Hier moet je aan denken als je je badkamer gaat aanpassen naar een senioren badkamer
De meeste mensen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Een groot obstakel daarbij kan de badkamer zijn. Als je namelijk slecht ter been bent kan die badkamer voor allerlei problemen zorgen. Het kan er glad zijn en je kunt te maken hebben met hoge opstappen zoals drempels of de instap in bad. Een badkamer kan daarom het beste gelijkvloers zijn en voorzien van een antislip op de vloer. Daarnaast moet alles binnen handbereik zijn en zul je waarschijnlijk hulpmiddelen moeten gaan gebruiken.Zo zijn er douchekrukken te koop waar je tijdens het douchen op kunt zitten. Door dit soort hulpmiddelen in te zetten, kun je langer thuis blijven wonen.
Geregeld hoor of lees je over situaties waarbij iemand die slecht ter been is, in de badkamer ten val is gekomen en daar heeft moeten wachten op hulp. Een verschrikkelijke situatie met alle gevolgen van dien zoals bijvoorbeeld een gebroken heup. Dit soort situaties dienen ten alle tijden dient te worden voorkomen, en vaak ook makkelijk te voorkomen is met wat simpele aanpassingen.
Bewustwording, kennis en toepassing
Voor dergelijke aanpassingen zijn 3 dingen erg belangrijk: bewustwording, kennis en toepassing. Met het eerste punt bedoelen we dat ouderen actiever begeleid moeten gaan worden zodat zij zelf maatregelen gaan treffen. Hierbij is vaak wel een helpende hand bij nodig, dit kan professioneel of relationeel dus door een familielid of bekende, die helpt om van de badkamer een senioren badkamer te maken.
Voorbereid op de toekomst
Met een senioren badkamer ben je voorbereid op de toekomst. Wanneer je wat ouder wordt ben je namelijk in veel gevallen niet meer zo stabiel. Een normale badkamer zonder hulpmiddelen is dan niet verstandig. Een senioren badkamer is een badkamer met goede hulpmiddelen, denk daarbij handgrepen, een aangepast toilet, aangepaste wastafel, een brede doorgang zonder drempels en hulpmiddelen zoals het hierboven genoemde douchekrukje.
De gemiddelde afmetingen in een dergelijke seniorenbadkamer zijn vaak kleiner. De minimale afmeting voor een veilige senioren badkamer is 2 bij 2 vierkante meter. Vanaf die grootte kun je een volledig veilige en zelfredzame badkamer garanderen.
Een senioren badkamer kan nog steeds mooi zijn
Een grote fout die gemaakt wordt is dat een senioren badkamer vaak wordt geassocieerd met een saaie, functionele badkamer. Dit is tegenwoordig echter niet meer het geval. Natuurlijk is een veilige badkamer prioriteit nummer één, maar dit hoeft niet te betekenen dat dit geen wellness badkamer met alle luxe en comfort kan uitstralen. Een badkamer voor mensen die slecht ter been zijn bestaat meestal uit een zorg wastafel, een zorgtoilet, een douche met beugels en het liefst met douchestoel of douchezitje.
Wanneer een senioren badkamer van je badkamer maken?
Wanneer je een senioren badkamer plaatst is natuurlijk helemaal aan jezelf. Maar let op: het is erg verstandig om hierover na te denken voordat de persoon in kwestie het daadwerkelijk nodig heeft. Want wanneer je de badkamer nog geschikt moet maken voor senioren als diegene daar al behoefte aan heeft, ben je eigenlijk al te laat. Het toegankelijk maken van een badkamer voor senioren kost veel tijd. Het is dus zeer belangrijk dat je op het juiste moment alles al klaar hebt. Daarnaast is het een groot voordeel als je nog mobiel bent om aan een badkamer te wennen. Als je dan niet meer zo mobiel bent, weet je hoe alles werkt en zul je makkelijker zelfstandig kunnen blijven wonen.