beste speelgoed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek
Tips

Het beste speelgoed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek

Fijne motoriek is een belangrijk ontwikkelingsgebied voor kinderen van 2 jaar en jonger en speelgoed is een geweldige manier om een kind te helpen deze vaardigheden onder de knie te krijgen. Het beste speelgoed voor de ontwikkeling van fijne motoriek is geschikt voor de leeftijd, veilig en heeft verschillende functies om ze te helpen leren knijpen, trekken, draaien en meer. 

Aangezien jonge baby’s waarschijnlijk speelgoed in hun mond stoppen, is het belangrijk om speelgoed te vinden met gladde randen en zonder kleine onderdelen die verstikkingsgevaar kunnen opleveren. Andere belangrijke kenmerken om rekening mee te houden zijn onder meer duurzaamheid en schoonmaakgemak. Je kunt ook speelgoed vinden waarmee ze tijdens het groeien kleuren, cijfers, vormen en andere concepten kunnen leren. Met deze kenmerken in gedachten hebben we onderzoek gedaan naar populair speelgoed. Dit is het beste speelgoed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek dat momenteel op de markt is.

Het beste speelgoed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek

Baby’s maken in hun eerste levensjaar enorme ontwikkelingsstappen. Binnen het eerste jaar leren ze hun hoofd op te tillen, alleen te zitten, om te rollen, te kruipen en op te staan. Als ouders besteden we veel aandacht aan de genoemde mijlpalen in de grove motoriek, maar het is ook erg belangrijk om aandacht te besteden aan de fijne motoriek. 

Wat is fijne motoriek en waarom is het belangrijk?

Fijne motoriek zijn bewegingen waarbij kleinere spiergroepen betrokken zijn, zoals die in de hand en pols, maar ook voeten en tenen. Enkele voorbeelden van vroege fijne motoriek zijn acties zoals grijpen, vasthouden, drukken en het gebruik van een tanggreep. Fijne motoriek is essentieel voor alledaagse activiteiten zoals aankleden, gebruiksvoorwerpen gebruiken om te eten, schoenveters strikken, knippen met een schaar, schrijven en tekenen en het omslaan van de pagina’s van een boek.

Welk babyspeelgoed kun je kiezen om te helpen met fijne motoriek? 

In deze blog zullen we onderzoeken wat je kunt doen om de fijne motoriek van jouw baby te ontwikkelen, wat leidt tot een betere oog-handcoördinatie en vinger controle. Kinderen leren het beste door te spelen en de fijne motoriek van jouw kind zal zich ontwikkelen door dagelijkse activiteiten met grijpen en vasthouden. Speelgoed kan een geweldige manier zijn om het opbouwen van vaardigheden aan te moedigen en tegelijkertijd plezier te hebben. Tijdens het eerste jaar van de baby (en daarna) kun je speelgoed integreren dat spel stimuleert en aanmoedigt om de ontwikkeling van fijne motoriek te bevorderen. Op deze manier help je hun spier- en sensorische ontwikkeling en hun zelfvertrouwen en vermogen om zelfstandig te spelen en activiteiten te ondernemen. 

Het beste speelgoed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek

Speelgoed stapelen ter bevordering van de fijne motoriek

Het stapelen van speelgoed is goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek van het kind. Door voorwerpen op te pakken en neer te zetten, worden de handspieren en spier controle van het kind getraind. Maar stapelen verbetert niet alleen de fijne motoriek van kinderen, maar ontwikkelt ook een betere oog-handcoördinatie en dieptewaarneming en leert kinderen ruimtelijke waarneming (zoals onder en op). Ook helpen ze kinderen met de wetten van de natuurkunde, zoals zwaartekracht en balans. Over het algemeen zijn ze een geweldig leermiddel. 

Little Dutch - Flowers & Butterflies
Little Dutch – Flowers & Butterflies
Balancerende blokjes - Stapel- en balansspel
Balancerende blokjes – Stapel- en balansspel

Schakelkettingen voor het oefenen van de fijne motoriek bij jonge kinderen

Schakelkettingen zijn zowel praktisch als erg leuk voor kleine kinderen. De lussen aan kettingen koppelen in en uit elkaar en vereist zowel spierkracht als oog-handcoördinatie. 

