hoe belangrijk ventilatie in huis is
Health,  Living

Hoe belangrijk ventilatie in huis is!

Thuis je woning grondig en regelmatig ventileren is om meerdere redenen van groot belang. De woning blijft er fris van, terwijl ook de lucht in huis goed schoongemaakt wordt. Het luchtklimaat in huis op een gezond niveau houden door t e ventileren kan op meerdere manieren, zoals met ingebouwde mechanische ventilatoren, maar ook door deuren en ramen regelmatig te openen of door losse ventilatoren aan te schaffen. Op welke manier(en) je ook ventileert in huis, het is vooral belangrijk dát dit gebeurt. Maar waarom precies? Wat zijn de belangrijkste redenen om je huis regelmatig en voldoende te ventileren met mechanische ventilatoren of via het door laten luchten van je woning?

Zorgen dat de vieze lucht uit huis verdwijnt

Een van de belangrijkste motieven van woningeigenaren en bedrijfseigenaren om een ventilatiesysteem in huis te installeren, is het afvoeren van vieze en vochtige lucht. Dit is in de hele woning van belang, maar met name in vochtige ruimtes als de badkamer en keuken. Wanneer de vieze en/of vochtige luchtdeeltjes niet goed weg kunnen komen, kunnen er allerlei problemen ontstaan. Bekende verschijnselen van die in slecht geventileerde woningen voorkomen zijn de vorming van schimmels in de douche, badkamer, keuken of woonkamer. Schimmelplekken in huis zijn niet alleen lelijk om te zien, maar kunnen ook gezondheidsschade veroorzaken. Problemen die zich kunnen voordoen zijn hoofdpijn, last van de keel, een verergering van verkoudheid en allerlei reumatische klachten.
Een ander nadeel van het binnenklimaat van woningen waarin de vieze en natte lucht niet goed wordt afgevoerd, is het probleem van een te hoge energierekening. Het kost namelijk aanzienlijk meer energie om natte lucht in huis op te warmen. En dat gaat in de eerste plaats ten koste van je energierekening, maar is in de tweede plaats natuurlijk ook meer dan slecht voor het milieu en de luchtkwaliteit. Reden genoeg dus om een goed ventilatiesysteem in je huis in te (laten) bouwen, door een professional met verstand van (ventilatie) zaken.

De aanvoer van fris lucht regelen

Naast de afvoer van vochtige en vieze lucht, is het tegelijk nodig om verse lucht te laten aanvoeren. Dit kan via een geautomatiseerd ventilatiesysteem, maar ook door geregeld (minimaal een half uur per dag) het huis door te laten luchten. Dit doe je door bijvoorbeeld twee ramen en deuren tegen elkaar open te zetten en de lucht door het huis te laten trekken. Zo blijft het binnen fris en aangenaam. En creëer je een prettig klimaat in huis.

Reacties uitgeschakeld voor Hoe belangrijk ventilatie in huis is!