Hoe je zelf een net zo lekkere pizza als in een restaurant maakt
Tegenwoordig kun je in elke supermarkt bij het vers gedeelte zogenaamde verse pizza’s halen. Natuurlijk zijn deze niet dagvers en, ondanks alle marketinguitingen, zullen ze nooit zo smaken als een verse pizza. Hoe maak je zo’n pizza dan zelf?
Een goede pizza begint met goed deeg
Om een pizza van hoge kwaliteit te maken heb je echt geen koksopleiding en een pizza oven horeca nodig. Het hoeft namelijk helemaal niet moeilijk te zijn om met de juiste ingrediënten een kwalitatief goede pizza te maken. Dit begint altijd met het deeg. Dit moet vers zijn en goed gerezen, zodat het luchtig wordt en daardoor na het bakken zowel krokant als mals is.
Deeg zelf maken
Om dit verse deeg te maken, gebruik je het beste verse gist, 00-bloem en semola, wat een tarwegriesmeel is. Als je hier je deeg van hebt gemaakt, dan kun je die het beste een nachtje laten rijzen alvorens je er een pizza van gaat maken.
Basisingrediënten voor een pizza
Als je zelf je pizza maakt, kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen wat je erop doet. Elke pizza staat of valt echter met de basisingrediënten die kwalitatief goed moeten zijn. Denk hierbij aan en goede tomatensaus, het liefst zelf gemaakt, in combinatie met zout, peper, oregano en verse basilicum.
Je pizza beleggen
Hoe je de pizza belegd is helemaal aan jou, maar zorg dat je dit niet overdrijft. Bij een goede pizza gaat het om het evenwicht tussen de ingrediënten en een heerlijke krokante korst. Gooi je teveel beleg op je pizza, dan zal de pizza zwaar en vochtig worden en dus uit balans.
Evenwicht tussen bodem en beleg
Bij een goed belegde pizza is er dus evenwicht en passen de toegevoegde ingrediënten bij de basis ingrediënten. Vandaar dat veel Italianen (en anderen) gruwelen bij ananas op de pizza, maar aangezien jij zelf bepaalt wat je er op gooit, kun je ook dit fruit erop leggen.
Ga op zoek naar de juiste kaassoort
Belangrijk is dat je de juiste kaas gebruikt. Zo maakt mozzarella van buffelmelk een pizza veel te vochtig. Je wil een kaassoort die niet verbrand en die zorgt voor een lekkere toegevoegde kaassmaak. De meeste soorten emmentaler werken ook niet zo goed op een pizza.
Overdrijf niet met kruiden
Ook qua kruiden die je gebruikt op je pizza, moet je niet overdrijven. Paprikapoeder of ui- of knoflookpoeder maken een pizza vaak niet lekkerder, gebruik dan gewoon uien of een geperst knoflookteentje.
Een verse bodem is niet lang houdbaar
Als je de bodem hebt gemaakt, dan moet je die wel meteen beleggen en bakken, want omdat er geen conserveringsmiddelen in zitten zoals bij de ‘verspizza’s’ uit de supermarkt is zo’n bodem niet lang houdbaar. Ga je de pizza uiteindelijk bakken, doe dat dan het liefst kort in een hele hete oven, 250 graden is prima.