Travel

Heerlijke Aperol Spritz’ drinken in Italië

Wanneer je op vakantie bent geweest en je zit vervolgens thuis op de bank, zal je vaak terugdenken aan het Italiaanse terrasje waar zat met een heerlijk aperitiefje. Dat gevoel krijg je ook wanneer je op een Nederlands terrasje zit en geniet van een heerlijk Italiaans aperitiefje bijvoorbeeld het Italiaanse Aperol Spritz. Wanneer je aan je aperitiefje nipt, krijg je dan weer dat intens gelukkige gevoel. Het drinken van een aperitiefje zoals dat in Italië wordt gedaan, missen we nog in Nederland. Toch kan dat snel veranderen. We drinken wel tijdens een maaltijd, maar gebruik maken van een aperitiefje doen we bijna niet. Toch wint een aperitiefje in Nederland ook steeds meer terrein. In Nederland dronk bijna niemand een paar jaar geleden de Italiaanse Prosecco. Ook deze mousserende Italiaanse wijn begint steeds meer terrein te winnen. Dat gebeurt ook met de Aperol Spritz.

De kleur van Aperol
Oorspronkelijk werd het geproduceerd door de distilleerderij Barbieri uit Padua. Nu wordt het geproduceerd door Campari. Aperol wordt gemaakt van gentiaan, bittere sinaasappel, rabarber en kina. Het alcoholpercentage van Aperol ligt rond de 11%. De Aperol is donkerder en roder van kleur dan Campari. De Aperol werd voor het eerst geproduceerd tijdens de Oosterijkse bezetting van het noordoosten van Italië. Het waren de Oosterijkers die de lokale wijnen als drank veel te sterk vonden om zo te kunnen drinken. Men bestelde er sodawater bij waardoor de wijn milder van smaak werd. Dit noemde men het injecteren van de wijn (spritzen). De lokale bevolking was hier niet zo blij mee. Ze probeerden weer de wijn in ere te herstellen. Zij voegden er typische Hapsburger stoffen bij.

Zelf maken
Een Spritz Aperol is een lekker fris aperitiefje uit de Veneto dat je gemakkelijk zelf kunt maken. Er bestaan vele mogelijkheden om een Spritz Aperol te maken. De ingrediënten zijn over het algemeen droge witte wijn (prosecco of spumantel) en bronwater. Over het algemeen bestaat de drank uit 40% witte wijn, 30% bronwater en 30% aperitief. De Aperitief wordt naar smaak toegevoegd. Het alcoholpercentage mag nooit meer dan 15% zijn. Met wat ijsblokjes in het glas doe je er wat Aperol bij daarna de prosecco en het spuitwater in de gewenste verhoudingen. De smaak is heerlijk verfrissend zoet-zuur.

Reacties uitgeschakeld voor Heerlijke Aperol Spritz’ drinken in Italië