spijkermat
Health,  Tips

Hoe gebruik je een spijkermat?

Dagelijkse spanningen en stress zijn funest voor je lichaam en geest. Veel mensen kampen met rugpijn, nekpijn en schouderpijn. Een spijkermat kopen is een effectieve manier om meer rust in je hoofd en lijf te krijgen. Maar wat is de beste manier om een spijkermat te gebruiken? In dit artikel leggen we je precies uit hoe!

Wat is een spijkermat?

Een spijkermat, ook wel acupressuur of shakti mat genoemd, is een rechthoekige mat vol spijkerachtige drukpunten. Spijkermatten zijn in verschillende kleuren te krijgen en worden geleverd met een langwerpig spijkerkussen en eventueel met massage ballen en een handige opbergtas. De drukpunten op de mat liggen op zo’n manier verspreid dat wanneer je erop gaat liggen, je lichaam gemasseerd wordt. Een spijkermat is bewezen effectief omdat het de aanmaak van het gelukshormoon endorfine en het knuffelhormoon oxytocine stimuleert. Daarnaast verlaagt het de cortisol levels in het lichaam, een schadelijk stofje dat vrijkomt bij stress. Op den duur ervaar je meer rust, betere slaapkwaliteit en minder pijn in het lichaam.

Hoe gebruik je een spijkermat?

Een spijkermat gebruik je door erop te gaan liggen. Voor het beste resultaat kun je in ieder geval je bovenkleding uitdoen. Ga voorzichtig liggen en de drukpunten op de mat zorgen vervolgens voor een prikkel. Dit voelt in eerste instantie wat ongemakkelijk; je lichaam moet er even aan wennen. Het gebruik van een spijkermat vergt dus wat oefening! Het is dan ook raadzaam om je tijd op de mat langzaam op te bouwen. Wanneer je eenmaal ligt, doorloopt je lichaam een aantal fases van enkele seconden tot minuten:

  • Fase 1 (10-20 seconden): Ongemak
  • Fase 2 (20 seconden – 1 minuut): Stimulans van de bloedsomloop
  • Fase 3 (1-2 minuten): Blokkades in het lichaam worden losgemaakt
  • Fase 4 (2-4 minuten): Je lichaam wordt warm
  • Fase 5 (4-8 minuten): Het gelukshormoon endorfine wordt aangemaakt
  • Fase 6 (8-20 minuten): Je lichaam en geest komen tot rust

Alternatieve manieren om een spijkermat te gebruiken

Een spijkermat is erg veelzijdig. Naast je rug is hij ook makkelijk in gebruik te nemen om je nek en schouders, je buik, benen en zelfs je voeten te masseren. Je doet dit op dezelfde manier als met je rug. Ga met het lichaamsdeel op de mat liggen en bouw de tijdsduur langzaam op. Na een sessie sta je voorzichtig op en hydrateer je je lichaam door water of je favoriete drankje te drinken.

Reacties uitgeschakeld voor Hoe gebruik je een spijkermat?