veilig in en om huis
Living

Hoe je een veilige omgeving in en rondom huis kunt creëren

Een veilige omgeving vanuit huis creeren is prettig. Je wilt je er thuis voelen en doet daar qua interieur alles aan. Mooie vintage vloerkleden en een mooi interieur dat het een totaalplaatje maakt. Toch bekruipt bij mensen nog altijd een gevoel van onveiligheid. Terwijl je op vakantie bent, vraag je wellicht je buren om op het huis te letten maar helemaal prettig voelen doet dat niet. Veel mensen kiezen dan voor extra beveiliging, bijvoorbeeld door een alarmsysteem of IP camera te installeren in huis. 

Wat is een IP camera?

IP staat voor Internet Protocol, de camera is dus verbonden met het internet. Een voordeel hiervan is dat beelden niet alleen lokaal te bekijken zijn maar ook op andere locaties. Dit geldt zowel voor live beelden als voor opgenomen beelden. Er zijn camera’s zoals die van Somfy die naast online functionaliteit ook in staat zijn om lokaal op te nemen met een SD-kaart. Wanneer bijvoorbeeld het internet tijdelijk uitvalt en er geen communicatie mogelijk is tussen de IP camera en de server.

Waar moet je rekening mee houden?

Hier zijn nog enkele aandachtspunten om rekening mee te houden bij de plaatsing van IP camera’s:

Obstructies

Zorg dat er zo min mogelijk aanwezig is dat het zicht kan blokkeren. Binnen kunnen dit kasten en banken zijn, buiten zijn het bomen, afdakjes en overkappingen die vaak in de weg zitten. Naast verminderd zicht kunnen voorwerpen dichtbij de lens ervoor zorgen dat de automatische belichting niet optimaal werkt.

Verlichting

Hoewel je altijd moet kiezen voor camera’s met nachtzicht blijft verlichting van belang. Zorg dat er altijd een zuinig lampje brandt bij de deur, of hang een lamp op met bewegingssensor. Dit geldt niet alleen voor de voordeur maar ook bij de poort. Licht schrikt inbrekers af. Schijn de lamp niet direct in het oog van de camera, die kunnen voor ‘blinde vlekken’ zorgen in het beeld.

Alarmering

Beelden opnemen is slechts het begin van huisbeveiliging. Je kunt zelf bepalen wat er moet gebeuren na signalering. Zo kun je een loeiende sirene aan laten gaan, of een stil bericht naar je smartphone laten sturen. Als je beschikt over een huisautomatisering systeem zoals TaHoma met Philips Hue lampen dan kun je de verlichting in huis laten inschakelen. Zo zijn er diverse soorten alarmering die in verschillende situaties inzetbaar zijn.

Zorg dat er altijd een oog gericht staat op jouw woning, zo kun je zonder angst van huis gaan.

Reacties uitgeschakeld voor Hoe je een veilige omgeving in en rondom huis kunt creëren