Heerlijke Aperol Spritz’ drinken in Italië
De kleur van Aperol
Oorspronkelijk werd het geproduceerd door de distilleerderij Barbieri uit Padua. Nu wordt het geproduceerd door Campari. Aperol wordt gemaakt van gentiaan, bittere sinaasappel, rabarber en kina. Het alcoholpercentage van Aperol ligt rond de 11%. De Aperol is donkerder en roder van kleur dan Campari. De Aperol werd voor het eerst geproduceerd tijdens de Oosterijkse bezetting van het noordoosten van Italië. Het waren de Oosterijkers die de lokale wijnen als drank veel te sterk vonden om zo te kunnen drinken. Men bestelde er sodawater bij waardoor de wijn milder van smaak werd. Dit noemde men het injecteren van de wijn (spritzen). De lokale bevolking was hier niet zo blij mee. Ze probeerden weer de wijn in ere te herstellen. Zij voegden er typische Hapsburger stoffen bij.
Zelf maken
Een Spritz Aperol is een lekker fris aperitiefje uit de Veneto dat je gemakkelijk zelf kunt maken. Er bestaan vele mogelijkheden om een Spritz Aperol te maken. De ingrediënten zijn over het algemeen droge witte wijn (prosecco of spumantel) en bronwater. Over het algemeen bestaat de drank uit 40% witte wijn, 30% bronwater en 30% aperitief. De Aperitief wordt naar smaak toegevoegd. Het alcoholpercentage mag nooit meer dan 15% zijn. Met wat ijsblokjes in het glas doe je er wat Aperol bij daarna de prosecco en het spuitwater in de gewenste verhoudingen. De smaak is heerlijk verfrissend zoet-zuur.