berm, waar dit veilig een mogelijkheid is natuurlijk. Ga je hardlopen in het donker? Dan moet je hier ook op inspelen. Draag lichtgekleurde kledij en eventueel ook fluorescerende accessoires of een fluor vestje. Vooral in de winter is dit belangrijk.

Hardlopen op een gezonde manier

Voornamelijk voor beginners is het doorslaggevend dat je het hardlopen op een gezonde manier doet. Je kan niet zomaar wat beginnen te lopen, want dan loop je risico op een achillespeesblessure. Om dit te voorkomen is het van groot belang dat je het hardlopen langzaam aan opbouwt. Loop steeds een stukje verder en bouw langzaam op om zo de gewilde afstand te bereiken. begin elke hardloopsessie met een goede warming-up en wat stretchen. Ook na je tocht kan het stretchen helpen om pijnlijke spieren achteraf te vermijden. Als je net hebt gegeten, wacht je beter een uur voordat je gaat hardlopen.

De juiste schoenen om beter te kunnen lopen

De juiste sportschoenen zijn ook van essentieel belang als je goed wil kunnen hardlopen. Koop echte sportschoenen die de inspanning van het hardlopen kunnen weerstaan. Eventueel kun je speciale steunzolen kopen die het lopen nog meer vergemakkelijken. Zo voorkom je ook dat je met vervelende blaren komt te zitten. Let ook op een stevige hiel, dit is namelijk het lichaamsdeel waar de meeste druk op komt te staan tijdens het hardlopen, en ook dat er geen vervelende stiksels of naden door de schoen lopen. Deze voel je misschien niet tijdens het stappen, maar bij het lopen kunnen ze erg pijnlijk worden.

 

Reacties uitgeschakeld voor Hardlopen: zo doe je het veilig