verbouwing financieren
Living

Het financieren van een verbouwing

Een verbouwing verhoogt het woongenot en zorgt voor een betere waarde van de woning. Vooral voor woningeigenaren is dit erg interessant. Aan de andere kant kost een verbouwing altijd geld, zelfs wanneer je alles zelf doet. Het financieren van een verbouwing kan wat kopzorgen met zich meebrengen. Gelukkig is voor alles een oplossing, daarom laten we je zien wat de beste financiering is.

Totale kosten van de verbouwing uitrekenen

Of je nu geld spaart, een lening afsluit of op een andere manier aan het geld komt: je moet weten wat alles kost. Plan de verbouwing daarom zorgvuldig in. Vraag vooraf offertes en houd rekening met onverwachte kosten. Er kan tijdens de verbouwing altijd iets misgaan of de plannen veranderen.

Heb je alle kosten op een rij? Mooi, dan wordt het nu tijd om te kijken hoe je aan dit geld komt.

Hypotheek verhogen

Voor woningeigenaren is er de optie tot het verhogen van de hypotheek. Dit is mogelijk wanneer de woning overwaarde heeft. Heb je bij het afsluiten van de hypotheek voor een hoger bedrag bij de notaris ingeschreven? Dan betaal je bij het verhogen van de hypotheek geen extra notariskosten. Wanneer je dit niet hebt gedaan dan moet je rekening houden met deze extra kosten.

De hypotheek verhogen is geschikt voor het verbouwen van de woning. Bewaar alle bonnetjes goed, deze heb je mogelijk later nog nodig. Wanneer je kiest voor het ophogen van de hypotheek betaal je naar verhouding de laagste rente.

Een lening afsluiten

Een andere optie is het afsluiten van een lening, bij voorkeur een persoonlijke lening. Geld lenen kost geld, maar wanneer je voor de persoonlijke lening kiest weet je zeker dat de rente lager ligt dan bij het doorlopend krediet.

Een lening afsluiten is geschikt voor mensen die hun hypotheek niet kunnen verhogen. Bijvoorbeeld omdat de woningwaarde lager is dan de openstaande hypotheek. Maar het kan ook dat de hypotheek verhogen te veel extra kosten met zich meebrengt. Bijna iedereen met een vast inkomen kan geld lenen. De hoogte van de lening is afhankelijk van zaken als inkomen, woonlasten en of er nog andere leningen lopen.

Voordeel van een lening afsluiten is dat je het geld aan verschillende zaken kunt besteden. Je hoeft hier geen verantwoording voor af te leggen. Denk maar aan het verbouwen van de woning, maar bijvoorbeeld ook gevelreiniging of aanschaf van een nieuwe auto.

Sparen voordat je aan verbouwen begint

Sparen voor een verbouwing is alleen weggelegd voor mensen met een lange adem. Het duurt namelijk jaren voordat je het benodigde geld bij elkaar hebt gespaard. Bovendien is er altijd de verleiding om het gespaarde geld voortijdig uit te geven. Aan de andere kant is sparen de goedkoopste optie, je hoeft namelijk niks (met rente) terug te betalen.

Aanvragen lening, hoe werkt dat?

Ga je voor het aanvragen van een lening? Er zijn verschillende aanbieders, het is altijd goed om meerdere met elkaar te vergelijken. Dit doe je gewoon online, wel zo makkelijk. Vraag meerdere offertes aan en bekijk wat de beste lening is. Let hierbij goed op zaken als rente, looptijd en voorwaarden.

De persoonlijke lening is interessant, vooral vanwege de lagere rente en omdat zowel de rente als looptijd vaststaan. Het doorlopend krediet is bedoeld wanneer je vaker geld nodig hebt. Denk maar aan een verbouwing, volgend jaar een nieuw interieur en over vier jaar een nieuwe auto. De rente van het doorlopend krediet ligt wel wat hoger en staat niet vast. De maandtermijnen blijven wel gelijk.

Let erop dat je tussendoor altijd boetevrij mag aflossen. Bij de juiste aanbieder kan dit probleemloos en is ook zeker aan te raden. Hiermee breng je namelijk het gehele leenbedrag omlaag, dit scheelt weer in de kosten.

Reacties uitgeschakeld voor Het financieren van een verbouwing