Het beste speelgoed voor zelfstandig spelen
Tips

Het beste speelgoed voor zelfstandig spelen

Wanneer kinderen onafhankelijk spelen, vermaken en inspireren ze zichzelf, allemaal zonder de begeleiding van een ouder of leeftijdsgenoot. Dit soort speeltijd is niet alleen een adempauze voor ouders, maar het is een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van kleintjes. Onafhankelijk spelen moedigt kinderen aan om keuzevrijheid te hebben of de leiding te nemen over hun omgeving en interactie ermee en dus is het belangrijk om te kijken naar het beste speelgoed voor zelfstandig spelen.

Zelfstandig spelen geeft kinderen de ruimte om te experimenteren en zich de ervaring eigen te maken. De beste manier om onafhankelijk spel aan te moedigen is om kinderen tijd en ruimte te geven zich met hun omgeving bezig te houden zonder tussenbeide te komen of ze naar een bepaald doel te leiden. Laat ze ontdekken, geef ze speelgoed met een open einde, probeer ze niet te onderbreken als ze in de flow van het spel zitten en vertrouw erop dat ze weten wat ze moeten doen. We hebben daarom gekeken naar het beste speelgoed voor zelfstandig spelen, wat je onderaan deze blog vindt.

Als je wilt dat je kleintjes steeds meer zelfstandig gaan spelen, heb je speelgoed nodig dat geschikt is voor de leeftijd. Deze zijn geschikt voor de ontwikkeling en leuk. Zelfstandig spelen voor peuters en kleuters is een groot onderdeel van een goed dagritme. Het geeft jouw kind overdag de ruimte om oorzaak en gevolg te leren, wat tijd alleen te hebben en buiten de normaal stimulerende omgeving van het ouderlijk huis te zijn. Het kan in het begin een uitdaging zijn als jouw kinderen niet weten hoe ze alleen moeten spelen, maar je kunt het ze stap voor stap leren. 

Het beste speelgoed voor zelfstandig spelen voor baby’s

Hoewel deze lijst op geen enkele manier volledig is, helpt het je op weg terwijl je nadenkt over speelgoed dat jouw kinderen leuk zullen vinden. Speelgoed voor baby’s dat geschikt is voor de leeftijd is geweldig om mee te spelen. Voor baby’s is onafhankelijk spelen meestal een vrij korte aangelegenheid, en je begeleidt ze grotendeels. Dit leert je kleintje tevreden en gefocust te zijn. Geef niet meer dan een paar speeltjes en speel tegelijk, zodat ze niet in de verleiding komen om telkens ander speelgoed te pakken.

Het beste speelgoed voor zelfstandig spelen voor peuters

Peuters hebben veel meer variatie in speelgoed dat geschikt is voor hun leeftijd omdat ze ouder zijn. Sommige oudere peuters gebruiken hun fantasie zelfs al. De beste soorten speelgoed voor peuters zijn speelgoed met een open einde dat de fantasie aanmoedigt. Elektronisch speelgoed wordt niet aanbevolen voor kinderen van deze leeftijd, het punt van onafhankelijk spelen is om de verbeelding te stimuleren. Bovendien past zelfstandig spelen perfect in de dagelijkse routine van een peuter. 

Het beste speelgoed voor zelfstandig spelen voor kleuters

Zelfstandig spelen moet een integraal onderdeel zijn van de dagelijkse routine van een kleuter. Ze zullen op deze leeftijd waarschijnlijk vrij lang achter elkaar kunnen spelen. Vooral als je je kinderen niet naar de kleuterschool stuurt, heb je lange dagen om te vullen. Kleuters hebben speelgoed nodig dat geschikt is voor hun leeftijd om echt fantasierijk te kunnen spelen. Het zal hen naar andere plaatsen in hun hoofd brengen. 

Als jouw kind ouder is en waarschijnlijk al op school zit, kan het moeilijker zijn om zelfstandig te spelen . Aan het begin van de dag hebben ze hun ochtend routine op school en later hun routine na school. Later, na het huiswerk, kan het een goed moment zijn om zelfstandig te spelen, zodat ze kunnen bijkomen van een lange dag. Dit speelgoed helpt je kleintjes dus bij hun ontwikkeling. 

beste speelgoed voor zelfstandig spelen

Waarom is onafhankelijk spelen belangrijk?

Kinderen hebben dit soort spel nodig voor hun ontwikkeling. Hoewel ze niet zullen sterven door gebrek eraan, stimuleert spel allerlei soorten ontwikkeling in de kindertijd en het belang ervan kan niet over het hoofd worden gezien of worden overschat. Er is een reden waarom onderwijsdeskundigen, kinderartsen en wetenschappers pleiten voor zelfstandig spelen: het is de ruggengraat van de ontwikkeling van kinderen. Veel vaardigheden die kinderen ontwikkelen, worden het best geleerd tijdens het spelen, alleen geleerd tijdens het spelen of dramatisch verbeterd tijdens het spelen. 

Het zou onnoemelijke hoeveelheden stress, druk en angst toevoegen om al je dagelijkse taken te volbrengen terwijl de kinderen slapen. In plaats daarvan is het juist fijn als een groot deel van die klusjes worden gedaan terwijl ze spelen. Kinderen die onafhankelijke spelvaardigheden hebben, kunnen dus van cruciaal belang zijn. Als jouw kind niet wil spelen zonder jouw volledige betrokkenheid of als je merkt dat je je baan opoffert om de spelbegeleider van jouw kind te zijn. Voor we naar het beste speelgoed om onafhankelijk te spelen kijken, zijn hier onze beproefde tips om onafhankelijk spelen bij jou thuis te helpen ontwikkelen. 

Maak een spel routine

Kinderen houden van routines, ze floreren erin. Hoewel we snel tijd inplannen voor clubs, lessen, sport en allerlei andere activiteiten, plannen we vaak geen tijd in om te spelen. Overweeg dit: wanneer de speeltijd willekeurig is, voor verschillende tijdsperioden, en meestal wanneer een ouder gefrustreerd is en zegt “ga gewoon spelen” maakt dit het spelen niet uitnodigend of iets dat de moeite waard is om tijd in te investeren. Maar als spelen wordt gewaardeerd en ruimte krijgt in het dagelijkse leven, wordt het iets waarop kinderen kunnen rekenen en ontwikkelen de vaardigheden zich. 

Als we tijd vrijmaken om te spelen en er een waardevol onderdeel van de dag van maken, dan heeft het spel een grotere kans van slagen. Kijk naar je dagelijkse schema en vind een plek waar spelen routinematig zou kunnen passen. Bijvoorbeeld na het ontbijt. Zeg morgen tegen je kind: “Na het ontbijt is elke dag jouw speeltijd. Ik zal bezig zijn terwijl je speelt. Daarna kunnen we samen iets gaan doen.” 

Kleine doelen

Kinderen moeten deze vaardigheid trainen en onmiddellijk succes zien. Bouw in een paar dagen de hoeveelheid tijd op die jouw kind zelfstandig speelt: uithoudingsvermogen is alles. En we moeten niet vergeten wat spel voortbrengt: ze zullen langer en beter spelen naarmate ze meer en meer de kans krijgen. Stel een timer in voor 5 minuten alleen spelen. Laat jouw kind weten dat je het druk zult hebben en niet kunt spelen. Als de tijd om is, houd je je aan je woord. Ze zijn misschien klaar om opnieuw contact met je te maken of om alleen te blijven spelen. Dat moet je op dat moment beoordelen. 

Onderbreek het zelfstandige spel niet!

Ik herhaal: onderbreek het spel niet Als je merkt dat je kind aan het spelen is of dat het prima alleen gaat zonder jou, onderbreek ze dan niet. Het is zo gemakkelijk om kinderen te zien spelen en ze te laten weten dat we ze zien, hoe goed ze het doen of ze te vragen naar hun spel. Doe dit niet. Het breekt hun concentratie en het is alsof ze midden in een zin worden onderbroken. Denk eens aan hoeveel we er een hekel aan hebben om onderbroken te worden… kinderen voelen hetzelfde als hun spel wordt onderbroken. Wacht tot het spel voorbij is om met ze te praten. Dat is het juiste moment om ze te laten weten wat je hebt gezien, je vragen te stellen, hun spel te complimenteren, enz. Speel uithoudingsvermogen kun je het beste opbouwen zonder tussenkomst, dus vermijd de storende valkuil en laat spelende kinderen spelen.

Top 3 beste speelgoed voor zelfstandig spelen

LEGO Creatieve Grote Opbergdoos
LEGO Creatieve Grote Opbergdoos

Lego is een tijdloze klassieker en deze grote doos voldoet aan alle eisen die wij aanbevelen op het gebied van onafhankelijk speelgoed. In plaats van een moeilijke handleiding (wat zowel beperkend als frustrerend kan zijn), moedigt deze doos kinderen aan om hun eigen creaties te bouwen, volledig met behulp van 33 verschillende gekleurde stenen, plus speelgoed ramen, deuren, wielen en meer. Bonus: de doos dient als zijn eigen opbergbox.

Stomp Rocket buitenspeelgoed
Stomp Rocket buitenspeelgoed

Dit betaalbare, lichtgewicht speelgoed is perfect buitenplezier voor kinderen van verschillende leeftijden. Ze rennen, springen en stampen vervolgens op deze raketten om ze tot 20 verdiepingen hoog te lanceren (volgens de verpakking, maar zo hoog zal deze raket niet komen). Ze hebben geen batterijen of lastige montage nodig. Elke kit bevat een stamper en raketten met schuimpunt.

Houten Keuken Speelgoed
Houten Keuken Speelgoed

Een speelkeuken is een eeuwige favoriet voor kinderen, met eindeloze mogelijkheden voor de fantasie. Deze houten versie bevat een oven, fornuis, magnetron, gootsteen, koelkast, vriezer en zelfs een speelversie van een ijsdispenser. In deze set draaien de wijzerplaten echt en draait de magnetron plaat echt. Het bevat ook een checklist voor boodschappen, verplaatsbare haken en deuren die open en dicht kunnen.

Reacties uitgeschakeld voor Het beste speelgoed voor zelfstandig spelen