wat te doen tegen herfstdip
Health

Herfstdip? Maak kennis met vitamine D!

Heb je een herfstdip? Dat is niet zo vreemd. In de zomer ga je graag naar buiten, even genieten van een leuke wandeling of van een lekker drankje op het terras. In de herfst heb je meer de neiging om gezellig binnen te zitten. Hierdoor word je minder blootgesteld aan zonlicht, wat een negatieve invloed kan hebben op het vitamine D gehalte in je lichaam. Waarom is vitamine D belangrijk? Hoe kan je ook in de herfst zorgen dat je er genoeg van opneemt? In deze blogpost kom je alles te weten over super vitamine D!

Wat is vitamine D?

Vitamine D verschilt van vele andere vitamines, aangezien je lichaam de meeste opneemt door bepaalde voedingsmiddelen te consumeren. Deze vitamine is een van de weinige stoffen die je lichaam zelf kan aanmaken, omdat je huid zonnestralen omzet in deze belangrijke vitamine. 

Vitamine D behoort ook tot de groep van vetoplosbare vitamines, net zoals vitamine A, E en K. Deze vitamines blijven langer actief in het lichaam omdat ze vooral in het lichaamsvet zijn opgeslagen en nauwelijks uitgescheiden worden. Verder kan je vitamine D ook opsplitsen in twee soorten die je lichaam nodig heeft: vitamine D2 (ergocalciferol) die je vooral terugvindt in planten, en vitamine D3 (cholecalciferol) die je voornamelijk in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong vindt.

vitamine D tegen Herfstdip

Waarom is vitamine D belangrijk?

Deze vitamine is verantwoordelijk voor het regelen van het calciumgehalte in het bloed. Daarnaast biedt ze ondersteuning bij de vorming van je botten, tanden en kraakbeen. Ook draagt deze vitamine bij aan een normale celdeling en zou ze een effect hebben op de spieren, zenuwen en het immuunsysteem.

Hoe kan je vitamine D opnemen? 

Allereerst is zonlicht een heel belangrijke factor voor het opnemen van vitamine D. Jammer genoeg komt de zon tijdens de herfst niet zo dikwijls tevoorschijn. Gelukkig is het ook mogelijk om deze vitamines op te nemen via verschillende voedingsmiddelen en voedingssupplementen. 

Je vindt vitamine D in orgaanvlees (bv. lever) en vette vis. Daarnaast kan je het ook terugvinden in eieren, boter, champignons en avocado’s. Kleine hoeveelheden vitamine D kan je ook via melk en zuivelproducten opnemen, aangezien het er altijd een beetje aan wordt toegevoegd.

herfstdip

Wat doet vitamine D tekort met je?

Je kunt een vitamine D tekort op verschillende manieren herkennen:

– Vermoeidheid.
– Haaruitval.
– Lusteloosheid.
– Slapeloosheid.
– Hoofdpijn.
– Depressieve stemmingen.
– Concentratieproblemen.
– Gevoeligheid voor infecties.
– Spier-, gewrichts- en rugpijn.

In het najaar link je deze symptomen sneller aan de temperatuursverandering en het sombere weer, dan aan een vitamine D tekort. Je kunt zeker een herfstdip hebben, maar wellicht heeft het vitamine D tekort ook iets te maken met je sombere stemming. Merk je bovenstaande symptomen op? Dan ga je best eens langs bij je huisarts voor een bloedafname. Het is belangrijk om een tekort te laten behandelen. Langdurige tekorten aan deze vitamine kunnen immers leiden tot ernstige ziektes zoals een verlaagd immuunsysteem, problemen met het zenuwstelsel, of hart- en vaatziektes.

Hoe vitamine D verhogen?

Heb je een vitamine D tekort? Dan onderneem je het best zo snel mogelijk actie. Zoals hierboven vermeld, kan je vitamine D opnemen via zonlicht. Ga dagelijks eens buiten wandelen om genoeg zonnestralen op te vangen. Iedere dag tien minuutjes wandelen zou al genoeg moeten zijn om je lichaam een vitamine D boost te geven. 

Herfstdip Maak kennis met vitamine D

Pas ook je voeding aan. Probeer zo gezond mogelijk te eten en neem eventueel voedingssupplementen die rijk zijn aan vitamine D. Zeker als je te weinig buiten komt en hierdoor kampt met een tekort, is het aangeraden om een voedingssupplement in te nemen. Tegenwoordig is er een ruime keuze aan vitamine D supplementen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Ze zijn verkrijgbaar als capsules of tabletten, maar ook in de vorm van druppels. 

Je leest het: deze supervitamine heeft ontzettend veel voordelen. Zorg er dus voor dat je er genoeg van inneemt. Zo kom jij ook gezond en fris het najaar door!

Davitamon Vitamine D
Davitamon Vitamine D
Vitamine d3 1000
Vitamine d3 1000
Vitamine D3 1000IE
Vitamine D3 1000IE
Svensson Vitamine D
Svensson Vitamine D
Vitamine d3 400
Vitamine d3 400
ALVITYL Spray Vitamine D
ALVITYL Spray Vitamine D
Reacties uitgeschakeld voor Herfstdip? Maak kennis met vitamine D!