Helpende handjes fijne motoriek klassenset
Het beste speelgoed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek: Helpende handjes fijne motoriek klassenset

Het beste speelgoed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek: badspeelgoed om mee te spelen 

Badspeelgoed hoeft niet geavanceerd te zijn om je baby zijn fijne motoriek en oog-handcoördinatie te leren en te oefenen. Kleine kopjes zijn geweldig om te oefenen met vullen, schenken en afmeten… om ze kennis te laten maken met concepten als minder en meer. Kies kopjes met kleine gaatjes, omdat ze een leuk douche-effect creëren waarbij het water met verschillende snelheden naar buiten stroomt. 

Playgro Badgeschenkset
Playgro Badgeschenkset

Zandspeelgoed voor de fijne motoriek

Net als spelen in bad, is spelen in het zand zowel erg leuk als ontwikkelend. Het hanteren van kleine schepjes, het vullen en legen van een emmer traint de fijne motoriek en oog-handcoördinatie en geeft kinderen inzicht in volume en capaciteit. Verder is spelen met zand ook geweldig voor het verkennen van de zintuiglijke ontwikkeling en het vergroten van hun tastzin (het gevoel van aanraking, druk en temperatuur van het kind). 

Zandspeelgoed - Geschikt Voor bad
Zandspeelgoed – geschikt voor bad
Emmerset
Emmerset

Rammelaars

Een rammelaar is vaak het eerste speeltje dat een baby krijgt. Om de rammelaar vast te kunnen houden, moet het kind zijn grijpreflex ontwikkelen. Naarmate hun fijne motoriek zich ontwikkelt, leren ze de rammelaar vast te houden en te schudden, waardoor ze leren over beweging en geluiden (als de rammelaar een bel of een ander soort geluid heeft).

KidsMe Zachte Siliconen Rammelaar
KidsMe Zachte Siliconen Rammelaar
Sophie de giraf
Sophie de giraf
Regenrammelaar Flowers & Butterflies
Regenrammelaar Flowers & Butterflies

Onze top 4 beste speelgoed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek:

De TOOMIES Peryns Shower & Scrub kenmerken Peryn die, na een lange dag ijs maken, niets liever doet dan een lang bad en een verfrissende douche! Gebruik de shampoofles om water + bubbelbad in te gieten en aan het handvat te trekken om hem te wassen. Giet gewoon water in, trek aan de hendel en de douche spoelt Pedro in het bad. Als Peryn klaar is, draai je aan het zijwiel en klap hem uit en in het bad!

Tomy TOOMIES Peryns Douche & Scrub
Tomy TOOMIES Peryns Douche & Scrub
Playskool Wiebel-lieveheersbeestje
Playskool Wiebel-lieveheersbeestje

Laat jouw baby lekker spelen en ontdekken met het Playskool lieveheersbeestje . Het wiebel lieveheersbeestje stimuleert motorische ontwikkeling bij baby’s vanaf 3 maanden. De wiebelkat kan gemakkelijk blijven staan en bevat geen kleine onderdelen. 

Fijne Motoriek Egel
Fijne Motoriek Egel

Er zijn veel manieren om te leren met dit ene speeltje. De kleine egel heeft 12 kleurrijke stekels die precies goed gevormd zijn, zodat kleine handjes ze gemakkelijk kunnen vasthouden en eruit kunnen trekken en voorzichtig terug in het lege gat kunnen stoppen. Je kind zal niet alleen die kleine bewegingen echt onder de knie krijgen, maar ze kunnen ook leren hoe ze kleuren moeten sorteren, tellen en patronen kunnen maken met behulp van de spikes.

GJC68 Laugh & Learn Count & Rumble Piggy Bank
GJC68 Laugh & Learn Count & Rumble Piggy Bank

Peuters tussen de 6 en 36 maanden oud kunnen genieten van en leren van deze speelgoed spaarpot. Het heeft drie leerinstellingen op basis van leeftijd die zaken als cijfers, kleuren, spraak en dierengeluiden leren. Terwijl peuters grote munten pakken en ze door de kleine gleuf op de rug van het varkentje duwen, gebruiken ze hun focus, concentratie en fijne motoriek. Er is ook een klep aan de zijkant van het varkentje die naar beneden moet worden getrokken om toegang te krijgen tot de munten die door de gleuf zijn gegaan, en wanneer de knop op de neus van het varken wordt ingedrukt, zal het liedjes zingen en praten.

Reacties uitgeschakeld voor Het beste speelgoed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek